EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Tarihi Yapıları Çevreleyen Bir Oyun Alanı: YueCheng Anaokulu

Çinli stüdyo MAD, Pekin'de, 18. yüzyıldan kalma avlulu bir binayı, çocuklar için bir anaokuluna çevirdi. Aynı zamanda çatısına koyduğu kırmızı oyun alan ile çocuklar için tam bir odak noktası oldu.  Mimarlık stüdyosu, Pekin'in Chaoyang Bölgesi'ndeki yeni anaokulunu, orijinali 1725'te inşa edilen geleneksel bir avlu binasının etrafına sardı.

MAD anaokulu için, "Sitenin kültürel mirasını korurken, eski ve yeninin bir arada bulunduğu çok katmanlı bir kentsel anlatı oluşturuyor" dedi.

Tarihi Yapıları Çevreleyen Bir Oyun Alanı: YueCheng Anaokulu
Tarihi Yapıları Çevreleyen Bir Oyun Alanı: YueCheng Anaokulu

Çatı Katında Oyun Alanı Olan Bir Anaokulu

Yeni yapı, anaokulunun bir parçası haline getirilen tarihi binaları tamamen çevreliyor ve parlak kırmızı ve turuncu bir çatı ile kaplanıyor. Bu dalgalı çatı katı, geleneksel binaların gri çatılarıyla çarpıcı bir kontrast oluşturacak ve anaokulu çocukları için geniş bir oyun alanı sağlayacak şekilde tasarlandı.

Tarihi Yapıları Çevreleyen Bir Oyun Alanı: YueCheng Anaokulu

Anaokulu, Bir Grup 18. Yüzyıl Binasını Sarıyor

Stüdyo, "Alçak ve nazik bir duruşla alana açılan çatı, çeşitli binalar arasındaki sınırlı alanı, çocukların açık hava sporları ve aktiviteleri için ana yer olarak işlev gören renkli bir oyun alanına dönüştürüyor. Aynı zamanda, çatının güneybatı tarafında, birkaç küçük tepe ve “ovadan oluşan ince dalgalı bir yüzey, yüksek ve alçak bir arazi oluşturarak eğlenceli bir manzara oluşturuyor." dedi.

Tarihi Yapıları Çevreleyen Bir Oyun Alanı: YueCheng Anaokulu
Tarihi Yapıları Çevreleyen Bir Oyun Alanı: YueCheng Anaokulu

Avlular, Merdivenler ve Kaydıraklar

Tarihi binalarda kapalı sanat ve dans sınıflarının yanı sıra, öğretmen odası ve dinlenme salonu bulunurken; yeni yapıda 2-5 yaş arası 400 çocuk için, açık plan eğitim alanı bulunuyor. Bu alan, çatıyı delen bir dizi avlu tarafından bölünüyor. Bunların bazıları, anaokulu ile çatıdaki oyun alanı arasında geçiş yapmak için merdivenler, rampalar ve kaydıraklar içeriyor.

Tarihi Yapıları Çevreleyen Bir Oyun Alanı: YueCheng Anaokulu
Tarihi Yapıları Çevreleyen Bir Oyun Alanı: YueCheng Anaokulu

Tarihi Binaların Manzaralı Cam Koridorlar

Anaokulunda ayrıca bir kütüphane, küçük bir tiyatro ve spor salonu bulunmaktadır. Bu mekânlar, açık plan sınıfla birlikte, tarihi binalara bakan cam duvarlı geniş bir koridorla birbirine bağlanmıştır. Bu koridorlar, yeni yapıları 18. yüzyıl avlusuna görsel olarak bağlar.

Tarihi Yapıları Çevreleyen Bir Oyun Alanı: YueCheng Anaokulu

Mevcut Ağaçlar Korunuyor

Stüdyo, "Ağaçların korunması, çocuklara eski ve yeni arasında değişen görüşler vererek, zaman ve boyut anlayışlarını derinleştiriyor. Buna karşılık, yeni bina da sitedeki üç eski ağaca saygı gösterecek şekilde gerçekleştirildi. Ağaçları korurken, aynı zamanda mevcut avlu alanını yansıtacak, dışarıyı içeri getirecek ve iç mekânı doğal güneş ışığıyla dolduracak şekilde sarıyor." dedi.

Tarihi Yapıları Çevreleyen Bir Oyun Alanı: YueCheng Anaokulu

Modern ve Tarihi Unsurlar Açıkça Görülebilir

MAD, aynı zamanda 1990'ların alçak bloklarını da destekleyen okulun, tarihi ve modern unsurları arasındaki net ilişkinin, küçük çocukların çevrelerini daha iyi anlamalarına yardımcı olacağını umuyor.

Stüdyo, "Tasarımın açıklığı ve zenginliği, çocukların kendilerini çevreleyen çevre hakkında nesnel ve gerçek bir kavrayışa sahip olmalarını sağlıyor. Onlara bir tarih, yer anlayışı ve doğanın korunmasını sunarak, eski ve yeni tasarım arasında bir kapsayıcılık getiriyoruz. Yani, topluluğa değer katan bir tasarım yaratıyoruz." dedi.

Tarihi Yapıları Çevreleyen Bir Oyun Alanı: YueCheng Anaokulu

Mimarlık stüdyosu: MAD
Mimar: Ma Yansong, Dang Qun, Yosuke Hayano
Tasarım ekibi: He Wei, Fu Changrui, Xiao Ying, Fu Xiaoyi, Chen Hungpin, Yin Jianfeng, Zhao Meng, Yang Xuebing, Kazushi Miyamoto, Dmitry Seregin, Zhang Long, Ben Yuqiang, Cao Xi, Ma Yue, Hiroki Fujino
Müşteri: Yuecheng Group
Yönetici mimar: Çin Yapı Araştırmaları Akademisi İç Tasarım: MAD Architects, Supercloud Studio
Peyzaj mimarı: MAD, ECOLAND Planning and Design Corporation


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)