EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Çok Yönlü Plasencia Kongre Merkezi

İspanyol mimarlık stüdyosu  SelgasCano  , İspanya'daki Plasencia kentinde kaya oluşumlu Plasencia Konferans Merkezi ve Auditórium'u tamamladı. Şehir ve ülke arasındaki sınırda yer alan çok yönlü bina, Plasencia'nın eteklerinde, doğal peyzajı ve dokuyu korumak için toprağa mümkün olduğunca az dokunuyor.  

Stüdyo 2005 yılında bir yarışma kazandı, ancak stüdyo  finansal sorunlar nedeniyle yapıyı 2017'de tamamlayabildi. 

Çok dik bir yamaçta oturan SelgasCano'nun binası, araziyi çok nazikçe kaplar ve yarı yarı saydam cildi, vahşi dağ çalılarıyla dolu bu kayalık manzara ile kontrast oluşturmakta. Bulanık ve aydınlık cephesi geceleri parlayan bir fenere dönüştüğü için yapı kendisini çok uzak mesafeden bile farkettiriyor.

Selgas Cano:  “Bina kuzeyden güneye bütün batı perspektifinden uzakta görülebilecektir. Bir arabada yüksek hızda geçerken görülecektir, bu yüzden onu anlık veya aydınlık bir form olarak planladık, bu yüzden hareket ederek yolcular için gece ve gündüz bir işaret olarak, duyum ve gerçeklik arasında bir ilişki olarak oynadığı, yöneldiği konum ve hareket edeceği konum arasında bir yazışma olarak oynadığı "dedi. 

Binanın tüm formu kendi bölümünden türetilmiştir ve bu salonun bölümü, binanın geri kalanının üzerine binerek formu tanımlamaya ve tamamlamaya devam eder: giriş lobisi, 300 kişilik ikincil salon Sergi salonları ve restoran alanı her biri 100 izleyici için üçe bölündü. Binanın cephesi, ETFE'nin yarı saydam panelleri ile sarılmıştır.

Giriş, aynı renkte 12 metrelik bir derin dikey kanyona ulaşan turuncu bir geçit kullanarak, binanın en alt kısmının 17 metreden daha fazlası olan kentleşmiş sokak seviyesindedir, burada kırsal alanın manzarası, Gata'nın mahmuzları Menzil, vurgulanır. 

Mimarlar, "Buradan, merkezi beton kabuğun her yerini hareket ettirmek, dış ve iç mekanları birbirine karıştıran bir dizi rampa ve sarmal merdiven üzerinde yukarı veya aşağı gitmek mümkün. Bu iki nedenden ötürü, ekonomi ve harcama" diye ekledi.

“İklimlendirme yapmadan veya belirli parçaları içine almak için cam kullanarak ekonomi. İklimlerinin karışımından dolayı içeriye giren boşlukların geçişi nedeniyle yapılan harcama.”

İç mekanlarda doygun ve sıcak renkler, çok amaçlı salonlar, dolaşım alanları, ana giriş holü ve denetim odaları gibi diğer alanlara hakimdir. 

Auditórium'un oturma alanları tamamen yumuşak bir şekilde eğimli konsol yapan koyu kırmızı renkle boyanmıştır. Giriş koridorundaki yuvarlak tavan pencereleri gün ışığına çıkar ve eğlenceli bir ışık-gölge oyunu yaratır.

Proje Künyesi: 

Proje Adı: Plasencia Oditoryumu ve Kongre Merkezi 

Mimari & Tasarım: Selgas Cano

Bölge: Murcia, İspanya

Yıl: 2017

Fotoğraf: Iwan Baan 

Kaynak: worldarchitecture.org, archdaily.com




Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)