EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Phoenix Uluslararası Medya Merkezi

Phoenix Uluslararası Medya Merkezi, Chaoyang Park'ın güneybatı köşesinde yer alır; site alanı 1.8 hektardır. Binanın toplam taban alanı 65.000m2 olup, bina 55 metre yüksekliğindedir. Medya ofisi, yayın stüdyoları ve prodüksiyon ofislerinin yanı sıra, Phoenix Media'nın benzersiz operasyon konseptini ifade eden, halkın etkileşimli deneyimler yaşaması için bol miktarda açık alan sağlıyor. Tasarım konseptinin mantığı, ekolojik bir çevre yaratmaktır. Kabuk, bina içinde bir konsept olarak bireysel fonksiyonel alanları kucaklar. Kabuğun altındaki iki bağımsız ofis kulesi, birçok ortak kamusal alan yaratır. Ortak alanların doğu ve batı kısımlarında, enerjik ve dinamik alanların yapısını dolduran sürekli basamaklar, peyzaj platformları, gökyüzü rampaları ve çapraz yürüyen merdivenler yer alıyor. Ayrıca binanın heykelsi şekli “Mobius Strip”ten kaynaklanmaktadır. Heykel şekli, binaya mevcut sokakların düzensiz yönü, sitenin oturma köşesi ve Chaoyang Parkı ile uyum ilişkisi sağlıyor.

Kabuk Tasarımı ve Mimarlık

Sürdürülebilir Tasarım Örneği

Binanın sürekli bütünlüğü ve pürüzsüz yüzeyi, Phoenix Media'nın topolojik kurumsal kültürünü ifade eder. Güney ve kuzey iç mekanları arasındaki kot farkı, ofis kulelerine kaliteli güneş ışığı, havalandırma ve peyzaj görünümü sağlarken, yayın odası için kamaşma ve gürültüden kaçınıyor. Ayrıca kot farkı, kuzey yönündeki konut binasının güneş ışığını engellemesini de engellemektedir.

Sürdürülebilir Tasarım Örnekleri
Phoenix Uluslararası Medya Merkezi

Ayrıca bina tasarımında enerji tasarrufu ve düşük karbon kavramları da uygulanmaktadır. Drenaj borusunu düz bir zemine oturtmak yerine, yağmur suyu yapının alt kısmında bulunan toplama tankına yapısal nervürler boyunca doğal olarak damlatılarak toplanacaktır. Filtrelendikten sonra, yağmur suyu sanatsal su manzarasını sulamak ve peyzaj için sulama yapmak üzere geri dönüştürülecektir. Mimari şeklin estetik değerinin yanı sıra, Pekin'in rüzgârlı kış döneminde, pürüzsüz yüzey ve yuvarlak şekil, yüksek binalardan gelen şiddetli sokak rüzgârı etkilerini de azaltacaktır. Aynı zamanda kabuk, “Yeşil Ceket” olarak fonksiyonel alanlar için bir iklim tampon alanı sağlar.

Kabuk Tasarım Örnekleri
Sürdürülebilir Kabuk Cepheler

Binanın çift katmanlı dış cephesi, fonksiyonel alanlarda konforu artırarak enerji tüketimini azaltabilir. Dikişler arasında tam eşleşmeyi sağlamak için dış kabuğun fiziksel alanını ve iç hacmi tam olarak uyarlamak için dijital teknoloji uygulanır. 30 metre yüksekliğindeki koni şeklindeki ortak alan, geçiş mevsimlerinde enerji tasarrufu için doğal havalandırma sağlayan baca etkisi yaratır.

Shell Design and Architecture
Sustainable Design Examples
Phoenix International Media Center

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)