Mimari Projelerde Malzemeler ve Kullanımları

Bir mekânın estetiğine, malzemelerin ekonomikliğine ve hatta uzun süreli bakımlarına bağlı olarak, mimari projelerin teknik ve fonksiyonel ihtiyaçlarını karşılayabilecek çeşitli tavan tipleri mevcuttur. İmalat yöntemlerine bakılmaksızın ister endüstriyel ister el yapımı olsun, tavanlar, çatıların bitişini veya iç kaplamasını oluşturan yapıcı bir unsuru temsil eder.

Tavanlar, bir iç kaplama sağlamanın yanı sıra, akustik koşullandırma veya ısı yalıtımından odaların ölçeğini azaltmaya ve tavanlardaki düzensizlikleri gizlemek için yapısal elemanları, düzensizlikleri veya tesisatları gizlemeye kadar uzanan diğer işlevleri de yerine getirir. Aşağıda bu sınıflandırmaların hiçbirinin birbirini dışlamadığını ve aynı tavanın yapısından bağımsız olarak tüm amaçları yerine getirebileceğini anlayarak, bunları kurulum şekillerine, önemliliklerine ve aynı zamanda kullanımlarına göre sınıflandırdık.

Mekânın kullanım amacına göre tavanları üç konsepte göre tanımlamak mümkündür;

Dekoratif Tavanlar: Amaç bir tavanın materyali, şekli, dokusu, rengi vb. ile estetiğe ulaşmaktır.                            
Yapıcı Tavanlar: Bazı düzensizliklerin, boruların vb. neden olabileceği bazı kusurları veya düzensizlikleri gizlemekle görevlidirler.

Akustik Tavanlar:  Bina içinde veya dışında üretilen ses dalgalarını emebilir veya yansıtabilirler.


Yapım yöntemlerine bağlı olarak tavanlar şu şekilde olabilir

Güçlendirilmiş Tavanlar: Planlanan çatı tipinden bağımsız olan tavanlardır. Yapıları, tavandan asılmadan mekanların duvarlarından alınmıştır. Çoğu konutta bu tip tavan ağırlıklı olarak alçıdan yapılır.

Uygulamalı Tavanlar: Bu tavan tipi genellikle betonarme döşemelerde kullanılır.  Örneğin tavana sıva uygulanmasıyla aynı şekilde bir yöntemle tavan uygulanabilir.

Asma Tavanlar: Ana yapıları tavana asılır, yani profil veya tel ile asılır. Bu şekilde, yapı ile binanın çatısı arasında, elektrik, klima veya diğer tesisatları veya boruları geçirmek için kullanılabilecek bir boşluk yaratılır. Bu tavan türü, alçıpan, PVC, fiberglas ve diğer çıkarılabilir tavanları içerir.

Öte yandan bazı tavanlar kullanılan malzemeye göre bir tavan sınıflandırması oluşturulabilir. Bunlardan bazılarına değineceğiz;

Alçı Tavanlar

Takviyeli alçı tavanlar, tavandan bağımsız bir ahşap yapının ve sıvanın tutulduğu, ardışık katlar halinde uygulanan bir kumaş veya metal ağ (katlanmamış metal) ile birleştirilmesi özelliğine sahiptir. Ana çıtalar (ana kirişler) duvarların çevresinden alınır ve bunlara daha küçük olanlar dik ve belirli bir mesafede çivilenerek yapı oluşturulur.

Uygulanan alçı tavanlar, levhaların betonarme kireç veya alçı karışımı ile sıvanması için kullanılırken, alçı levhalardan yapılanlar, asma olarak kullanılan ve alçıpan, asma tavan vb. çeşitli isimlerle veya daha iyi bilinenleri ile bilinen sanayileşmiş sistemlerdir (Durlock, Knauf veya Pladur gibi bilinen markalar ile). İkinci durumda ise, tüm sistem, üzerine alçı taş levhaların sabitlendiği ve derzleri alınırken macunla bitirilen ve zımparalanan, sonuç olarak pürüzsüz, dikişsiz bir tavan bırakan galvanizli bir profil yapısı üzerine monte edilir. Öte yandan seramik alçıpan tavanlar da asma strüktür üzerine monte edilir.

Ahşap Tavanlar

Bu tip tavanlar hem asma hem de asmadan olarak uygulanabilmektedir. Dil ve yivli tavanlar söz konusu olduğunda, kalıpları aracılığıyla bir araya getirilen veya takılan tavanlar mevcuttur. Bu tavanlarda ahşabın mukavemet, esneklik, elastikiyet ve dayanıklılık gibi aynı özelliklerini koruyan bireysel ahşap çıtalar, kalaslar veya levhalar kullanılır. Günümüzde, MDF levhalar, kontrplak, lamine ahşap veya sentetik ahşap gibi, çıkarılabilir plakalar üzerine yerleştirilen ve metal bir çerçeve ile yerinde tutulan diğer malzemeler bulunmaktadır.

PVC Tavanlar

Farklı dokular, yüzeyler, renkler ve şekiller içeren bu tip plastik (polivinil klorür) tavan oldukça hafiftir ve genellikle plastik kaplamaların alındığı galvanizli profillerin metal bir yapısına monte edilmiş olarak kullanılır.

Metal Tavanlar

Alüminyum veya sac panellerin kullanıldığı bu tavanlar genellikle demonte olup askılı olarak kullanılmaktadır.

Gerilmiş kumaş tavanlar

PVC kumaşın gergin ve pürüzsüz bir yüzey sağlamak için gerildiği ve bağlandığı bir çevre yapısından oluşurlar. Genellikle evlerde kullanılmazlar ancak banyo ve mutfaklarda kullanılabilirler.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)