EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Dubai’de Sürdürülebilir Bir Kamusal Alan: LAND MARK

Londra merkezli mimarlık ofisi OF Studio, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai Creek Limanı'nda öne çıkan simgesel ve sürdürülebilir bir  kamusal alan tasarlamak için, Emaar tarafından düzenlenen uluslararası bir yarışmaya katıldı.

Of Studio’nun önerisi, dünyanın dört bir yanından tanınmış mimari ve tasarım firmaları da dahil olmak üzere, yüzün üzerinde öneri arasından seçilerek birinci oldu.

Mayıs 2019'da başlatılan "The Landmark Design Yarışması"nın senaryosu; Emaar'ın taleplerini ve Dubai Creek Limanı’nın vizyonu birleştirerek, Dubai'nin kültürüne saygı duyan ve iklimini göz önünde bulunduran bir kamusal alan tasarlamaktı. Bu kamusal alan, aynı zamanda, ailelerin ve çocukların yeni dünya görüşlerinden etkilenmelerine izin verecek şekilde kurgulanacaktı. Bu amaçla, halkın çeşitli etkinliklere katılmasına ve cemaatin ihtiyaçlarının karşılanmasına izin verecek şekilde oluşturulacak bu açık kamusal alan; ayrıca, Dubai Creek Limanı’nda bir topluluk hissi yaratacaktı.  

Land Mark Tasarım Parametreleri

NIN-NİN. Studio'nun tasarladığı LAND-MARK adlı proje, Dubai’nin iklimi göz önünde bulundurularak, bireylerin ve grupların gölge ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlanıyor. Kamusal alan, bir yandan işlevsel ve etkileşime izin verecek şekilde oluşturulurken, diğer yandan kullanıcıların Dubai silüetinin ikonik manzarasının keyfini çıkarabilecekleri bir biçimde kurgulanıyor.

Land-Mark'ın önerisi, liman üzerinde yürüyebilen ve onu izleyebilen herhangi bir ziyaretçi için; zaman zaman bir duvar, bir patika veya bir çöl haline gelen dalgalı manzaraların bir karışımını içeriyor. Çöl, su ve kozmopoliti bir bütün haline getirmek isteyen stüdyo, kentsel morfolojiye benzersiz bir yorum katmak amacıyla; su yolları, kentsel alanlar ve yaya yolları arasında yenilikçi bir uyum sunuyor.

OF Stüdyo, bu kamusal alan için: "Land Mark, yayaların Dubai Creek Limanı'nı deneyimlemesi için; sahilin kenarında, halka açık ve sosyal bir ortam olarak tasarlandı. Land-Mark'ın geometrisi, kullanıcıları çölün uzantıları boyunca gezinmeye davet eden ve yatay özelliklerini yansıtan, yumuşak bir patika ve duvar bileşimi sunuyor. Erozyonu anımsatan kamusal alan, sakin ama karmaşık geometrisiyle, kullanıcılara açık ve gölgeli alanlar sunuyor. Yenilikçi teknolojilerin kullanımı, bu kamusal alanı yenilikçi Dubai şehri için ikonik bir referans haline getiriyor." dedi.

Simgesel kamusal alan, başta hava ve deniz olmak üzere birçok yerden görülebiliyor. Heterojen ancak akışkan görünümlü geometrisi, Dubai'nin gelişen karakterini ve LAND-MARK'ın ufuk çizgisinin geri kalanıyla ilişkisini yansıtıyor.

Land Mark’ın Kentsel Bağlamı

Land-Mark tasarımcıları, insanların kamusal alanın çevresindeki odak noktaları olan binalardan kamusal alanın iç mekanlarına erişilebilecek çeşitli giriş noktaları oluşturdu. Ziyaretçiler, kıvrımlı yürüyüş yollarına eşlik eden su kütleleri ile çeşitli alanlara bağlanabiliyor. Güney girişi, insanların vakit geçirebileceği bir gölete bağlanırken, batı cephesindeki giriş bulundurduğu payandalar sayesinde kullanıcıları denizin küçük bir uzantılarına götürüyor. Bu şekilde kullanıcıların alan içerisindeki denizi deneyimlemesi sağlanıyor.

Dış çepere yaklaştıkça duvarların yüksekliği azalıyor. Bu sayede kamusal alana dışarıdan bakan kullanıcılar için, kamusal alan insan ölçeğine yaklaşıyor ve gözün algısını artırıyor. Bu kamusal alanın içindeki kıvrımlı yollar, insanları sadece keyifli vakit geçireceği denizin küçük kısımlarına götürmekle kalmıyor; aynı zamanda Dubai Creek Limanı içindeki belirlenmiş perakende satış alanlarına yönlendiriyor. Böylelikle, hareket eden suyun sesinin duyulduğu merkezi bölmelerden, alışveriş alanlarının manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz. LAND-MARK içinde bir kontrast bir denge mevcut. Burada merkezi alanların teşvik ettiği hareket ve yaya akışına rağmen, ziyaretçilerin iç mekanlar arasında rahatça hareket edebilecekleri sakin alanlar bulunuyor.

İkonik Bir Kamusal Alan

Land-Mark, sosyal ve kentsel bir bağlamda, yeni inşaat tekniklerini birleştirerek Dubai'nin yenilikçi teknolojik üstünlüğünü vurguluyor. Kamusal alan, şehrin kimliğini kapsayan sosyal, doğal ve teknolojik harikaları bir araya getirerek Dubai Creek Limanı içinde ikonik bir araç olmayı hedefliyor.

İklimin Olumsuz Etkilerini Azaltan Duvarlar

Dubai, doğal iklimi, yüksek sıcaklıkları, uzun saatler boyunca insanları güneşe maruz bırakması ve hatta kuvvetli rüzgarları nedeniyle açık hava etkinliklerini sınırlayan bir şehirdir. Şehir içinde kurgulanan tasarımlar, koşullar gereği, genellikle insanları sosyal hayata teşvik eden ancak kapalı olan mekanlardır. Ancak Land- Mark’ın değişen duvar yükseklikleri ve mesafeleri, oluşturdukları gölge alanlar sayesinde kullanıcıların açık alanı deneyimlemesine izin verir.

Ayrıca, duvarların eğrisel kırınımları, rüzgarları engelleyerek, belirli alanlardaki rahatsız eden rüzgâr koridorlarını önlüyor. Benzer şekilde, delikli duvarlar, esintinin tesisattan geçmesine ve boşlukları soğutmasına izin veriyor. Tanklardan ve su yollarında akan su, iç mekanlardaki sıcaklıkları düşürerek bir mikro iklim yaratıyor.

Kullanıcı Deneyimi

Mimari ile etkileşim kurmanın doğru bir yolu yoktur. Gölgeli ve güneşe maruz kalan alanlar, her an benzersiz bir güzellik yaratarak yılın her günü ve saati boyunca değişir. Bu nedenle, ziyaretçiler Land -Mark'ta istediği zaman bir yer bulabilmekte, alandan diledikleri zaman ve şekilde faydalanabilmektedir.

Ayrıca oluşturulan yüksek teras, gün doğumu, gün batımı ve gece saatlerinde keyifle izlenebilecek bir seyir noktası sağlamaktadır. Hem kamusal alanlar hem de daha özel alanlar, Land Mark’a gelen bireylere ve insan gruplarına çeşitli deneyimler sunar.

Sürdürülebilir Malzeme

Land- Mark’ı hem bir bütün halinde hem de sağlam ve pürüzlü gösterecek tek bir malzeme kullanılıyor, beton. Betonda kullanılan yerel çölün kumu, LAND-MARK’a doğal ve sıcak bir hava katıyor. Yine betonda kullanılan renk, doku ve kaplama malzemeleri, kamusal alanın farklı ihtiyaçlarını karşılar niteliktedir.

Proje Bilgileri

Proje Adı: LAND-MARK

Yer: Dubai Creek Limanı, Dubai, BAE

Proje: OF Stüdyo, Londra Birleşik Krallık.

Müşteri: Emaar


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)