Markalı Konut Projelerinde Stok Erime Hızı Arttı

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Aralık 2019 sonuçları açıklandı. Endekse göre, Aralık ayında fiyatlar, bir önceki aya göre %0.58, geçen yılın aynı dönemine göre ise %2.94 oranında arttı. Markalı konut projeleri kapsamında satışların %8’inin yabancılara yapıldığı Aralık ayında stok erime hızı %6.03 oranında gerçekleşti.

GYODER Başkanı Prof. Dr. Feyzullah Yetgin

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ 2019 yılı Aralık ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Prof. Dr. Feyzullah Yetgin, “Yeni konutlarda stok erime hızının arttığı yılın son ayında, ödeme yöntemlerini incelediğimizde, banka kredisi ve senet kullanımının bir önceki aya göre yükseldiğini görüyoruz. Faizlerin inmeye devam etmesiyle konut kredisi kullanımı yükselmeye devam edecektir” dedi.

REIDIN Genel Müdürü Alp Çapa ise REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Aralık ayı sonuçları hakkında şunları söyledi: “Aralık ayında bir önceki aya göre %0.58, geçen yılın aynı dönemine göre ise %2.94 oranında artış gerçekleşti. Satışlardaki konut bedeli ödeme yöntemleri incelendiğinde, Kasım ayına göre Aralık ayında banka kredisi kullanımında %6 oranında artış gözlendi. Markalı konut projeleri kapsamında stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde, Aralık ayında stoklarda adet bazında %6.03 oranında erime gözlendi ve stok erime hızı 6 aylık ortalamanın (%3.92) 2.11 puan üstünde gerçekleşti.”

REIDIN Genel Müdürü Alp Çapa

Yeni konutlarda fiyat artışı %0.58

Kamuoyunda ‘markalı projeler’ olarak adlandırılan, ağırlıklı olarak kurumsal gayrimenkul şirketlerinin ürettiği konutlar üzerinden geliştirilen ‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ sonuçlarına göre; Aralık ayında bir önceki aya göre %0.58, geçen yılın aynı dönemine göre %2.94 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise %89.20 oranında nominal artış gerçekleşti.

1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1’de artış

Yeni Konut Fiyat Endeksi’nde, Aralık ayında bir önceki aya göre 1+1 konut tipinde %0.16, 2+1 konut tipinde %0.10, 3+1 konut tipinde %0.21 ve 4+1 konut tipinde %0.12 oranında nominal artış yaşandı.

Yabancıya satışlar son 6 aylık ortalamanın üstünde

Aralık ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların %8’lik (son 6 aylık ortalama %7) kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, bu satışlarda %32 oranında 2+1 özellikteki konutlar tercih edildi.

Senet ve banka kredisi kullanımında artış

Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde; Aralık ayında peşinat kullanımının %53, banka kredisi kullanımının %17 ve senet kullanım oranının %30 seviyesinde gerçekleştiği görüldü. Kasım ayında peşinat kullanımı %55, banka kredisi kullanımı %16, senet kullanımı ise %29, oranında gerçekleşmişti.

Stok erime hızı %3.76’dan %6.03’e yükseldi

Yeni Konut Fiyat Endeksi, Aralık ayı stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde adet bazlı stoklarda %6.03 oranında erime gözlendi. Kasım ayı stok erime hızı %3.76 oranında gerçekleşmişti.

Satışların yüzde 49’u bitmiş konutlardan

Aralık ayında satışı gerçekleştirilen konutların %49’u bitmiş, %51’i bitmemiş konut stoklarından oluştu. Kasım ayında ise satışlar %%44’ü bitmiş, %56’sı bitmemiş konut stoklarından oluşmuştu.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)