EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Google İçin Silikon Vadisinde Tasarlanan Bay View Kampüsü

BIG (Bjarke Ingels Group) ve Heatherwick Studios tarafından Google'ın tasarım ve mühendislik ekipleriyle ortaklaşa tasarlanan Google'ın kampüsü Bay View Silikon Vadisi'nde açıldı. Kampüsün misyonu, Google'ın geleceği için insan merkezli bir tasarım oluşturmak, aynı zamanda inşaat ve ofis tasarımı için yeni küresel sürdürülebilirlik standartları belirlemektir. Google kampüsünün site alanı, 2030 yılına kadar tamamen karbonsuz enerjiyle çalışmayı hedefliyor. Bu amaçla kampüs, Kuzey Amerika'daki en kapsamlı jeotermal kazık sistemini projeye entegre ederek net pozitif bir su sağlıyor. Google’ın kampüsü, ayrıca ıslak çayırlar, ormanlık alanlar ve bataklık dahil olmak üzere 17 dönümlük yüksek değerli doğal alanları da içeriyor.

Google Kampüs

Bay View Kampüsü, NASA Ames Araştırma Merkezi yakınında 42 dönümlük bir alanı kaplayan üç binadan oluşmaktadır. Bu çalışma büyük yapılar, esneklik ve iş birliği için tasarlanmış 20 dönümlük açık alan sunar. Google kampüsü, iki çalışma alanı binasına ek olarak, 1000 kişilik bir etkinlik merkezi ve 240 çalışan işin kısa süreli konaklama birimi ile donatılmıştır. Üç bina da hafif kanopi yapıları olarak inşa edildiği için kampüs tutarlı bir görüntü sağlıyor. Binaların geometrileri, her alanın doğal dağılmış ışığa ve dışarıya doğru manzaralara erişmesine izin veriyor.

BIG (Bjarke Ingels Group) Projeleri
Sürdürülebilir Ofis Kampüsleri

Yenilik, Doğa ve Topluluk İçin Bir Kampüs

Google'ın tasarım özeti, projenin başlangıcından itibaren belirlenen üç ana temaya odaklandı: yenilik, doğa ve topluluk. İç mekanlar, esneklik ve kullanım kolaylığı gerektiren, iş birliği ve odaklanma için alanlar olarak kabul edilir. Mimarın burada amacı, üst katın masalara ve ekip alanlarına, alt katın ise toplanma ve dinlenme alanlarına ayrıldığı, sadece iki katlı binalar yaratmaktır. İkinci seviye döşeme plakalarındaki varyasyonlar, ekiplerin ihtiyaçlarına göre tahsis edeceği “mahalle” alanlarını tanımlar.

Google Kampüs ve Ofisleri

Google Kampüsü’nde bir dizi kapalı avlu iki katı birbirine bağlar. Bu avlular kafelere, mini mutfaklara veya konferans salonlarına erişim kolaylığı sağlamanın yanı sıra, aynı zamanda geniş açık alanı noktalar ve yerelleştirilmiş, tanınabilir kimlikler yaratırlar. Avluların kullanıcıları için başka bir avantajı daha bulunmaktadır: Avlulu mimari, her katın karakterini tanımlayarak, çalışanların fiziksel hareketi ile bir çalışma modundan diğerine geçerken yapılması gereken psikolojik değişim arasında bir bağlantı oluşturur.

Ofis Tasarımı Örnekleri

Geniş açıklıklı kanopiler, yaklaşık yedi megavat enerji üreten 50.000 güneş paneli ile donatılmış “ejderha ölçekli” güneş kaplamalı çatılara sahiptir. Opak çatı yapıları akustik kontrol sağlarken, açıklıklar güneşten gelen ışınların ortamda aşırı kamaşma oluşturmasını önleyerek çalışma alanlarına gün ışığı sağlar. Bu ekipman, aynı zamanda termal ısı kazancını da en aza indirir.

Silikon Vadisi Google Kampüs

Yeni Bay View kampüs tasarımımız, iş birliğine dayalı bir tasarım sürecinin sonucudur. Google gibi veri odaklı bir müşteriyle çalışmak, her bir kararın somut bilgiler ve ampirik analizlerle bilgilendirildiği bir mimariye yol açtı. Sonuç, çarpıcı ejderha ölçeği güneş kanopilerinin binalara çarpan her fotonu topladığı bir kampüs; enerji yığınları yerden ısıtma ve soğutmayı depolar ve çıkarır. Doğal olarak güzel floralar bile, binalardan suyu filtreleyen ve temizleyen çalışkan kök bölge bahçeleri haline geldi. Sonuç olarak, evin ön tarafı ile arka tarafının, teknoloji ve mimarinin, biçim ve işlevin yeni ve çarpıcı bir melezde kaynaştırıldığı bir kampüs

- Bjarke Ingels, Kurucu ve Yaratıcı Yönetmen, BIG-Bjarke Ingels Group

Bay View Campus

Sürdürülebilir Google Kampüsü

Bay View Kampüsü tamamen elektrik enerjisiyle çalışır ve kapsamlı bir jeotermal kazık sistemine ev sahipliği yapar. Bunun karbon emisyonlarını neredeyse %50 ve soğutma için kullanılan suyu %90 oranında azalttığı tahmin ediliyor. Buna ek olarak, yerinde sistemler sayesinde yağmur suyu ve atık su toplanarak arıtır ve yeniden kullanır. Ayrıca bu sistemler, habitat restorasyonu ve deniz seviyesinin yükselmesine karşı koruma sağlar.

Sitenin bir LEED-NC v4 Platinum sertifikası alması ve International Living Future Institute (ILFI) Living Building Challenge (LBC) Water Petal Sertifikasyonunu elde eden en büyük tesis olması bekleniyor.

Ortak Çalışanlar




Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)