EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

İvme Kazandıran Renovasyon

Yunanistan'ın Attika Bölgesi'nde bulunan Psihiko'da yer alan 3 konutlu yenileme projesi; çağdaş ve işlevsel ilkelerin yeniden yorumlanmasıyla geometrik çizgilere sahip bir bina ve çevresinden oluşmuştur.

Tsolakis Architects tarafından renovasyonu gerçekleştiren yapılarda tüm iç duvarlar yıkılarak yalnızca binanın ana hattı ve dış duvarlar korunurken son derece hassas müdahaleler gerçekleştirilmiş. 

Daha önceki yapıda mevcut olan daire bölümleri ve girişler iptal edilerek konutların iç organizasyonu ile aralarındaki sirkülasyon ve dolaşım yeniden tasarlanmıştır. Yapı eski halinde dört farklı cepheye sahipken yenilenen durumunda ise sadece 4 değil birçok cephesi süreklilik arz ederken tıpkı bir heykel görünümünde duruyor. Bu heykelsi görüntü kırmızı örtü ve sirkülasyonda tercih edilen vurgulu renklerle ise destekleniyor. 

Binanın farklı duruşunu sağlayan bu hacimler yapının üçüncü boyutlarına işaret ederken ışık ve gölgeler ile de bu alanları daha da derinleştiriyor. Böylelikle aynı anda farklı niteliklere sahip çeşitli alanlar göz önünde oluyor. 

Binada baskın olan özelliklerden biri olan renk, mimarlar tarafından Psihiko'nun yeşil ve sakin ortamında sadece bir heykelsi yapı ortaya koymuyor aynı zamanda çevresine hareket ve canlılık kazandırıyor. Böylelikle mimarlar bu sakin bölgede kullanıcı yaşamını daha canlı bir hale getirmeyi hedefliyorlar. 



Proje Künyesi:

Proje Adı: House Renovation

Mimari & Tasarım: Tsolakis Architects

Bölge/ Yıl: Yunanistan/ 2018

Fotoğraf: Mariana Bisti




Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)