Bağdat Caddesi’ne Kamyon Giriş, Çıkışları Yasaklanmalı

AE Mimarlık
Mimar Ahmet Erkurtoğlu

Yanlış kentsel dönüşüm uygulamaları nedeniyle 50 sene sonra İstanbul’da yeniden bir kentsel dönüşümün zorunluluk haline geleceğini düşünüyorum. 

Konut alanında ağırlıklı olarak Bağdat caddesi ve çevresinde projeler geliştiren AE Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Ahmet Erkurtoğlu Kadıköy’de yapılan kentsel dönüşümü binasal dönüşüm olarak değerlendirdi ve EkoYapı Dergisi’ne şu açıklamalarda bulundu; 

“Kadıköy Modeli kötü ve örnek olmayan bir model, bunun sebebi de ada bazında değil parsel bazında dönüşümün yapılması. Şu an Türkiye’nin en önemli caddelerinden biri olan Bağdat Caddesi ivme kaybetmeye başladı, bunun en büyük nedeni ekonomik dengesizliğin yanında uygulanan kentsel dönüşüm modeli. Cadde’nin yeniden ivme kazanması için inşaat süreci tamamlanıncaya kadar buraya kamyon giriş ve çıkışlarının yasaklanması lazım.

Kentsel dönüşüm dediğimiz binasal dönüşümün hız kazanmasının sebebi de bakanlığın çıkardığı merdivenler ve balkonlar emsale katılmayacak şeklindeki yüzde 20 artış kararıdır. Binaların yenilenmesi açısından böyle bir artışa ihtiyaç vardı ama uygulama bu şekilde olmamalıydı.Olması gereken; parsellerin birleşmesine teşvik eden bir dönüşümdü. Yani parseller birleştikçe emsal artmalıydı. Parsel bazında değil, ada bazında bir dönüşümün yapılması gerekiyordu.Parsel birleşmelerinin teşvik edilip yüzde 20 emsal ortadan kaldırılırsa sorun da çözülmüş olacak. Evet, kentsel dönüşüm çok doğru bir karar. Sonuçta insanlar deprem tehlikesine karşı sağlam konutlarda oturmuş olacaklar ancak yanlış uygulamalar yüzünden şehir elden gidiyor. Yenilenmenin bu kadar yoğun olduğu Kadıköy’de altyapı, yeşil alan, yol ile ilgili bir çalışma var mı? Hiçbirinde yok. Biz direkt arsadaki 10 katlı bir binayı yıkıp yerine 15 katlı bir bina yapıyoruz ve yoğunluğu artırıyoruz.

İnsan ve trafik yoğunluğu hesaplandığı zaman kentsel dönüşümde bu yoğunluğu kaldıracak alt yapı, yol, yeşil alanlar ve rekreasyon alanları yaratılmıyor. Dolayısıyla İstanbul’un her tarafı maalesef beton yığını haline geliyor. Yazın camlarımızı açtığımızda bile bir rüzgar esintisi hissedemez hale geldik. Çocuklarımıza yeni oyun alanları yaratılmıyor, umarım mevcut alanları koruyabiliriz. Bunun için de imar yasasının yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Yanlış kentsel dönüşüm uygulamaları nedeniyle 50 sene sonra İstanbul’da yeniden bir kentsel dönüşümün zorunluluk haline geleceğini düşünüyorum. 



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)