Teknolojiden Bağımsız Büyüyen Sektör

Türkiye’de faaliyete başladığı 2012 yılından beri, her yıl düzenli olarak büyüyen ve 2015 yılında GBA’dan aldığı yatırım ile yurtdışı operasyonlarına hız veren Flowerbox’ın, bugün Kanada, Türkiye ve Ortadoğu haklarını elinde bulunduran CB Tasarım A.Ş kurucu ortağı, genç girişimci Cenk Tuncay, “Flowerbox ile asıl hedefimiz, her geçen gün grileşen yaşam alanlarımıza farklı bir alternatif sunarak insanları iç mekanlarda doğanın güzelliği ile buluşturmak.

Teknolojinin ekonomik gelişim için bir şart olarak düşünüldüğü bu dönemde, sanat, el işçiliği ve doğa ile büyümeyi başaran bu sektörün öncüsü olduğumuz için özellikle gururluyuz. Türkiye’de, bakım ihtiyacı olmayan gerçek “mumyalanmış” bitkiler ile yapılan dikey bahçe konseptini ilk kez uygulayan ve bu fikrin yaygınlaşmasını sağlayan firma olarak, sektörün bugün ulaştığı düzenli büyüme rakamlarının önümüzdeki yıllarda da artarak devam edeceğini öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

Büyük bir global aile

15 farklı ülkede faaliyet gösteren ve büyük bir global ağı bulunan Flowerbox markasının, CB Tasarım aracılığı ile Türkiye’de faaliyetlerine 2012 yılında başladığını belirten Cenk Tuncay, “Bugün şirketimizin diğer kurucu ortağı ve aynı zamanda eşim olan Ebru Başak Tuncay ile üniversite eğitimimizi yurtdışında aldığımız yıllarda, dikey bahçe konsepti ve Flowerbox markası ile ilk kez karşılaştık. Flowerbox Global ile iletişime geçtik ve bu konsepti Türkiye’ye getirmeye karar verdik. Kapalı alanların gittikçe yaygınlaştığı bu dönemde, teknolojiye hapsolan insanlara iş yerlerinde, evlerinde ve kamuya açık kapalı alanlarda, doğayı sanatla birleştiren farklı bir çözüm sunma öngörüsüyle, ilk atölyemizi 2013 yılında İstanbul Feneryolu’nda oldukça mütevazı bir mekânda kurduk. Yaptığımız başarılı çalışmalar sayesinde, 2015 yılında Kaan Boyner, Önder Öztarhan, Saruhan Tan, Ahu Serter ve Umur Özal’dan Galata Business Angels aracılığı ile aldığımız önemli bir yatırımın yanı sıra, bu değerli iş insanlarının tecrübelerinden ve iş dünyasıyla ilgili derin bilgilerinden de faydalanma fırsatı bulduk. Bugün Bebek’teki galerimiz ve Küçükyalı’da bulunan 400 m2’lik atölyemizde, sanatçılar ve tasarımcılardan oluşan uzman ekibimize ek olarak, her adımda yanımızda olan değerli ortaklarımızın da desteğiyle, kurulduğumuz günden beri konseptlerimizi ve ürün yelpazemizi genişletiyor, sunduğumuz iç mekân dikey bahçe çözümlerine yenilerini ekleyerek her yıl iş hacmimizi büyütüyoruz” dedi.

Sektörün Türkiye’deki öncüsü

Dört duvar arasındaki her türlü kapalı alanda uygulanabilen, bakım ihtiyacı olmayan dikey bahçe sektörünün, Türkiye’deki ilk uygulayıcısı olduklarının altını çizen Tuncay, “2012 yılında Flowerbox Türkiye’yi kurduğumuzda, iç mekân dikey bahçe tasarımları ülkemizde uygulanan bir konsept değildi. O dönemde, bu vizyonumuzu paylaşan mimarlar ile yürüttüğümüz yenilikçi projeler sayesinde dikey bahçeyi ülkemizde de kabul edilen bir uygulama haline getirmeyi başardık. Sadece birkaç yıl önce Türkiye’de var olmayan bu sektör, bugün 10 milyon TL’nin üzerinde bir hacme ulaştı. Flowerbox Türkiye olarak, 2017 yılında 1.7 milyon TL olan ciromuzu 2018 yılında 2.8 milyona kadar yükseltirken, öncüsü olduğumuz bu sektörde de %40’ın üzerinde bir pazar payının sahibi olduk. Toplam iş hacmimizin %85’ini B2B projeleri oluştururken, B2C çalışmalarımız %15 civarında bir hacme sahip. Sektör oldukça büyük bir B2C potansiyele sahip ve önümüzdeki dönemde yapacağımız yaratıcı projelerle bu bölümün hacmini arttırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Orta vade hedefi yurtdışında başarı

Flowerbox markasının Türkiye’nin yanı sıra Kanada ve Ortadoğu’daki haklarını da ellerinde bulundurduklarını belirten Tuncay, “Sektörün ülkemizdeki ilk uygulayıcısı ve lideri olarak orta vadedeki en büyük hedefimiz , burada yakaladığımız başarıyı, şu anda haklarını elimizde bulundurduğumuz Kanada ve Ortadoğu bölgelerinde de yakalamak. Bu konuda gerek iş geliştirme gerek yeni konseptlerin oluşturulmasını sağlayan Ar-Ge çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Bugüne kadar Suudi Arabistan, Irak, Kuveyt, Kenya, Kanada, Hollanda ve İngiltere gibi ülkelerde başarılı projeler gerçekleştirdik. Özellikle Kanada’da yeni bir yapılanma içerisindeyiz. Yürüttüğümüz ortaklıklar aracılığı ile oluşturduğumuz satış & pazarlama ağı, mevcut taleplere anında yanıt verirken, sürekli yeni iş fırsatları yaratmaya devam ediyor. Ayrıca her yıl düzenlenen yerel fuarlara katılımımızla da bu pazardaki marka bilinirliğimizi tüm paydaşlar nezdinde kuvvetlendiriyoruz.  Flowerbox’ın global gücü ve lojistik desteği sayesinde, Kanada ve Ortadoğu pazarlarının farklı dinamiklerine uyum sağlayabilmek için gerekli olan her türlü donanıma sahibiz. İlerleyen yıllarda da haklarını bulundurduğumuz ülke sayısını arttırarak dikey bahçeleri dünyanın farklı bölgelerinde yaygınlaştırarak insanların yaşam kalitelerini yükseltmeyi hedefliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)