​“Bugünün Türkiye’sinde Mimarlık” Tartışıldı

İki güne yayılan konferans, 'mimarlığın kamusallaşması', 'mimarlıkta değişim', 'sınır aşımı', 'alternatif yaklaşımlar', 'mimarın rolleri', 'eleştiri ve ötesi' ve 'işbirlikleri / ortaklıklar' başlıkları altında Türkiye'nin önemli isimlerini buluşturdu.

İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) 8–9 Ekim 2015 tarihlerinde “Bugünün Türkiye’sinde Mimarlık Tartışmak” başlıklı konferansı Yapı-Endüstri Merkezi’nde düzenlendi. “ACO”, “Kalebodur” "TRIMline interiors" sponsorluğunda düzenlenen ve Türkiye’nin mimarlık alanında önde gelen tasarımcı ve kuramcılarını ağırlayan konferansta “Mimarlığı ait olduğu toplumsallık zemininde hala konuşmak mümkün mü?” sorusuna yanıt arandı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Yapı-Endüstri Merkezi işbirliğiyle düzenlenen “Bugünün Türkiye’sinde Mimarlık Tartışmak” başlıklı toplantıda, tanınmış akademisyenlerin yanı sıra, mimari tasarım alanında aktif faaliyet gösteren, Türkiye’deki ve yurt dışındaki projeleri ile ulusal ve uluslararası ortamlarda tanınan önemli mimarlar da, mimarlık ortamını farklı perspektiflerden değerlendirdi. Yapı Endüstri Merkezi salonunda gerçekleştirilen konferansta, “Mimarlığın Kamusallaşması”, “Mimarlıkta Değişim”, “Sınır Aşımı”, “Alternatif Yaklaşımlar”, “Mimarın Rolleri”, “Eleştiri ve Ötesi”, “İşbirlikleri / Ortaklıklar” başlıklı oturumlar farklı disiplinlerden bir araya gelen alanında uzman konuşmacılarla düzenlendi.

Toplantıya ‘World Architecture Community’nin Kurucu Başkanı’ Suha Özkan’ın açılış konuşmasıyla başlandı. Oturumlara ‘Emre Arolat Architects Kurucusu’ Emre Arolat,‘Global Architectural Development (GAD) Kurucusu’ Gökhan Avcıoğlu, ‘Erginoğlu Çalışlar Mimarlık Kurucu Ortakları’ Hasan Çalışlar ve Kerem Erginoğlu, ‘İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı’ Uğur Tanyeli, ‘İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı’ Şebnem Yalınay Çinici, ‘ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi’ Celal Abdi Güzer, ‘Mimarlık Tarihçisi’ Bülent Tanju, ‘SO? Mimarlık ve Fikriyat Kurucu Ortağı’Sevince Bayrak ve ‘KOTUstudio Eş Kurucusu / Herkes İçin Mimarlık Proje Koordinatörü’Yelta Köm’ün de aralarında bulunduğu 25’i aşkın isim konuşmacı olarak katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan ‘Yapı-Endüstri Merkezi Etkinlikler Yöneticisi’ Zeynep Gülşen, yapı dünyası profesyonellerini sundukları hizmetlerle bir araya getirmekten ve desteklemekten duydukları memnuniyeti dile getirdi. ‘İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi’ Evren Aysev Deneç ise, günümüz Türkiye'sinde mekân üretiminin ve dönüşümünün siyasetin önemli bir parçası haline geldiğine dikkat çekerek, inşaat odaklı politik ortam içerisinde, mimarlık alanında bir dizi soruyu gündeme getirmenin ve tartışmaya açmanın önemine dikkat çekti.

“Bugünün Türkiye’sinde Mimarlık Tartışmak” konferansı geniş izleyici kitlesiyle Türkiye mimari ortamını temsil edecek çeşitlilik ve zenginlikte bir tartışma ortamı yarattı. Farklı görüşleri savunan, farklı kuşaklardan ve farklı pozisyonlardan mimarları bir araya getiren konferans Türkiye’de mimarlık konuşmak için zemin tanımlama imkânlarının bulunduğunu ortaya koydu.

YEM ve Bilgi Üniversitesi'nin güçlerinin birleşmesi ile sürdürülebilir bir tartışma ortamı yaratılırken, mimarlık gündemine dair ortaya çıkan pek çok tespit, eleştiri ve önerinin her iki kurumun da kaynaklarıyla herkese açık platformlarca paylaşımda olması hedeflendi.”

Konferans öncesinde ve konferans esnasında Twitter üzerinden #bugununmimarligi ve@bilgimimarlik ve @YEMEtkinlik bağlantıları ile katılımcılar oturumlara interaktif olarak katılabildi ve etkinlik ile ilgili görüşlerini paylaştı.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)