EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Çin′de Tasarlanan Bir Kültür ve Turizm Merkezi

Çin’de bir kültür merkezi şekil değiştiren, donmuş buz küpleri olarak tasarlanıyor.

Fransa merkezli mimarlık ofisleri Zone Of Utopia ve Mathieu Forest Architecte tarafından Çin′in Xinxiang şehrinde tasarlanan Xinxiang Cultural Tourism Center kapalı kayak pisti dahil olmak üzere kış sporlarına ayrılacak olan yeni turizm bölgesinin mimari simgesi olarak hayata geçirilmiş.

Alışılmadık tasarım, eğlence bölgesinin genel temasını temsil eden, üst üste binen ve birbirinden ayrılan “buz küpleri” şeklinde dokuz mimari bloğu birleştirmiş.

Buz Kristal Cam Cepheler

Bu sade görünüm, ışığı ve iç görünümü filtreleyen birçok karışık ve yarı saydam buz kristallerine sahip cam cepheler sayesinde binaya yaklaştıkça daha incelikli ve karmaşık hale geliyor. Işığı yakalayıp geri yansıtan buz kristalleri şeklindeki oluşumu sayesinde binanın aydınlık kalması sağlanıyor.

Tasarımcılar bu görsel oyunu detaylandırarak heykel merkezini her keşif açısına göre farklı algılanacak şekilde şekillendiriyorlar. Binanın muazzam görünümü, malzeme olarak sadece baskılı cam ve çelik ile sağlanıyor. Cephelerin cam panelleri paslanmaz çelik kablolar ve minimal çelik bağlantılarla asılmış.

İklime Uyum ve Cephe Tasarımı

Cephelerin günün saatine, mevsime ve hava durumuna göre tasarlanıyor. Bu bağlamda cepheler kütlenin değişen gökyüzünün ışığını yakalayarak güneşli günlerde parlak beyaz, bulutlu havalarda buharlaşmış ve soğuk havalarda buzlanmış şekilde görünmesi sağlıyor.

Bina her keşif açısına göre tasarlanmış bir heykel şeklinde inşa ediliyor. Her biri yaklaşık 17 metre yüksekliğinde olan üst üste binmiş küpler topluluğu, ziyaretçinin nerede durduğuna bağlı olarak farklı algılayacağı bir yöntemle tasarlanıyor.

Ana yaya erişimi olan kuzeyden, küpler birbirine yaklaşarak ziyaretçiyi içeri girmeye davet eden 34 metrelik dikey bir boşluk oluşturuyor. Şeffaf bir kristali andıran gökyüzünde asılı gibi duran üst küp, bir dinlenme ve rahatlama yeri olarak planlanıyor.

Binanın gündüz ve gece, çevredeki binaların üzerinde yükselen bir deniz feneri gibi algılanması sağlanmış. Tasarımcılar proje ile ilgili görüşlerini “iç içe cam küplerden oluşan, buz ve karın, güneş ışığının ve kış sporlarının sevincini, gölün buza dönüşmüş gibi yoğunlaşarak şiirsel bir hale dönüştüğü, kente yeni bir sembol oluşturmanın peşindeyiz,” şeklinde özetliyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)