3D Baskı ile Geliştirilen Geri Dönüştürülebilir Yapısal Zemin Panelleri

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
ABD’li araştırmacılar, SHoP Architects iş birliğiyle, çelik ve betonun yerine geçebilecek potansiyel bir yapı malzemesi geliştirdi: tamamen biyoplastik ve odun unundan yapılmış geri dönüştürülebilir paneller.

ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı (ORNL) ve Maine Üniversitesi (UMaine) araştırmacıları, SM2ART adlı kamu-özel sektör ortaklığının bir parçası olarak bu prefabrike paneli 3D baskı teknolojisi ile üretti. SM2ART Nfloor kaset paneli, çevreye daha duyarlı olmasının yanı sıra, çok katlı binalarda yaygın olarak kullanılan benzer çelik-beton elemanlardan daha hızlı üretilebiliyor.

Biyoplastik ve Odun Unu Karışımının Gücü

ORNL ve UMaine, bu panelleri mısır atıklarından elde edilen biyoplastik (PLA) ile kereste işleme atıklarından üretilen odun ununu karıştırarak üretti. ORNL Araştırmacısı Katie Copenhaver, panelin dayanıklılığının bu iki malzemenin birleşiminden ve yükü dış kenarlara dağıtan geometrik şeklinden geldiğini belirtti. Panel, bina içinde çelik çerçeveler arasında sağlam bir destek sağlıyor.

Copenhaver’a göre, panele odun unu eklenmesi, panelin sertliğini önemli ölçüde artırıyor. Yapısal tasarım sayesinde malzeme özellikleri ile elde edilemeyen dayanıklılık sağlanabiliyor. Copenhaver, "Bir çelik levha belirli bir iş için yeterli olabilir ve aynı geometriye sahip bir biyoplastik parçası ile değiştirilemez, ancak biyoplastik ile tasarlanmış bir parça da bu işi yapabilir." dedi.

Performans Odaklı 3D Baskı

Araştırma ekibi, bu panelin, genel bir çelik-beton zemin elemanının dayanıklılığına sahip olduğunu, biyolojik olarak parçalanabilir olduğunu ve yürüyüş için daha konforlu bir yüzey sunduğunu belirtti. Ayrıca, tek parçalı yapısı sayesinde, 31 parçadan ve üç malzemeden oluşan geleneksel çelik panellerin aksine daha hızlı üretilebiliyor ve geri dönüştürülmesi kolaylaşıyor.

zemin panelleri

Kablolama, tesisat ve hava kanalları için gerekli malzemeler, üretim sürecinde doğrudan panele eklenebiliyor; böylece montaj sonrası kesim veya ek işlem yapılmasına gerek kalmıyor, zaman ve maliyet tasarrufu sağlanıyor. Panelin üretimi yaklaşık 30 saat sürüyor ve işçilik maliyetlerini %33 oranında azaltıyor.

SHoP Architects Kurucu Ortağı John Cerone, 3D baskının genellikle estetik bir form olarak düşünüldüğünü ancak burada performans odaklı olarak kullanıldığını belirtti. Cerone, "Biyobazlı malzemeler ile karbon azaltımının ötesinde, eklemeli üretimle yapısal malzemeleri verimli bir şekilde yerleştirdik. Mekanik, elektrik ve tesisat sistemleri için güzergahları entegre ettik." dedi.

Gelecek İçin Yenilikçi Bir Yapı Malzemesi

Bu yenilikçi yapı malzemesi henüz geliştirme aşamasında olsa da, araştırmacılar ve SHoP Architects, özellikle modüler çok konutlu yapılar için organik malzemelerin yapı sektöründe geniş bir kullanım alanı bulabileceğine inanıyor. Biyoplastik ve odun unu karışımı, büyük formatlı birçok eklemeli üretim parçasının üretiminde kullanılabilir.

zemin panelleri

SHoP Architects’in Kurucu Ortağı Christopher Sharples, bu teknolojik gelişmenin, süreci endüstrileştirerek gelecekte tüm tipolojiler ve ölçeklerde uygulanabilir hale getireceğini ve günlük inşaat süreçlerinde daha verimli, performans odaklı çözümler sunacağını ifade etti.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)