Anel Grup Sürdürülebilir Gelecek İçin Güneş Enerjisini Tercih Ediyor

Anel Grup, doğal kaynakları korumak ve çevreye yönelik olumsuz etkileri en az seviyeye indirmek amacıyla; güneş enerjisi kaynağı kullanımı, atık ve gri su geri dönüşümü ve ağaçlandırma konusunda çalışmalar gerçekleştirerek sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlıyor.  

Fosil yakıtlar son iki yüzyıl içerisinde, üretim teknolojilerinin gelişmiş ve ucuz olması nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktaydı. Ancak 1973 yılında gerçekleşen petrol kriziyle birlikte tarihte de ilk kez, enerji kaynaklarında alternatif yol arayışları gündemi uzun süre meşgul etti. Yenilenebilir enerji kaynaklarının gelişimini destekleyen bir başka önemli gelişme, 90'lı yıllarda çevre bilincinin ortaya çıkmasıyla oldu. Bu farkındalığın sonucu olarak ise geleneksel enerji üretim ve tüketiminin çevre ve doğal kaynaklar üzerinde yerel, bölgesel ve küresel seviyede doğrudan olumsuz etkilere neden olduğu anlaşıldı ve sürdürülebilir bakış açısıyla çalışan firmalar ‘temiz enerji’ kullanmaya başladı.

Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisinin atmosferin dışında şiddetinin 1370 W/m² değerinde olduğu ve yeryüzüne ulaşana kadar 0-1100 W/m2 değerine düştüğü düşünüldüğünde, güneş ışınlarının dünyaya gelen küçük bir bölümünün dahi insanlığın mevcut enerji tüketiminden kat kat fazla olduğu gözle görünen bir gerçek. Bu noktada da güneş enerjisine yapılacak yatırımların ve geliştirilecek projelerin önemi oldukça fazla. 

Yapılan araştırmalar, Dünya yüzeyine 90 dakikada düşen güneş enerjisinin, dünyanın 1 yıllık elektrik enerjisi tüketimine eşit olduğunu gösteriyor. Anel Grup Proje Koordinatörü Enver Kır,“Güneş enerjisinin en önemli avantajı tükenmez bir kaynak olması. Etrafımızda bulunan ve sürekli tüketmekte olduğumuz, petrol, kömür, doğalgaz gibi fosil yakıtlardan elde ettiğimiz elektriğin çok daha fazlasını, güneş enerjisiyle elde edebiliriz. Güneş ışığı olduğu sürece, sistem çalışıp PV hücreleri elektrik üretmeye devam edecek. Güneş enerjisi temiz bir enerjidir. Şu an için, gezegenimizde bulunan hiçbir enerji kaynağı, güneş enerjisi kadar temiz değil. Fosil yakıtları kullanılarak geliştirilen elektrik üretimi sırasında, karbondioksit ve başka sera gazlarıyla, diğer bazı zararlı maddeler açığa çıkabiliyor. Ancak, güneş enerjisinden yararlanırken, atmosfere zararlı bir gaz karışmıyor. Güneş enerjisi hücreleri, enerjisini toplarken gürültü oluşturmaz. Diğer enerji kaynaklarına göre, tamamen sessiz bir enerji elde etme yöntemidir.”

“Binamızdaki güneş panellerimiz ile yıllık ortalama 30.000 kWh elektrik enerjisi ürettik.”
Yürütülen çalışmalarda Anel Grup’un doğal kaynakları korumayı ve çevreye yönelik olumsuz etkileri en az seviyeye indirmeyi amaçladığını belirten Kır, “Anel Grup olarak, yaşadığımız çevreye ve dünyaya karşı sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Merkez ofisimizin bulunduğu Anel İş Merkezi’nin enerji ihtiyacının ve iç ortam aydınlatmasının bir kısmını binamızın çatı ve terasında bulunan solar PV kurulumuyla güneşten sağlıyoruz. Güneş panellerimiz ile yıllık ortalama 30.000 kWh elektrik enerjisi ürettik. Örnek vermek gerekirse; bu enerji ile ortalama tüketim gerçekleştiren yaklaşık 20 evin yıl boyunca elektrik enerjisi sağlanabilir. Ürettiğimiz enerji ile karbon salınımını önleyerek yılda yaklaşık 80 adet ağacın temizleyebileceği gaz salınımını engelliyoruz. 2016 yılında faaliyete geçireceğimiz proje ile üretim kapasitemizi %85 artırarak kurulu gücümüzü 50 kWp’ye ulaştıracağız.”

Mümkün olduğunca az atık üreterek atıkları geri dönüşümle değerlendirmeyi hedefleyen Anel Grup, Anel İş Merkezi’nden ve faaliyet gösterdiği şantiyelerden topladığı atıkları geri dönüştürüyor. 2015 yılında bu yolla 210 ton malzemeyi doğaya geri kazandırdı. Anel İş Merkezi’nde kurulu gri su dönüşüm sistemi ile su tüketimini azaltıyor. Hayata geçireceği proje ile sistemi modernize ederek kapasiteyi artırmayı ve böylece yılda 3.500 ton suyu geri dönüştürmeyi hedefliyor.

Kır, “2013 yılı itibariyle, faaliyetlerimiz sonucunda atmosfere saldığımız karbon miktarını hesaplıyoruz. Bunu takiben sera gazı emisyonlarını azaltmak/nötrlemek üzere aksiyonlar alıyoruz. Bu kapsamda, 2015 yılında küresel iklim değişikliğiyle mücadele ve doğaya salınan karbonu tutmak amacıyla Çanakkale Biga Çınardere’de Anel Grup 30. Yıl Hatıra Ormanı oluşturarak 8.958 adet fidan diktik. Temiz ve yaşanabilir bir çevre için hepimizin görevleri var. Tüm çalışmalarımızı bu bilinçle sürdürmeye devam edeceğiz.”


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)