Kore Pavyonu’nun 30. Yılı Venedik Bienali’nde Kutlanıyor

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org

Güney Kore, 19. Venedik Mimarlık Bienali kapsamında düzenlenen “Little Toad, Little Toad: Unbuilding Pavilion” başlıklı sergiyle, Venedik’teki Kore Pavyonu’nun 30. yılını kutluyor. Sergi, Kore Sanat Konseyi tarafından görevlendirildi ve Curating Architecture Collective (CAC) küratörlerinden Dahyoung Chung, Heejung Kim ve Sungkyu Jung tarafından hazırlandı.

2025 Venedik Bienali’nde Kore Pavyonu

2025 Venedik Bienali çerçevesinde Giardini’deki Kore Pavyonu’nda dört yeni sanat yerleştirmesi sergileniyor. Mimar ve sanatçılar Kim Hyun-jong, Heechan Park, Young Yena ve Lee Dammy, pavyonun mekânını yeniden yorumlayan ve ona çağdaş bir kimlik kazandıran işleriyle izleyicilerin karşısına çıkıyor.

Kore Pavyonu

Kore Pavyonu’nun 30 yıllık hikâyesi

1995 yılında İtalyan mimar Franco Mancuso ve Koreli mimar Kim Seok-chul tarafından tasarlanan Kore Pavyonu, bir zamanlar çevresinde yer alan yoğun ormanın izlerini taşıyor. Yapı, mevcut ağaçlara zarar vermemek için küçük kolonlar üzerine inşa edilerek zemin seviyesinden yükseltilmiş.

Pavyonun özgün formu —doğayla uyumlu, dolambaçlı duvarlar ve özgün halı zeminiyle— bulunduğu bağlamla bütünleşiyor. CAC, pavyonun mimari mirasını koruyarak, onu yıkarak değil, onunla diyalog kurarak güncel temalarla buluşturmayı hedefliyor.

Serginin ana teması: sürdürülebilirlik

Serginin temel yaklaşımı, Kore Pavyonu’nun 30 yıllık mimari tarihine, geçirdiği dönüşüme ve geleceğine dair bir düşünme alanı sunmak. Aynı zamanda, yerleştirmeler sürdürülebilirlik ve dönüşüm gibi çağdaş mimari ve kültürel temaları da ön plana çıkarıyor.

Kore Pavyonu

Sanatçı Young Yena’nın yerleştirmesi, pavyonun yükseltilmiş yapısının altına ve eski tuğla bölümlerine yerleştirilen hayalî antik koruyucular aracılığıyla yapının varsayımsal ilksel tarihini kurguluyor.

Mimar Park Hee-chan’ın “Ağaçlar İçin Zaman” adlı enstalasyonu, pavyonun cam cephesi önünde yer alan kumaş bir perde aracılığıyla ağaç gölgelerini yakalıyor. Bu çalışma, pavyonun doğayla kurduğu özgün ilişkiye görsel bir gönderme yapıyor.

Kim Hyun-jong tarafından tasarlanan “Yeni Yolculuk”, pavyonun çatısına yerleştirilmiş ve yelkenleri andıran formuyla, Venedik ve Kore arasındaki tarihî denizcilik ilişkilerine atıfta bulunuyor.

Kore Pavyonu

Lee Dammy’nin “Üstüne Yazmak, Aşmak” adlı yerleştirmesi, pavyonun gölgede kalmış detaylarını —örneğin pavyonun yanındaki akasya ağacını— nakış tekniğiyle görünür kılıyor. Aynı zamanda, 2018’den bu yana pavyonu mesken tutan kedi Mucca da bu eserin bir parçası olarak yer alıyor.

2025 Venedik Bienali’nde Kore Pavyonu’nu keşfedin

Kore Pavyonu, 30 yıllık tarihini onurlandırırken yıkmak yerine anlamayı, geçmişle bağ kurmayı ve sürdürülebilir bir gelecek tasavvur ediyor. Sanatçıların bu tarihî yapıyı koruma ve onurlandırma çabası, bienalin önemli duraklarından biri olarak öne çıkıyor.

Eğer siz de 2025 Venedik Bienali kapsamında Giardini’deki Kore Pavyonu’nu ziyaret etme fırsatı bulursanız, izlenimlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın!


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)