Adeta Dikey Bir Köy: Future Towers

Hindistan’ın en hızlı büyüyen şehirlerinden ve 8. büyük şehri olan Pune’de hayata geçirilen karma kullanımlı bir proje olan Future Towers yaklaşık 5.000 kişiye ev sahipliği yapmakta. Dikey köy olarak da tanımlanabilecek projede 1068 konut tek yapıda bir araya gelmekte. Projenin tasarımını ise Hollanda’nın Rotterdam kentinde bulunan ve dünyanın her bölgesinde çağdaş mimari ve kentsel sorunlara çözümler sunan MVRDV Mimarlık ofisi yapmış.

Proje, Amanora Park Town adlı yerleşim bölgesinde yer almakta. Bölgede yoğun nüfus ve endüstrinin gelişmesi nedeniyle konut ihtiyacını karşılamak amaçlı birbirinin benzeri toplu konut projeleri yer almakta. Future Towers her ne kadar çevredeki projelerden farklı bir yaklaşımla tasarlanmış olsa da  bütçesi neredeyse çevredeki projeler ile aynı çünkü bölgede ciddi bir rekabet söz konusu.

MVRDV tasarım aşamasında, bu karma kullanımlı konut projesi için bilinen bir bina tipi  tasarlamak yerine, tepe formasyonları, vadiler, kanyonlar, koylar ve mağaralar ile peyzaj oluşumuna benzeyen bir yapı hayal etmiş. Yapıyı düzensiz geometriye sahip bitişik üç ayrı blok ve yaya bağlantıları tanımlamakta. Çeşitli iç ve dış mekân olanakları, sıradışı mekânsal özellikleri ile proje, zengin bir sosyal yaşamın gelişmesini teşvik eder nitelikte.

MVRDV, küme şeklindeki toplu konut kuleleri yerine  1.068 dairenin bir binada birleştiği, tepe ve vadilerin bulunduğu bir dağı anımsatan  tekil bir yapı tasarlamayı tercih etmiş ve ortaya etkileyici bir yapı çıkmış. Bu etkileyici görüntünün ardında MVRDV Future Towers’ı tasarlarken geleneksel Hint konutlarını araştırmış ve onlardan ilham almış olması da yatmakta. 

Çevre projelerden bu kritik sapma konusunda yatırımcıyı ikna etmek ise farklı birimlerin bir arada olmasının daha canlı bir yapı oluşturacağı söylemiyle gerçekleşmiş. Farklı tipteki konut birimlerini bir arada bulundurması sayesinde yapı Hindistan’ın tüm sosyal kesimlerine hitap eder hale gelmiş. 45 metre kareden 450 metre kareye kadar değişen dairelerin tek bir komplekste bulunması bölgede orta sınıfı oluşturan tüm bireyler için cazip bir konaklama alternatifi oluşmasını sağlamış. Yapının dağa benzeyen şekli, bu kadar farklı birimin tek bir kütlenin içine entegre edilebilmesini kolaylaştırmış. Ayrıca yatırımcının yeni şeyler denemeye istekli olması sayesinde, toplu konut için gerekli olan verimlilik, sakinlerin konforunu azaltmadan elde edilmiş.

İnşaat maliyetlerinin normalden daha düşük olduğu Hindistan’da asansör fiyatlarının yüksek olması tasarım şeması üzerinde etkili olmuş. MVRDV, birbirine bağlanan koridorlar ile ulaşımı sağlayarak çekirdek sayısını azaltmış. Bu hesaplama sonucunda 17 ve 30 kat yükseklikler arasında değişen toplam 9 konut kanadı bulunurken, binanın içine yalnızca 4 sirkülasyon çekirdeği yerleştirilmiş. 

Kütleyi oluşturan birimler altıgensel bir şekil etrafında yükseltilmiş. Böylece yapının ortasında açık bir avlu oluşmuş ve her bir dairenin manzaraya hakim olması hedeflenmiş. Kütlenin en yüksek noktaları evlerin içine güneş ışığı girmesini sağlarken aynı zamanda özel ve kamusal teraslar oluşturulması sağlanmış. Cepheye karakterini kazandıran balkonların, konut tipine göre büyüklük ve şekillerinde çeşitlilik yaratılmış. Tasarımda küçük, iki kat yüksekliğinde, geniş ve L-şeklinde balkonlar konumlandırılmış.

Avlular birbirine dört kat yüksekliğindeki üçgen kapılarla bağlanmış. Yapıya farklı bir kimlik kazandıran, binanın koridorları ile birbirine bağlanan bu renkli açıklıklar her ne kadar yangın yönetmeliğine uyulması amacıyla tasarlansa da, asli görevi kamusal alanlar yaratmak olmuş. Yoga, mini golf yada çocuk oyun alanı olarak fonksiyon kazanan bu açıklıklar, ortak kullanım alanı olarak komşuluk ilişkilerine de katkı sağlamakta. 

MVRDV, projeye oldukça modern ve yenilikçi bir tasarım anlayışıyla yaklaşmış olsa da, Future Towers geleneksel Hint mimarisinden de izler taşıyor. Daireleri serinleten ve mutfaklardan hava almayı kolaylaştıran basit ama etkili bir doğal havalandırma sistemi oluşturulmuş. Dolayısıyla klima kullanımı konut sakinlerinin kişisel ihtiyaçlarına bırakılmış. Yapının kat planları tasarlanırken Hindistan’da çokça kullanılan Vastu Shastra prensipleri göz önünde bulundurulmuş. 

“Bağlam duyarlı”, “çeşitli” ve “topluluk odaklı” gibi yaklaşımlar 5.000’den fazla kişiyi barındıran bir bina düşünürken akla ilk gelen terimler olmayabilir, ancak MVRDV’nin Future Towers projesi bu algıyı artırma girişimi olarak görülebilir. Yapı Hint konutlarının taleplerini ve Hint kültürünün beklentilerini anlayan, şehir sakinleri ve şehirler için tüm bu yaklaşımların nasıl birleştirilebileceğini yeniden yorumlayan bir yapı olarak dikkat çekmektedir.

İnşaatı tamamlanan yapı, Amanora Park Town’da gerçekleşecek Future Towers projesinin üç ayağından sadece bir tanesi. MVRDV, projenin ikinci ayağı için çalışmalarına devam ediyor. Toplam 3 bölümden oluşan proje tamamlandığında toplamda  3,500 konut birimi inşa edilmiş olacak. 

Yer: Hindistan, Pune
Yıl: 2018
Müşteri: CCL Amanora Park Town
Kullanım: Karma Kullanım
Tasarım Ofisi: MVRDV
Fotoğraflar: ©Ossip van Duivenbode



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)