2023’e Kadar Atık Su ve Kanalizasyona 37 Milyar TL Yatırım Yapılması Planlanıyor.

Hızla artan dünya nüfusu, kentleşme, sanayileşme ve tarımsal faaliyetler sebebiyle dünya su kaynakları hızla tükeniyor ve temiz su kaynakları kirleniyor. İklim değişikliği nedeniyle su kaynakları daha az beslenebiliyor. Bu sebeple atık suların işlenmesi ve yeniden kullanılması giderek daha fazla önem kazanıyor.

IWE Istanbul Water Expo; Türkiye ve çevre ülkelerin su ve atıksu konusundaki ihtiyaçlarına cevap verecek tüm teknolojik yenilikleri, ekipman, ürün ve hizmetleri bir araya getirerek bölgesel bir buluşma noktası olma görevi üstleniyor.

Su kaynakları sınırlı olan ülkemizin bu alandaki tek sektörel fuarı olan IWE Istanbul Water Expo, 2018’de de su ve atıksu sektörü temsilcilerinin buluşma noktası olacak.

Türkiye’nin lider sektörlerinde lider fuarlar düzenleyen ITE Turkey’in bünyesinde yer alan EUF – E Uluslararası Fuarcılık tarafından 1 - 3 Mart 2018 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek olan İstanbul Su ve Atıksu Arıtma Teknolojileri Fuarı ve Konferansı - IWE Istanbul Water Expo, su kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde kullanılması, sürdürülebilir su ve atıksu yönetimi ile ilgili en son teknoloji ve gelişmeleri aynı platformda bir araya getirecek.

3. kez düzenlenecek olan IWE Istanbul Water Expo, 2018 yılında tüm dünyadan 200’den fazla katılımcı firmayı 5.000 profesyonel ziyaretçi ile buluşturmayı hedefliyor.

IWE Istanbul Water Expo Fuar Direktörü Tülin Bozkurt Bulut: “Dünyada suyun giderek artan önemi ve var olan su kaynaklarının doğru kullanılması gerekliliğinden dolayı Birleşmiş Milletler tarafından her yıl 22 Mart’ın “Dünya Su Günü” olarak kutlanması kararlaştırılmıştır.  2017 Dünya Su Günü’nde ise “atık su” teması altında atık suların yeniden kullanılarak tasarruf sağlanması, ayrıca insan hayatı ve ekosistemi tehdit etmeksizin sürdürülebilir olarak yönetilmesi konularında kamuoyu oluşturulması amaçlanmıştır.


Şu anda Dünyadaki atık suların %80’i arıtılmadan ekosisteme karışmaktadır. Yaklaşık 1.8 milyar insan bu yüzden kirlenmiş içme suyu kaynaklarını kullanmakta olup 663 milyon kişi ise temiz içme su kaynağından tamamen yoksun yaşamakta. Bu nedenle her yıl 842 bin kişi hayatını kaybetmektedir. Bugün dünya nüfusunun %50’si şehirlerde yaşarken 2050 yılında bu rakamın %70’e çıkması beklenmekte. Su kıtlığı çeken dünya nüfusu ise 1.2 milyardan 2025 yılında 3 milyara ulaşacak. Temiz su arz ve talebi arasındaki %40’lık farkın kapatılması için su kullanım verimliliğinin arttırılmasının çok önemli olduğu da uzmanlarca ifade ediliyor.

Dünyadaki su kaynakları değişmediği halde atıksu miktarı artmaya devam etmekte ve ne altyapı ne de yönetim sistemleri artan talebi karşılamak için yeterli olamamaktadır.

Karşı karşıya olduğumuz sorun cok ciddi. Atıksu yönetiminde küresel anlamda devrim niteliğinde bir gelişme gerçekleştirilemezse gelecekteki su talebinin karşılanamayacağı çok açık olarak görülmektedir.

Avrupa, Asya, Afrika ve Ortadoğu’nun buluşma noktası olan Türkiye’de düzenlenecek olan Istanbul Water Expo’nun tüm dünyadan kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum, üniversiteler ve medya kuruluşlarının katılımıyla etkin ve sürdürülebilir su ve atıksu yönetimine önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz.” dedi.

2023 yılına kadar 1501 adet yeni atıksu arıtma tesisi yapılacak ve Belediye nüfusunun %100’nün atık su hizmetlerinden yararlanması sağlanacak

Türkiye ile AB arasında 2007-2023 yıllarını kapsayan AB Entegre Çevre Uyum Stratejisi (UÇES) hazırlanmıştır.

Bu kapsamda T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Atıksu Arıtımı Eylem Planına göre 2015-2023 yılları arasında toplam 1501 adet (1418 yeni AAT ve 83 adet yenilecek AAT) atıksu arıtma tesisi yapılması öngörülmüştür.

Bu süre içinde Atıksu arıtma tesisi ve kanalizasyon yatırımları için toplam 37 Milyar TL  harcanması planlanmaktadır.

IWE Istanbul Water Expo Fuar Direktörü Tülin Bozkurt Bulut: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu Atıksu Arıtımı Eylem Planı’nın bu alanda atılmış çok önemli bir adım olduğuna inanıyoruz.

Planlanan 1501 atık su arıtma tesisinin tamamlanması 2023 yılına kadar belediye nüfusunun tamamının atık su hizmetlerinden yararlanmasını sağlayarak ülkemizin bu konuda bugüne kadar gerçekleştirdiği en önemli proje  olacaktır.” dedi.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)