​Bjk Vodafone Arena​ İstanbul’un En Önemli Kültürel Alanının Kimliğini Güçlendiren Yapı

Mimar Vietti Violi, Mimar Şinasi Şahingiray ve Mimar Fazıl Aysu’nun imzasını taşıyan BJK İnönü Stadyumu kentsel bellekte iz bırakan önemli yapılardan biridir. Yıllarca pek çok spor müsabakasına ve konsere ev sahipliği yapmıştır. İlk tasarımında, yerleşim planında yapı sadece kendisi değil, konumlandığı noktadan Harbiye yönüne doğru uzanan vadide birçok farklı spor yapısından oluşan kompleks olarak düşünülmüş fakat bu şekilde inşa edilmemiş, geçen zaman içinde vadi bugüne gelindiğinde İstanbul’un en önemli kültür ve kongre yapılarının toplandığı bölgenin eşik noktasında kalmıştır. Yakın zamanda bölgenin tüm bu yapıları kendilerini yenileyerek ve geliştirerek giriş noktası “BJK İnönü Stadyumu” olan “Kongre ve Kültür Vadisi” kimliğini güçlendirmişlerdir. 

Mimari: DB ARCHITECTS, Bünyamin Derman
İşveren: Beşiktaş İnşaat A.Ş.
Proje Yeri: İstanbul/Beşiktaş
Proje Yılı: 2012 – 2016
Proje Alanı: 140.039 m2

Stadyumun yenilenmesi şehrin bu en önemli kültürel alanının giriş noktasında bulunması, sadece sportif amaçlı kullanımı dışında üstlenebileceği kültürel fonksiyonlar ile önemli katkı yapabileceği fikri dışında, yoğun müzeler bölgesi içinde olması ve sahip olduğu doğal peyzaj olanakları sadece 15 günde bir maç günleri yaşayan, bunun dışındaki günler sadece gelinip geçilen bir yer olması dışında kentin bu çok önemli, noktasının sürekli yaşanan bir mekan haline gelecek olması, kentsel açıdan önemli bir katkı yaratacaktır. Anılarla dolu Beşiktaş İnönü Stadyumu’nun yerine Vodafone Arena tasarlanırken onun ifade ettiği tüm değerler ve önem göz önünde bulundurulmuştur. Stadın günün ve öngörebildiğimiz geleceğin ihtiyaçlarına cevap verebilmesi amaçlanmıştır. Bu proje, stadyumun yeri (İstanbul siluetine etkisi), konumu (Gümüşsuyu ve Kadırgalar Caddesi arasında uzanan vadi çanağında olması itibariyle) ve yapıyla şehrin tarihi referansları üzerinden geliştirilmiştir. 

Stadın Dolma Bahçe Sahilyolu’na bakan ve Eski Açık olarak tabir edilen 19 Mayıs (güney) Kapısı’nın yeraldığı tarihi duvar ve iki kule korunarak restore edilip müze olarak işlevlendirildirilmiştir. Yeni stadyum bu duvardan 24 metre geride kuzey – güney doğrultusunda inşa edilmiştir. Yapı fasadı, şehrin Doğu Roma’ya uzanan geçmişine ait At Meydanı’nın Spendon’undan, Dolmabahçe Sarayı’nın kolonatlarından ve Tarihi İnönü Stadyumu’ndan izler taşımaktadır. Yapı, 1939’da tasarlanan ilk proje gibi eliptik formdadır. Fasad, bir ritm oluşturarak yan yana gelen barkot kolonlardan meydana gelmektedir. Stadyumun vadi içinde yeralması ve deniz seviyesinde inşa edilmesi hem siluet etkisini hafifletmekte hem de yapının çatısının çevreden algılanmasına imkan vermektedir. Bir anlamda yapının beşinci cephesi diyebileceğimiz çatı, kablolu sistem ve ETF örtü ile hafif, zarif ve şeffaf bir tül olarak tasarlanmıştır.

Vodafone Arena UEFA 2016 kriterlerine uygun olarak, sahip olduğu 41.903 kişi kapasitesinin gerekliliklerini yerine getirecek şekilde planlanmıştır. Saha kotu deniz seviyesinin 3,5 metre altında olduğundan zeminin drenaj ve yalıtımına önem verilmiş, ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemi öngörülmüştür. Statta hibrit teknolojisi kullanılmıştır. 

Stad güvenliği yüz tanıma teknolojisi ve kamera kayıt sistemleri ile sağlanmaktadır.Tamamı kapalı ve iki katlı olan açılır kapanır koltukların bulunduğu tribünler C90 görüş açısına sahiptir. Böylelikle seyirciler görüş açısı kapanmadan sahanın tümüne hakim olabilmektedir.  Ayrıca tribünler ile saha zemini arasındaki mesafenin yakınlığı yarattığı seyir atmosferi açısından da özeldir. Tribünlerin bir diğer özelliği de korkuluklarıdır. Özel olarak CNC lazer makinelerinde kesilerek yapılan tribün korkuluklarının kesimi yapıldıktan sonra gazaltı kaynağı ile imalatı yapılmış, sıcak daldırma galvaniz kaplama işlemi ile korozyona karşı direnci arttırılmıştır.

Vodafone Arena’nın ses sistemi gelecek on yılın teknolojisine sahip olarak yapıldı. Dijital ekran çözümleri ile geniş kapsamlı mobil ve internet ağıyla donatılan statta, interaktif ekranlar da yer alıyor. Statta iki kale arkasında bulunan skorboardlar en yüksek görüntü kalitesinde hizmet veriyor. Futbol maçlarının dışında stat, aynı zamanda eğlence merkezi olacak. Vodafone Arena, konser arenası, yaşam alanı ve moda merkezi olarak da hizmet verecek.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)