​Sosyal Sürdürülebilirlik Nasıl Sağlanır?

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin beşincisi 25-26 Mart tarihlerinde Bursa’da gerçekleşti. Zirvenin ikinci gününde, Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin yöneticileri “Sosyal Sürdürülebilirlik” konusunu tartıştı. Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumda, topluma sağlanan katkının nasıl sürdürülebilir kılınacağı sorusunun cevabı arandı.

Her yıl ses getiren oturumları ve konuşmacılarıyla ekonominin nabzını tutan Capital ve Ekonomist dergileri tarafından düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin beşincisi gerçekleşti. Ana sponsorları arasında Nef’in de bulunduğu zirve, Türkiye’nin en büyük şirketlerinin CEO ve yöneticileri ile siyaset dünyasından önemli isimleri konuşmacı olarak ağırladı.

Zirvenin en dikkat çekici oturumlarından biri ‘Sosyal Sürdürülebilirlik’ konulu oturum oldu. Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur’un yönettiği oturumda Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, Malala Fonu CEO’su Shiza Shadid, Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölümü Başkanı Galya Frayman Molinas, Spark Schools Kurucusu Ryan Harrison’da ‘Sosyal Sürdürülebilirlik’ üzerine konuşma yaptı.

"SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ SAĞLAYANLAR HİÇLİĞİ ARAYANLAR”

Oturumunu yöneten Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, sosyal sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekti: “100 sene önce Türkiye’nin ya da dünyanın en zenginlerini bilecek insan sayısı çok azdır. Ancak 1200'lü yıllarda yaşamış Mevlana’yı veya 2 bin yıl önceki Konfüçyüs’ü herkes bilir. Hayatta sürdürülebilirliği sağlayanlar hiçliği arayanlardır.” Timur, oturumda ilk sözü Malala Fonu’nun kurucusu Shiza Shadid’e verdi. Stanford Üniversitesi’nde okurken Malala’nın hikayesiyle tanışan Shadid, Malala Fondation’ı kurmaya nasıl karar verdiğini anlattı. Ardından söz alan Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, sosyal sürdürülebilirlik konusunda eğitimin önemine dikkat çekti. Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı ise sürdürülebilirliğin en önemli noktasının ifade ve fikir özgürlüğü olduğunu belirtti. Son olarak söz alan Spark Schools Kurucusu Ryan Harrison, Güney Afrika’da kurdukları okulun hikayesini anlattı.

"SORUMLULUK HEPİMİZİN"

27 yaşında ‘nefes’ten ilham alarak Nef’i kuran Erden Timur, oturumda değer yozlaşmasına değinerek, “Toplumlarda değer yozlaşması çok erken dönemlerde başlar. Bu yozlaşmayı biz bir yerinden devam ettiriyoruz. Yani herkes değer yozlaşmasından sorumlu. Sorumluluğu hep beraber almalıyız" dedi. Günümüzde şirketlerin yarım bujiyle yola çıkıp arkasına sosyal sorumluluk rüzgârını aldığına dikkat çeken Timur şöyle devam etti: “Ama bu yeterli olmuyor. Yola farklı bir dürtü ile çıkmalıyız. Taptuk Emre’nin bir sözü var, 'Aşk ile yola çıkan, sırtında dünya taşır, aşksız yola çıkan beden diye bir ceset taşır.' Seyit Onbaşı’nın kilolarca ağırlığı inancıyla taşıması gibi..." Herkesin iş modelini değiştirmek gibi konularla ilgilendiğini ancak sosyal sürdürülebilirliğin içselleştirilebilmesinin çok önemli olduğuna söyleyen Erden Timur, “Ya hiç olacağız ya yok olacağız. Bence hiç olmak yok olmaktan iyidir” dedi.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)