TOP10: Alüminyum Sistemlerle Fark Yaratan Tasarımlar...

Saray Alüminyum Sponsorluğunda Hazırlanmıştır

Değişen trendler ve yaşam şekillerine paralel olarak kendini yenileyen mimari alüminyum sistemler gerek geri dönüşümlü ekolojik ürünler olması gerekse tasarımcıların aradıkları estetiğe daha kolay ulaşmalarına imkân tanıyan şekillenebilir yapısı ile günümüzde projelerin vazgeçilmez öğesi konumuna gelmiştir. 

Eğitim, sağlık, konut ve ticaret fonksiyonları başta olmak üzere farklı yapı türlerinin ihtiyaçları belirlenerek uluslararası standartlara uygun tasarlanan bu sistemler, kullanıcılara maksimum konfor ortamı sunmayı hedefler. Konutlarda yer alan bir pencere, dış etmenlere karşı koruma, iklimlendirme ve güvenlik gibi unsurları sağlayarak binanın en önemli yapı taşını oluşturur. Mimari bakış açısı ile uygulanan giydirme cephe sistemlerinde alüminyum, yapının dış kabuğunu oluşturan ana yapı taşıdır. Yapı bu unsur ile kimlik kazanmakta ve diğer projelerden ayrılmaktadır. Mimar ve tasarımcılar bunun bilinci ile her geçen gün yeni bir tasarımla yola çıkmakta ve yapılarında daha önce yapılmamış, nitelikli kabuk strüktürleri talebi ile sistem evlerinin desteğini almaktadır. 

Yapı sektöründe 40 yıldır faaliyet gösteren Saray Alüminyum, hayata geçirdiği ürünler ve destek verdiği mimari projelerle birçok yapının kimlik kazanmasında önemli bir rol oynamıştır. Yerli ve yabancı partnerleri ile hayata geçirdiği sistem çözümleri ve sektöre kazandırdığı ilk ürünler, firmayı sektörün aranılan markası konumuna getirmiştir. Her geçen yıl global ölçekte yer aldığı proje sayısını artıran ve uluslararası rakipleri arasında giderek daha fazla projeye imza atan Saray Alüminyum, bu alanda ihracat birincilikleri kazanmıştır. Ülkenin en büyük ilk 250 sanayi kuruluşu içerisinde yer alan şirket, çevresel sorumluluklarının bilincinde, ürünün gerçekleştirilmesinden sevkiyatına kadar tüm aşamalarda çevresel etkiyi minimize eden yöntemler uygulamaktadır. Saray Alüminyum, bu çalışmaları ile Çevresel Ürün Beyanı - EPD (Environmental Product Declaration) belgeleri almaya hak kazanmıştır.

G-YOO Inspired By Starck, İstanbul

İstanbul’un en prestijli bölgelerinden Basın Ekspres Bulvarı-Havaalanı yolu üzerine yer alan G-YOO Inspired by Starck projesi, 17.226 m2 arazi üzerinde iki bloktan oluşacak şekilde tasarlanmıştır. 

Miami, Londra, Berlin, St. Petersburg, New York, Moskova, Paris, Buenos Aires, Hong Kong, Münih, Toronto gibi dünyanın en önemli metropollerinde imzası bulunan ‘YOO’ markasını G projesiyle bir araya getiren Mar Yapı tarafından hayata geçirilen proje, 47 ile 113 m2 arasında değişen 721 adet lüks rezidans ile podyum bloğunda yer alan ticari birimlerden oluşmaktadır. Mimari konsepti Suyabatmaz Demirel Mimarlık tarafından hazırlanan projede, iç mekân tasarımı dünyaca ünlü tasarımcı Philippe Starck’ın imzasını taşımaktadır.

Saray Alüminyum’un yatırımcılar tarafından tercih edilen ürünlerinden FS60 cephe ve ICON70 kapı-pencere sistemleri, projeye özel detay çözümleriyle tasarlanıp uygulanacaktır.

Kuran Bilim Merkezi, Kerbela Irak

Irak Kerbela’da, başkent Bağdat yolu üzerinde inşa edilen Quran Science Complex (Kuran Bilim Merkezi), toplam 5 kat üzerinde, 43.000 m2 kapalı alana sahip 6 bloktan oluşmaktadır. Detay Yapı tarafından hayata geçirilen proje, boyutu ve tasarım anlayışı ile Irak ve çevre ülkeler açısından bir ilk olma özelliğini taşımaktadır. Eğitim alanlarının yanı sıra uluslararası konferans ve toplantılara ev sahipliği yapabilecek son teknolojilerle donatılmış 600 kişilik konferans salonu, 500 kişilik öğrenci yurdu ve lojmanları da barındıran proje, 215 metrelik bir cepheye sahiptir.

Irak, Türkiye, İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde ofisleri bulunan uluslararası mimarlık ofisi Manhal Al Habbobi tarafından tasarlanan yapıda, FS50 cephe ve BASIC60 kapı-pencere sistemleri projeye özel geliştirilen detaylarla tasarıma adapte edilmiştir.

Moment İstanbul, İstanbul

İstanbul’un en hızlı gelişen konut bölgelerinden Kartal’da, E5 karayolu üzerinde yer alan proje, ulaşım olanaklarına yakınlığı ve ölçeği ile bölgenin prestijli yapıları arasında yer almaktadır. 

AC Yapı tarafından 100 milyon dolar bütçeyle hayata geçirilen proje, 44’er katlı iki blokta toplam 731 daire ve ticari birimden oluşmaktadır. 

Mimari tasarımı 3D Atölye tarafından yapılan Moment İstanbul projesinde, WT70 pencere ve kapı sistemi ile FS50 cephe sistemi kullanılmıştır. Blokların dış kabuğuna uygulanan Saraybond kompozit paneller, yatay ve düşey renk bantları ile binalara estetik bir görünüm ve kimlik kazandırmaktadır.

İconova, Gaziantep

European Property Awards (Avrupa Gayrimenkul Ödülleri) yarışmasında “Yüksek Katlı Konut”, “Konut Geliştirme Projesi” ve “En İyi Yüksek Katlı Konut Mimarisi” kategorilerinde ödüle değer görülen Iconova projesi, kentin en büyük ve en yüksek yapısı olarak bir ilke imza atmaktadır. Gaziantep’te 52.000 m2 arazi üzerinde Şireci Grup-Acarsan Holding ortaklığı ve Tago Mimarlık tasarımı ile hayata geçirilen proje, ölçeği ile Türkiye’nin sayılı projeleri arasında yer almaktadır.

En yükseği 45 katlı olan ve 162 metre yüksekliğe sahip 7 kule bloğundan oluşan Iconova projesi, 680 konut ve 23 ticari üniteden oluşmaktadır. Her geçen gün daha fazla göç alan ve konut ihtiyacına paralel olarak daha fazla projenin hayata geçirildiği Gaziantep’te, yenilikçi bir yapı formu ile şehre artı değer katma ve cazibe merkezi olmasına katkıda bulunma kriterlerinden yola çıkan Tago Mimarlık, eğrisel yüzeylerden oluşan yapı bloklarını bir araya getiren bir yapı kabuğu yaratmıştır. 

Hem eğrisel tasarımın getirdiği strüktür zorluğu hem de performans gereklilikleri göz önüne alınarak, projeye özel farklı cephe sistemi çözümleri bir araya getirilmiştir. Yapının ana strüktürü, yüksek performans değerleri ve hızlı montaj imkânı sunan panel cephe sistemleri ile çözümlenmiştir. EN standartlarına göre akreditasyon testleri gerçekleştirilen USG 80 panel cephe sistemi ve balkon bölümlerinde Smart Slide sürme sistemleri yapıya entegre edilerek proje hayata geçirilmiştir.

Porta Batumi Hotel, Batum Gürcistan

Gürcistan’ın turizm merkezi Batum’da inşa edilen 43 katlı Porta Batumi Hotel, 165 metrelik yüksekliğiyle kent siluetinde dikkat çeken yapılar arasında yer almaktadır. İngiltere merkezli uluslararası mimarlık ofisi Broadway Malyan tarafından tasarlanan proje, System İnşaat tarafından hayata geçirilmiştir. Çağdaş tasarımı ile Batum mimarisine yeni bir boyut getiren Porta Batumi, üstün yapı teknolojisi, mühendislik anlayışı ve malzeme kalitesi ile farklı bir yere sahiptir.

Gökdelen tasarımında önemli bir öğe olan rüzgâr mühendisliği konusunda, Kanadalı RWDI şirketinden danışmanlık alınmıştır. Projenin zemin mühendisliği, yangın mühendisliği, kimyasal ve mekanik analizleri İstanbul Teknik Üniversitesi uzmanları tarafından denetlenirken, zemin raporu dünya lideri Alman Bauer firması tarafından hazırlanmıştır. Projede tercih edilen bütün malzemeler Alman Standartlar Enstitüsü’nün katı kurallarına uygundur. 

Projenin konumu ve yapının yüksekliği, deprem gibi yeryüzü hareketlerine karşı en üst seviyede dayanım sağlayacak bir cephe sistemi önerisini gerektirmiştir. Bu gerekliliklere göre projeye özel şekillendirilen Saray Alüminyum panel cephe sistemi, yapı kabuğunda hayat bulmuştur.

Blue Lake, İstanbul

Dünyanın sayılı lagünlerinden Küçükçekmece Gölü’nün kıyısında, Metal Yapı Konut yatırımı olarak hayata geçirilen Blue Lake projesi, 38 bin metrekarelik alan üzerinde inşa edilmiştir. 

14 katlı 8 konut bloğundan oluşan projede büyüklükleri 68 ile 268 m2 arasında değişen 788 konut ve 22 mağaza yer almaktadır. Konsept projesi uluslararası mimarlık ofisi Chapman Taylor tarafından gerçekleştirilen Bluelake’in mimari uygulama projeleri ECF Mimarlık tarafından hazırlanmıştır. Projede kesintisiz göl manzarası görünümüne olanak veren, yüksek performans değerlerine sahip alüminyum sistemler tercih edilmiştir. ST160 sürme sistem, WT70 kapı-pencere sistemi ve FS50 cephe sistemi proje gerekliliklerine göre yeniden şekillendirilerek konutlarda kullanıma sunulmuştur.

Folkart Life, Bornova İzmir

Folkart Yapı tarafından İzmir’de hayata geçirilen Folkart Life Bornova, 25 bin metrekarelik inşaat alanının 18 bin metrekaresinin meyve ağaçları, selviler, fıstık çamları ile donatıldığı değerli bir arazide, 8 blokta 830 dairenin yer alacak şekilde planlanmıştır. 6 ile 15 katlı olarak inşa edilen bloklarda dairelerin büyüklükleri 47 ile 253 m2 arasında değişmektedir.

Mimari konsepti Demirce Mimarlık tarafından geliştirilen projede, İzmir’deki yapıların vazgeçilmez öğesi olan balkonun kesintisiz bir şekilde yaşam alanına dahil edilmesi için mimari alüminyum sistemlerden ST91 sürme sistem tercih edilmiştir. Konutların yanı sıra ticari birimleri de içeren projede, sürme sistemlerin yanında WT70 kapı-pencere ve FS50 cephe sistemleri kullanılmıştır.

Marriott Hotel, İstanbul

İstanbul Boğazı’na ve Haliç'e hakim panoramik manzarası ile dikkat çeken Marriott Hotel Şişli, formu ve yüksekliği ile bölgedeki diğer yapılardan ayrılmaktadır. Şehrin en yüksek noktalarından birinde konumlanan 135 metre yüksekliğe sahip otel bloğu, 34 katta toplam 259 oda ile hizmet vermektedir. 

Piramit Mimarlık tarafından tasarlanan ve Bertuğbey İnşaat tarafından hayata geçirilen projenin cephe strüktürü, mimari anlayışın gerekliliklerini en üst seviyede karşılayacak şekilde tasarlanmıştır. Yüksek yapılarda üstün performans değerleri sunan, modül bazında montaja izin veren panel cephe sistemi, proje gerekliliklerine göre yeniden tasarlanarak yapıya uyarlanmıştır.

Kayseri Entegre Sağlık Kampüsü, Kayseri

Sağlık Bakanlığı’nın yeni finansman modeli ‘Kamu Özel Ortaklığı’ (PPP - Public Private Partnership) çerçevesinde gerçekleştirilen ilk proje olan Kayseri PPP Entegre Sağlık Kampüsü, YDA İnşaat ve İtalyan INSO Sistemi Per Le Infrastrutture Sociali S.P.A’nın ortak girişimi ATM Sağlık Kayseri tarafından hayata geçirildi. Yaklaşık 385.000 m2 kapalı ve 800.000 m2 açık alana sahip, 1587 yatak kapasiteli kampüs, modern ve çağdaş yapısı ile dikkat çekmektedir. 

Kendi enerjisini üretecek şekilde tasarlanan ve yüksek teknolojiyle inşa edilen sağlık kampüsü, çevre duyarlılığı ile ön plana çıkmaktadır. Farklı bölümlere hizmet eden 1283 yataklı ana hastane, 200 yataklı Rehabilitasyon Hastanesi ve 100 yataklı Yüksel Güvenlikli Adli Psikiyatri hastanesine sahip sağlık kampüsünde, yüksek performans değerlerine sahip FS50 cephe sistemi tercih edilmiştir.

Kastamonu Devlet Hastanesi, Kastamonu

Toplam 20 bin 823 metrekare üzerine kurulan, 400 yatak kapasitesine sahip yeni devlet hastanesi kompleksinde, açık ve kapalı olmak üzere toplam 863 araçlık otopark alanı yer alıyor. Onkoloji Tedavi Merkezi, Anjiyografi Merkezi, Radyoterapi Merkezi, doğum odaları, 125 poliklinik odası, 16 yataklı klinik, 7 acil polikliniği ve 52 acil yatak kapasitesine sahip yeni hastane projesinde, FS50 alüminyum cephe sistemi uygulandı.




Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)