“30. Yılımızda Alüminyumun Sanayide Kullanım Alanlarını Geliştirmeyi Hedefliyoruz"

Alüminyum sektöründe 30. yılını kutlayan Sistem Alüminyum, Tekirdağ Ergene’de bulunan üretim tesisinde sektör gazetecilerini ağırladı. Sistem Alüminyum İcra Kurulu Başkanı Ayhan Yerekaban, 1994 yılından bu yana her yıl yaklaşık yüzde 30 büyüdüklerini son 6 yılda ihracat rakamlarını 3 kat artırdıklarını söyledi. En son dövme tesisine yaptıkları yatırımla tesisteki preslerini güçlendiklerini ve tüm prosesleri 2000 metrekarelik özel bir alanda topladıklarını belirten Ayhan Yerekaban “AR-GE gücümüz, üretim kabiliyetimiz ve yeni yatırımlarımızla özellikle otomotiv, enerji, savunma ve havacılık başta olmak üzere farklı sektörlerde de alüminyumun kullanımını teşvik etmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Sistem Alüminyum Fabrika Gezis

Yapı, otomotiv, havacılık, denizcilik, beyaz eşya, aydınlatma ve enerji gibi sektörler için özel ürünler ve çözümler geliştiren Sistem Alüminyum, 30. Yaşında, fabrikasında basın mensuplarını ağırladı. Tekirdağ Ergene’deki fabrika gezisinde şirketin 30 yıllık yolculuğu, yatırımları, hedefleri paylaşıldı.

Türkiye’nin geleceğinde alüminyumun, alüminyumun geleceğinde Sistem Alüminyum imzası olacak

2024 yılını 7,6 milyar TL ciro ile kapatmayı planladıklarını belirten Sistem Alüminyum İcra Kurulu Başkanı Ayhan Yerekaban ‘’Sistem Alüminyum olarak bu yıl 30. yaşımızı kutlamanın gururunu yaşıyoruz. 2024 yılı itibariyle 1.300’ü aşkın çalışanımızla, yıllık 103 bin ton profil ve 9 milyon metrekarelik kompozit panel ve 7 bin ton alüminyum dövme üretim kapasitemizle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üretim çeşitliliğimiz ve gücümüzün artışına paralel olarak, uluslararası pazarlarda büyüyoruz. Son 6 yılda ihracat rakamlarımızı 3 kat artırdık. Dövme tesisimizi 2000 m2’lik yeni bir alana taşıdık. 2024 yılında bir diğer önemli yatırım alanımız dijitalleşme oldu. Yılın başında tüm iş süreçlerimizi daha verimli, hızlı, güvenilir ve ölçümlenebilir hale getirmek için SAP’ye geçiş yaptık.” dedi.  

Sürdürülebilirlik çalışmalarını faaliyetlerinin odağına aldıklarını belirten Ayhan Yerekaban bu konuda çalışmalarını şöyle özetledi; “İçinde yer aldığımız tam entegre üretim tesisimizin toplam elektrik ihtiyacının yüzde 25’ini güneş enerjisi santrallerimizden karşılıyoruz. Son iki yıldır Sürdürülebilirlik Raporlarımızı yayımlıyoruz, 2030 yılında karbon ayak izimizi yüzde 55 azaltmayı ve 2050 yılında karbon nötr olmayı hedefliyoruz. Stratejik üretim yatırımlarımız, yenilenen dijital süreçlerimiz, farklı sektörlere sunduğumuz yepyeni çalışma modelleri ve sürdürülebilirlik anlayışımız ile hem Türkiye’de hem de dünya çapında büyüme hedefliyoruz.”

 “Türkiye’nin en büyük alüminyum dövme presine sahibiz”

Yeni yatırımla dövme üretim kapasitesini yüzde 65 artırdıklarını ve toplam 6500 ton press gücü bulunan yeni tesisinin Sistem Alüminyum için stratejik bir yatırım olduğunu belirten Sistem Alüminyum İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Yaşar Yerekaban, “Otomotiv, enerji, savunma ve havacılık sektörleri olmak üzere birçok sektör ve alt gruplarındaki firmalara özel olarak geliştireceğimiz yeni alaşımlarla alüminyumun daha fazla tercih edilmesine katkı sunmayı hedefliyoruz. Yeni tesisimizle müşterimize hızlı teslimat ve ihtiyaca uygun çözüme ulaşma imkanı sağlıyoruz. Özel bir alaşım ocağımız var. Müşterilerimize ve iş ortaklarımıza alaşıma kadar inebilecek çözümler sunuyoruz. Özellikle elektrikli araçlar açısından önemli bir çözüm ortağıyız. Çelikten alüminyuma geçerek ciddi oranda ağırlık tasarrufu sağlanabiliyor.’’ diye konuştu.

4 bin tonluk alüminyum dövme presi ile daha ağır malzemelerin dövmeden üretilebilmesini sağladıklarını belirten Yaşar Yerekaban dövme tesisleriyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Güçlü preslerimizin yanı sıra bunlara hizmet eden bir tane çözelti yaşlandırma fırınımız ve ayrıca kumlama makinemiz bulunuyor. Tesisimizde en son teknoloji ile üretim faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz. PLC ile haberleşip verileri doğrudan makineden okuyabiliyoruz. Olası bir geliştirme ihtiyacı olduğunda da sistem üzerinden müdahale edebiliyoruz. Karbon ayak izimizi azaltmak ve bu kapsamda elektriği az tüketmek adına tesisimizde enerji verimli motorlara geçiş yaptık. Ek olarak enerji izleme yazılımı da kullanıyoruz, beklenenin üstünde bir enerji tüketimi olduğunda da ileriye yönelik hamle yapabiliyoruz.’’

“Ürünlerimizi lazer tarama cihazlarıyla kontrol ediyoruz

Dökme, press ve dövme tesislerinde üretim süreçlerini yerinde anlatan Sistem Alüminyum Üretim Direktörü Levent Şenel de tüm fabrikanın genel işleyişi ve üretim süreçleri hakkında şöyle konuştu “Türkiye’de hem eksüzyon imalatı gerçekleştiren hem de alüminyum dövme yapabilen tek tesisiz. Alüminyum dövme üretimde kalite kontrolü de en üst seviyede tutuyoruz. Ürünlerimizi lazer tarama cihazlarımızla kontrol ediyoruz. Dövme preslerimizde elektriği daha az tüketmek adına enerji verimli motorlara geçiş yaptık. Kullandığımız özel enerji izleme yazılımıyla tesisimizdeki verileri bütün makinelerden anlık olarak alabiliyoruz.  Beklenenin üstünde bir enerji tüketimi olduğunda da ileriye yönelik hamle yapabiliyoruz. Lazer tarama sensörlerimiz ve yapay zeka destekli kameralarımızla personelimizin tehlikeli alanlarda olup olmadığını, koruyucu ekipman kullanıp kullanmadığını anında görebiliyoruz. İş güvenliği kırmızı çizgimiz…”

“Kurumsal yönetim anlayışı tüm birimlere ve süreçlere dahil edildi”

Sistem Alüminyum Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Tamay da toplantıda şirketin kurumsallaşma yolculuğu hakkında bilgi verdi. Fatih Tamay konuşmasında, şirketin kurumsal yönetim anlayışının yönetim kuruluyla sınırlı kalmayıp tüm birimlere entegre edildiğini vurgulayarak eşitlikçi, şeffaf, hesap verebilir ve sorumlu çalışma prensiplerinin tüm iş süreçlerinde dikkate alındığını belirtti. Şirketin büyüme hedefleri doğrultusunda attığı stratejik adımların, yatırımlarla desteklenerek daha da güçlendiğini belirten Tamay; bu yaklaşımın, Sistem Alüminyum’un sektördeki rekabet gücünü artıracağını ve uzun vadeli başarısını güvence altına alacağını ifade etti.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)