EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Kalanı Adapte Etmek...

Eski bir mermer fabrikasına ait tulumba/pompa evi zamanla fabrikanın terk edilmesi ve kentin gelişmesiyle birlikte kent içerisinde bir yapı olarak kaldı.   

Kent içinde yeni bir işleve kazandırıp kente adapte olması için bu yapı insanların dinlenebileceği bir gazeboya dönüştürüldü.  Yaz aylarında bulunduğu parktaki sıcaklıktan daha düşük sıcaklığa sahip pompa evi dış duvarından yükselen sarmaşıklarıyla adeta orman içerisinde hareketli ve doğal bir yapı örgüsü çiziyor. Orjinal malzeme dokusu korunarak yenilenen yapı tek katlı tuğla ve betondan oluşan karma bir yapısallığa sahiptir. 

Orijinal pompa odasının iç alanı nispeten kapalıdır ve cephede ışıklar ve havalandırma için sadece iki küçük pencere bulunur. Cepheye yerleştirilen uzun pencereler sayesinde iç mekan ile dış mekan arasındaki sınırlar kalkarken  görüş alanı ormanın derinliklerine kadar uzanabilmektedir.  

Bu yenileme projesinde, gazebo'nun yeni işlevini yerine getirme önceliğiyle birlikte orijinal yapı özelliklerini ve özgün bölgenin  sessiz atmosferini korumak için en basit yöntemler tercih edilmiştir. 

Proje Künyesi: 

Proje Adı: Pump House

Mimari & Tasarım: Şangay İnşaat Tasarım ve Araştırma Enstitüsü No.7 (Grup) 

Bölge / Yıl: Şangay, Çin/ 2018

Fotoğraf: Tianyi Wang

Kaynak: Arch2o


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)