Üçlü Çevresel Acil Durum

Birleşmiş Milletler, bozulmayı önleyerek, durdurarak ve tersine çevirerek ekosistemleri restore etmeyi amaçlayan bir program olan BM Ekosistem Restorasyonu On Yılı'nı başlattı. Sanal etkinlik, dünyanın dört bir yanından hükümet başkanları, dini liderler, sanatçılar ve aktivistler de dahil olmak üzere farklı sesleri bir araya getirdi. Program, dünyanın BM Genel Sekreteri António Guterres'in “üçlü çevresel acil durum” olarak adlandırdığı durumdan kurtulmasına yardımcı olmaya yöneliktir.

Sanal lansmanın katılımcılarına hitap ederken, insanlığın şu anda iklim bozulması, biyolojik çeşitlilik kaybı ve artan kirlilikten oluşan “üçlü bir çevresel acil durum” ile karşı karşıya olduğu söylendi. Gezegen için dönüşü olmayan bir noktaya geliniyor. Toplumların temelini oluşturan ekosistemleri mahvediyoruz ve bunu yaparken hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğumuz gıda, su ve kaynaklardan kendimizi mahrum etme riskini alıyoruz.

BM ajans ortakları tarafından yapılan son araştırmalar, iklim, biyoçeşitlilik ve arazi bozulma krizlerine karşı koymak için dünyanın 2030 yılına kadar doğaya dayalı çözümlere yatırımlarını üç katına çıkarması gerektiğini ortaya koydu. Başka bir deyişle, hükümetler, kurumlar ve bireyler iklim krizine karşı koymak için şu anda olduğundan üç kat daha fazla çalışmalıdır.

UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, “İşletmeler ve finans sektörü, operasyonları ve finansal akışları, doğal dünyayı yeniden kuracak ve yok etmeyecek şekilde reforme etmelidir” dedi. “Seçimlerinizi yeniden düşünün, ormansızlaşmaya neden olmayan ürünler talep edin, sandıkta sürdürülebilirlik için oy verin ve sesinizi yüksek ve net bir şekilde yükseltin.” FAO Genel Direktörü Qu Dongyu, küresel nüfusun yaklaşık %40'ının iklim krizinden etkilendiğini belirtti. Genel Müdür, "Her zamanki gibi çalışmak bir seçenek değil" dedi. “Bunu önlememiz ve tarım arazileri, ormanlar, nehirlerimiz ve okyanuslarımız dahil olmak üzere dünya çapındaki ekosistemlerin bozulmasını tersine çevirmemiz gerekiyor.”

BM Ekosistem Restorasyonu On Yılı, BM Çevre Programı (UNEP) ve Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) eş başkanlığında 2030 yılına kadar sürecek. Program aracılığıyla, iki kuruluş dünyayı ekosistemleri yeniden hayal etmeye, yeniden yaratmaya ve restore etmeye yönlendirecek.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)