ZHA Close Up Çalışma ve Araştırma Sergisi, MAM Shanghai

Çin'de Zaha Hadid Architects (ZHA) biçimlendirici eserlerinin bir zaman çizelgesi olarak tanımlanan Mam Shanghai'deki 'Zha Close Up', projelerini dünya çapında birleştiren öncü araştırmaları ve birbirine bağlı ilişkileri araştırıyor; stüdyonun inşa edilmiş ortamları nasıl hayal ettiğini, tasarladığını ve inşa ettiğini dönüştüren teknolojik yeniliklerin detaylandırılması. Mam Shanghai, Şanghay'daki en büyük çağdaş sanat müzesidir ve alanı 7.000 metrekareden fazladır. Huangpu Nehri boyunca Şanghay'ın kültürel milinin kalbinde yer alan Sanat Müzesi, küresel ve multi disiplinler bir yaklaşımla çağdaş sanat için önde gelen bir kurumdur.

26 Haziran – 15 Eylül 2021 tarihleri arasında gerçekleşecek olan sergi, Zaha Hadid Architects'in son 40 yıldaki binalarının evrimlerinin incelemesini sunacak. Roma'daki MAXXI 21.yüzyıl Sanat Müzesi'nin (2010) ve Pekin'deki Leeza Soho'nun (2019) akan kentsel alanlarından, stüdyonun şu anda altı kıtada geliştirilmekte olan çığır açan projelerine yenilik yapmak ve ilham vermek hedefleniyor.

1979 yılında Zaha Hadid tarafından kurulan Zaha Hadid Architects (ZHA), dünya çapında hayal gücünü yakalayan bir proje repertuarı ile 21.yüzyıl mimarisini yeniden tanımlıyor. Hadid, mimarlık dünyasında önemli bir figür. 2004 yılında Pritzker Mimarlık Ödülü'nü alan ilk kadındı. İlk olarak 1981 yılında kariyerinin başında Çin'e gitti. Fırat ve Dicle nehirleri tarafından oyulmuş doğum yeri Irak gibi, Çin'in doğal manzaraları ve kentsel yerleşimleri de büyük nehirleri ve su yolları ile tarih boyunca şekillenmiştir. Kuzeyden güneye seyahat eden Hadid, sanatını ve mimarisini deneyimlemek için birçok Çin şehrini ziyaret ederken tarihi mimarisini büyük doğal manzaralar tiyatrosuna yerleştiren yöntemleri inceledi.

ZHA'nın Hong Kong'daki Peak Club (1982-1983) için yarışmayı kazanan tasarımı, Hadid'in bina, iç-dış mekân, mimarlık ve mühendislik arasındaki akışkan ilişkileri konusundaki araştırmalarını ortaya koyuyor. ZHA'nın çalışması, Guangzhou Opera Evi (2010) gibi ve daha sonra yeni ufuklar açan Pekin Daxing Uluslararası Havaalanı (2019), doğanın organik bir mimari dilde tutarlılığını yansıtıyor ve dünya çapında gezinmek ve tanımak için sezgisel olan rakipsiz mekânsal deneyimler yaratıyor.

'Zha Close Up', ZHA'NIN mimarisine yazılan ve tasarımlarının mekânsal olarak daha yaratıcı hale geldiğini gören kırk yıllık deneylerin yolculuğunu araştırıyor. Her yeni tasarımla yapısal olarak daha verimli, teknolojik olarak gelişmiş ve çevreye daha duyarlı çalışmalarını mimari uygulamaların ön saflarında konumlandırıyor. Dünyanın dört bir yanındaki sivil, profesyonel ve akademik kurumlardan yüksek onur alan projeleri sergileyen 'Zha Close Up', endüstrinin nasıl tasarladığını ve inşa edileni geliştirmek için stüdyonun öncü araştırmalarını sunuyor;

Sürdürülebilirlik daha az atık ve kaynak tüketimi ile verimli tasarımı en üst düzeye çıkarmak için ayrıntılı çevresel analiz ve geometri optimizasyon tekniklerinin uygulanması.

Hesaplama ve tasarım - Robotik, yapay zekâ ve dijital imalatta yenilikler geliştirmek için dünyanın en saygın bilimsel kurumlarıyla iş birliği yapılması.

ZH Social - farklılaşmış insan popülasyonları ve karar süreçleri ile insan tabanlı simülasyonlar yoluyla tasarlanan ortamlarda beklenecek sosyal etkileşim süreçlerinin incelenmesi.

Analitik ve iç görüler - genel ve bireysel sağlık için özel olarak tasarlanmış sağlıklı, üretken çalışma ortamları tasarlamak için veri analitiği ve insan davranışı modellemesi.

Sanal gerçeklik - sürükleyici teknolojilerin mimarlara artırılmış gerçeklikte iş birliği ve tasarım yapma olanağı sunacağı olasılıkları göstermek.

Sergi ayrıca, ZHD portföyünün 40 yıllık araştırmayı kapsamasına rağmen, Hadid'in çağdaş tasarım diyaloğunu paylaşmak için ayrı bir platform oluşturma ihtiyacından 2006 yılında kurulan Zaha Hadid Design'ı (ZHD) da sunacak. Bugün Hadid'in yaratıcı metodolojisi ve mobilya, aydınlatma, modadaki imza tasarımı ile sınırları aşan ve küresel bir takipçisi olan şeklinde tanımlanmaktadır. ZHD, dünyanın en saygın müze koleksiyonlarından bazılarının bir parçası olan bir defaya mahsus ve sınırlı sayıda parça oluşturmak için ikonik markalarla ortaklık kurdu. Her parça, kusursuz işçiliği ve Hadid'in virtüözlüğünü akışkan geometrisi ile zahmetsizce aktarır. 2014 yılında kendi markası altında piyasaya sürülen ‘ZHD Collection’, Hadid'in vizyonunu, markayı tanımlamak ve tasarım dünyasında zamansız ve saygın varlığını sağlamak için tavizsiz bir mükemmellik ve uyumsuzluk arayışını ifade ediyor.

Mam Shanghai Sanat Yönetmeni Shai Baitel, “MAM'daki disiplinler arası ve sürükleyici yaklaşımımızın bir parçası olarak, Zaha Hadid'in yaratıcılığını kutlayan bu önemli sergiyi dahil etmekten heyecan duyuyorum. Hadid olağanüstü bir kadındı ve izleyicilerimize çeşitli coğrafyalarda ve tarihlerde araştırmacı, tasarımcı ve mimar olarak hareketinin gelişimini ve bu hareketin Zaha Hadid Architects'in zamansız geçişini takiben mevcut yenilikçi vizyonunu ve çalışmalarını nasıl etkilediğini göstermekten mutluluk duyuyoruz. Zaha Hadid Architects (ZHA) mirasını sürdürüyor ve genişletiyor ve MAM, zamanımızın en önemli mimarlarından birinin vizyonuna eşi görülmemiş bir bakış açısı kazandıran bu gösteriyi sunmaktan gurur duyuyor."dedi.

Zaha Hadid Architects Müdürü Patrik Schumacher, “Bu gösteri ile yakın olduğumuzu, deneyim derinliğimizi, mevcut meşguliyetlerimizi ve geleceğe yönelik özlemlerimizi sunmayı hedefliyoruz.” dedi.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)