Mesh Uygulamaları 2: Piri Reis Üniversitesi

Kreatif Mimarlık, İstanbul, 2014

Corten Perfore Cephe

Denizcilik üzerine yükseköğretim ve uygulamalı eğitim veren Piri Reis Üniversitesi, gerek mimarisi gerekse eğitim yaklaşımıyla öncü bir üniversite olarak Tuzla’da konumlanmakta. 60.000 m2’lik alana yayılan ve 8 bloktan oluşan bu proje, Kreatif Mimarlık tarafından üç yıllık bir sürede geliştirildi. Yoğun bir fonksiyon programına sahip olan proje, sekiz parçalı yapı bloğunun eğimli arazi üzerine kademeli olarak yerleştirilmesiyle oluşturuldu. Buradaki temel amaç, bloklar arasında açık kamusal mekân yaratmanın yanı sıra, öğrencilerin ve akademisyenlerin gün içinde bir araya gelebilecekleri buluşma noktası yaratmaktı.

Deniz taşıtlarında en temel varoluş prensiplerinden olan “Sürdürülebilir yaşam ve enerji tasarrufu” ilkelerinin, Piri Reis Üniversitesi Ana Kampüsü ve daha sonra yapılacak tüm yapılarında da temel ilke olarak uygulanmasına karar verilerek “yeşil kampüs” tanımı işveren ve mimari ekip tarafından en baştan benimsendi. Türkiye’nin ilk uluslararası ‘BREEAM-Very Good Sertifikalı’ yeşil kampüsü olan bu proje dahilinde denizcilik, mühendislik, fen edebiyat ve iktisadi idari bilimler fakülteleri ile birçok gemi simülasyon laboratuvarları, çok amaçlı salon ve seminer salonları, öğrenci kulüpleri, dalga ve fırtına simülasyonları yapabilen eğitim havuzu, bilgisayar laboratuvarları, makina atölyeleri yer alıyor.

Sürdürülebilir yaşam ve enerji tasarrufu ilkeleriye geliştirilen projenin, güneye bakan bloklarında güneş ışığının ultraviyole ışınlarını kontrol etmek, iç mekândaki mekanik soğutma yüklerini düşürmek ve mahremiyeti sağlamak amacıyla içinde cıva olmayan, %100 dönüşümlü, gemi gövdelerinin üretiminde de kullanılan korten saç levhalar ile perfore panel cephe sistemi tasarlandı.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)