Ergün Mimarlık Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Öncü Projelere İmza Atıyor

1995 yılında kurulduğu günden itibaren farklı ölçeklerde konut, iş merkezi, alışveriş merkezi, hastane, sosyal ve kültürel tesisler gibi geniş bir yelpazede hizmet veren Ergün Mimarlık, Amerikan Yeşil Binalar Konseyi (USGB) tarafından oluşturulmuş LEED Sertifikalı (Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik Sertifikası) projelere imza atmaya devam ediyor.

Mermerler Plaza

Ergün Mimarlık'ın tasarımlarını üstlendiği LEED Sertifikasına sahip Mermerler Plaza, Nidakule Göztepe ve Antakya Palladium AVM yapılarının ortak yanı enerji ve çevre dostu tasarım yaklaşımına sahip olmaları.

İstanbul-Anadolu Yakası'nda yer alan LEED Gold sertifika sahibi Mermerler Plaza, planlama aşamasından itibaren yeşil bina kriterlerinin tasarıma entegre edildiği bir ofis binası. Çekirdeğin en çok güneş alan batı cephesinde çözülmesi ve 3 boyutlu cam cephe tasarımı enerji kazanımını sağlayan en önemli tasarım kriterlerini oluşturuyor. Cephedeki farklı açılarda sağlanan kırılmalar sayesinde gündüz saatlerinde değişken yansıma etkileri sağlanırken, güneş ışınları forma dayalı olarak filtreleniyor. Geometrinin oluşturduğu yan alınlar ise, ilave bir güneş kırıcı imalatını gerektirmeden güneş ışığının kontrolünü sağlamaya yardımcı oluyor.

Doğal havalandırma ve ofis çalışanlarının konforu göz önünde bulundurularak Ergün Mimarlık tarafından tasarlanan Nidakule Göztepe ofis binası enerji kazanımı konusunda birçok parametreyi aynı anda sağlayarak LEED Gold sertifikası almaya hak kazanmış. Sürdürülebilirlik ve iç mekândaki yaşam kalitesi ön planda tutulurken güneş kontrolü bir kabuk tasarımıyla sağlanıyor. Cephedeki yatay elemanlar yönlere, dolayısıyla da güneş ışınlarının gelişine göre sıklaşarak ya da kalınlaşarak cephedeki dolu–boş dengesini ve enerji korunumunu gözetiyor.

Antakya Palladium AVM 

Dünya tarihi için önemli bir kent olan Antakya'daki LEED Gold sertifikalı Palladium AVM ise bulunduğu tarihi doku ile bölgenin iklim koşullarının birlikte gözetildiği bir kurguya sahip. Yapının sürdürülebilirliğini tasarım girdilerinin başına koyan Ergün Mimarlık, doğal havalandırma, yerel malzeme kullanımı, güneşin konfor oranını belirleyen cephe tasarımı ile daha yaşanabilir mekânlar ortaya koymuş. Avlu ve teraslardan oluşan kurgu ise doğal havalandırma sağlarken yapı, kullanıcısı için güneşten korunan, serin açık mekânlar sunuyor.

Ergün Mimarlık ortaklarından Y.Mimar Eser Ergün 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında,tasarımlarında sürdürülebilirliği bir bütün olarak ele aldıklarına değinerek, "Çevre dostu binalar tasarlarken yapısal kriterler kadar ekonomik önlemleri de önemsiyoruz, sürdürülebilirliği bir trend olarak görmekten ziyade gelecek senaryolarına ve ihtiyaçlarına dair öngörüler ürettiğimiz sürdürülebilir bir tasarım bilinci yaklaşımıyla ele alıyoruz" açıklamasında bulundu.

-


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)