2023 Yılının Yatırım Trendi: Arsaların Yükselişi

Son yıllarda küresel enflasyon ve ekonomik belirsizlikler nedeniyle yatırımcılar, konut alımından uzaklaşarak arsaları tercih etmeye başladı. Türkiye'de 2023 yılı, konut dışı satışlarda rekor bir artışla geçti.

Arsa yatırımı

Türkiye'deki ekonomik belirsizlikler, özellikle gayrimenkul sektöründeki yüksek fiyatlarla birlikte, yatırımcıları arsaları tercih etmeye yöneltti. Finansal dalgalanmaların yaşandığı dönemlerde arsalar, yatırımcılar için bir çıkış yolu olarak görüldü ve bu durum, konut alımlarının yerini arsa yatırımlarına bırakmasına neden oldu. Özellikle Ocak 2023'ten itibaren Türkiye'de arsa satış hacmi artarken, 2023 yılında 'konut dışı satışlar' yüzde 58.44'lük bir artışla rekor seviyeye ulaştı.

Arsalar, diğer gayrimenkul türlerinden farklı olarak zaman içinde değerini koruyan ve modası geçmeyen bir varlık olarak görülüyor. Özellikle Marmara ve Ege Bölgeleri'nde toplu arsa projelerinin geliştirilerek vadeli satışa sunulması, arsa/arazi satışlarının artmasında önemli bir rol oynadı. Bugünün ekonomik koşullarında likidite ihtiyacı olan yatırımcılar için arsalar, güvenli ve karlı bir seçenek olarak öne çıktı. Türkiye'nin belirli bölgelerinde arsa yatırımlarında, özellikle enerji sektöründeki yatırımların artmasıyla birlikte, satış fiyatlarının da yükseldiği görüldü.

Rekor artış İstanbul'un Çatalca ve Çanakkale ilçelerinde yaşandı. Çatalca'da 2023 yılında 1400'den fazla arsa satılırken, bu, gayrimenkul satışlarına göre 4500 seviyesine ulaştı. Çanakkale'de ise 2023 yılında 30 bine yakın arsa satışı yapıldı ve bu, gayrimenkul yatırımlarına göre yüzde 470'lik bir hacim farkına işaret etti. Yatırımcılar, turistik açıdan ilgi gören bölgelerde de (Urla, Çeşme, Seferihisar ve Menderes gibi) yüksek arsa satışları gerçekleştirdi.

Bu gelişmeler, Türkiye'de arsa yatırımlarının yükselişte olduğunu ve yatırımcıların güvenli liman olarak arsaları tercih ettiğini gösteriyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)