EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

​Kantana Enstitüsü Modern Ve Zamansız Bir Mimari

Yapının tamamında kullanılan malzemeler Taylan toplumunu ve kültürünü yansıtıyor. Oldukça geleneksel bir malzeme olan tuğla, modern ve geometrik bir şekilde kullanılmış. Sıradan bir estetik anlayışının ötesinde, güneşten ve rüzgardan esinlenilerek tasarlanmış.

Boonserm Premthada, Bangkok’da doğup büyüdü. Mimarlık mastırını Chulalongkorn Üniversitesinde yaptı ve 2002’de mezun oldu. 2003 yılında Bangkok Project Studio isimli mimarlık ofisini kurdu. Boomserm mimarinin insanın doğal yaşam alanı farkındalığını yükseltmeye hizmet eden bir atmosferin fiziksel tasarımı olarak görüyor. Çalışmaları sadece bir bina inşasından ibaret değil, daha çok ışık, rüzgar, ses ve kokunun da dikkate alındığı yaşayan bir mimari ve atmosferler yaratıyor. Teori ve tasarımın yanında Sosyo-Ekonomik ve kültürel açıdan değer taşıyan işler yapmaya dikkat ediyor.

Bir mimar ve bir sanatçı olarak üstlendiği görevin yanı sıra, Chulalongkorn Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü’nün genel başkanı.

Kantana Enstitüsü, Film ve Animasyon alanında lisans eğitimi veren bir kurum. Tayland’ın drama uzmanları hep bu kurumdan çıkıyor. Yalnızca bir binadan oluşan yerleşke etrafındaki doğal dokuya mükemmel bir şekilde uyum sağlıyor.

Bina farklı fonksiyonlara sahip 4 bölümden ve bu bölümleri birbirinden ayıran koridorlardan oluşuyor. Bahçeye dahil edilmiş orman, öğrencilerin konsantrasyon olmaları gereken şeylere odaklanmak ve meditasyon yapmak için kullandıkları alan.

Enstitü binası ofis, derslik, uygulama odası, kütüphane ve bir de kantine sahip. Bu alanlar birbirine kütük şeklinde geçitlerle bağlı ve 8 metre yüksekliğinde duvarlar gri taş üzeri tuğla kaplamalı.

Ofis bölümü müdür, program ve genel ofis olarak ayrı odalardan oluşmakta ve hepsi avluya açılıyor. Derslik tuğla dış duvar ve ses yalıtımlı ikinci bir duvar ile sessiz hale getirilmiş. Bu sayede öğrenciler ders aralarında veya sonrasında rahatlıyor ya da çalışıyorlar.

Bina farklı fonksiyonlara sahip 4 bölümden ve bu bölümleri birbirinden ayıran koridorlardan oluşuyor. Bahçeye dahil edilmiş orman, öğrencilerin konsantrasyon olmaları gereken şeylere odaklanmak ve meditasyon yapmak için kullandıkları alan.

Uygulama odası karanlık iç mimarinin güzel bir örneği. İnsanda gece uykusunda görülen bir rüya hissi veriyor ve bu da öğrencilerin huzurlu bir şekilde odaklanarak animasyonları üzerinde çalışmalarına olanak sağlıyor. Kütüphane ise tam tersi gün ışığının tavandan alındığı ve hatta sıkı tutulmamış ses yalıtımı ile dışardaki ormandan gelen doğa sesleriyle ziyaretçilerine çalışma imkanı veren bir alan.

Son olarak kantin; tam olarak bir oda olduğu söylenemez yani, yarı açık bir alan. Bu alan geleneksel yöntemlerle ve doğal malzemelerle biraz da ilkel denilebilecek bir şekilde inşa edilmiş. Aslında yapının tamamında kullanılan malzemeler Taylan toplumunu ve kültürünü yansıtıyor. Oldukça geleneksel bir malzeme olan tuğla, modern ve geometrik bir şekilde kullanılmış. Sıradan bir estetik anlayışının ötesinde, güneşten ve rüzgardan esinlenilerek tasarlanmış.

Kantana Film ve Animasyon Enstitüsü mimarı Boonserm’ün teoride ve günlük hayattaki ideallerini yansıtıyor. Mimarisinin modern ve zamansız olması yapıyı ileri görüşlü kılıyor.

Proje, uygulandığı yıl Ar+d Yeni Mimari Keşif Ödülleri’nde büyük ödülü kazanmıştır. Ayrıca 2013’te Aga Khan Mimari Ödülü’nü ve daha birçok uluslararası ödül almıştır.

Kantana Film ve Animasyon Enstitüsü mimarı Boonserm’ün teoride ve günlük hayattaki ideallerini yansıtıyor. Mimarisinin modern ve zamansız olması yapıyı ileri görüşlü kılıyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)