Boğaziçi Üniversitesi'ne Avrupa Kültürel Miras Ödülü

Boğaziçi Üniversitesi Tarsus-Gözlükule Kazıları Araştırma Merkezi Koruma ve Yeniden Kullanım Proje ve Uygulaması, Avrupa'nın alanında en prestijli ödülü olarak kabul edilen Avrupa Kültürel Miras Ödülü'nü ‘Koruma Dalı’nda kazananlar arasında yer aldı.

Boğaziçi Üniversitesi Tarsus-Gözlükule Kazıları Araştırma Merkezi, 2019 Avrupa Kültürel Miras Ödülü'ne layık görüldü. Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Avrupa'nın alanında en prestijli ödülü olarak kabul edilen, Avrupa Kültürel Miras Ödüllleri/Europa Nostra Ödülleri’nin 2019 yılı sahipleri belli oldu. Bu yıl, Europa Nostra Ödülü'nü ‘Koruma Dalı’nda kazananlar arasında, Mersin Tarsus'taki Boğaziçi Üniversitesi Tarsus-Gözlükule Kazıları Araştırma Merkezi koruma ve yeniden kullanım proje ve uygulaması da yer aldı.

Boğaziçi Üniversitesi tarafından restore edilerek akademik çalışmalara ev sahipliği yapmak üzere kültür ve tarih merkezi haline getirilen, Saint Paul Kilisesi Anıt Müzesi yanında bulunan 100 yıllık eski çırçır fabrikası Gözlükule Kazıları Araştırma Merkezi Şubat 2017'de hizmete girdi. 19’uncu yüzyılın ikinci yarısında İngilizler tarafından yapılan eski Tarsus Çırçır Fabrikası bölgenin ilk endüstri yapılarından biri olarak 2002'den itibaren önce kısmen, 2013'te tamamen Gözlükule Höyüğü'nde arkeolojik çalışmalar yürüten Boğaziçi Üniversitesi’ne, araştırma merkezi olarak değerlendirilmesi amacıyla tahsis edildi. Merkezdeki kazılar Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Özyar liderliğindeki ekip tarafından yürütülüyor. Kazı çalışmalarında Geç Antik Çağ'dan Erken İslami Döneme geçişle Tunç Çağı'ndan Demir Çağı'na geçiş süresinde yaşanan değişim ve devamlılıklar inceleniyor.

Tarsus-Gözlükule kazı ve araştırmalarıyla bölgenin kültürel mirası olan Gözlükule Höyüğü'nün etrafındaki kent dokusu ve doğal çevresiyle beraber algılanması, belgelenmesi ve sürdürülebilir şekilde korunmasına katkıda bulunulması amaçlanıyor. Boğaziçi Üniversitesi Gözlükule Kazısı Araştırma Merkezi ayrıca Gold LEED sertifikası alan ilk endüstri mirası kültür varlığı olma özelliğini taşıyor.

’Avrupa'nın önde gelen kültürel miras ağı olan Europa Nostra tarafından yapılan açıklamaya göre, bu yıl 18 ülkeye, koruma, araştırma, üstün hizmet, eğitim ve farkındalık yaratma alanlarında etkileyici çalışmaları için 27 ödül verildi. Devam eden ‘Halk Ödülü’ seçmelerine Avrupa'dan ve dünyanın diğer yerlerinden vatandaşlar, ‘https://vote.europanostra.org/’ adresi üzerinden oy vererek katılabilecek ve kendi ülkelerinden veya başka ülkelerden ödül sahiplerine destek verebilecek.

Avrupa'nın çeşitli yerlerinden miras uzmanlarından oluşan jüri, 34 Avrupa ülkesindeki kişi ve kurumdan gelen 149 başvuruyu değerlendirerek, kazananları belirledi. Kazananlar, 29 Ekim akşamı Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un himayelerinde Avrupa Komisyoneri Tibor Navracsics ve Europa Nostra'nın Başkanı Plácido Domingo'nun ev sahipliğinde Avrupa Miras Ödülleri Töreni'nde ödüllerini alacak.

Ödül sahipleri projelerini 28 Ekim'de yapılacak Mükemmeliyet Fuarı'nda tanıtacak, 27-30 Ekim'de düzenlenecek Avrupa Miras Kongresi'ndeki çeşitli etkinliklere katkıda bulunacak. Opera sanatçısı ve Europa Nostra'nın Başkanı Plácido Domingo, ödüllerle ilgili olarak şöyle konuştu:"Miras kahramanları olan Avrupa'nın her yerinden gelen bu profesyonel ve gönüllüler gerçekten çok önemli bir şeyi başardı. Avrupa'nın anıtlarını, sitlerini restore eden, koruyan ve tanıtan, aynı zamanda soyut mirasını koruyan çalışmaları hayal edilebilecek en yüksek kalitede. Ödüller, miras projelerinin ekonomimiz, çevremiz, kültürümüz ve yaşam kalitemiz üzerindeki büyük etkinin kanıtları. Avrupa'nın mirası, Avrupa'nın geleceği ve refahı için kilit bir değer. Bu durum Avrupa vatandaşları ve Avrupa enstitülerinin gelecekteki liderlerine yönelik yaklaşan Avrupa seçimleri öncesinde önemli bir mesaj."



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)