Atatürk Kültür Merkezi Projesinde Sona Doğru

İstanbul’un simge yapılarından biri olan ve 1969 yılında açılan Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM), tasarımını mimar Hayati Tabanlıoğlu yapmıştı. Dönemin mimari izlerini taşıyan AKM, o günlerde dünyanın en büyük dördüncü sanat merkezi durumundaydı. 1970 yılında çıkan bir yangında zarar gören yapının tadilatı yedi yıl sürdü ve 1977 yılında tamamlandı. 2008 yılında depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle perde indiren AKM, 2018 yılına kadar boş bir şekilde bekledi. 2018 yılında yıkılan binanın yerine şimdi yenisi yapılıyor. 

Yeni AKM projesini Hayati Tabanlıoğlu’nun kendi gibi ünlü bir mimar olan oğlu Murat Tabanlıoğlu çizdi. Projenin babasının eseri olan AKM gibi dikkat çekici bir yapı olmasını, çevre ile bütünleşmesini istiyordu. Hemen girişinde küre şeklinde bir oditoryumu olan proje çok beğenildi. Yeni AKM, sadece sahne sanatlarına değil, sanatçılar sokağıyla neredeyse tüm sanat dallarına ev sahipliği yapacak.

10 Şubat 2019’da düzenlenen törenle temeli atılan AKM, 95 bin 596 metrekare kapalı alana sahip, 5 ayrı bloktan oluşuyor. Binanın inşaatı hızlı başlasa da koronavirüs salgınıyla yavaşlamak zorunda kaldı. İşçi sayısı azaltıldı, işçiler sosyal mesafe kurallarına uyarak çalıştı. AKM’nin kaba inşaatı geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Çalışmalarda şu anda akustik duvarlar, asma tavanlar, giydirmeler gibi içerde yapılacak işlere yoğunlaşılmış durumda. 

Projede 2 bin 40 kişilik opera salonu, ayrıca 827 kişilik tiyatro, konferans salonları, oda tiyatro salonları, sahne makyaj ve kulis odaları, fuaye alanları, atölye ve depo alanları, bale çalışma salonu, solist ve orkestra sergi salonları, kayıt stüdyoları, prova salonları, sanat galerileri ve sergi salonları, kitap kafeler, toplantı odaları idari ofisler ve 435 araçlık kapalı otopark bulunuyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)