Changi Havalimanı'nın Sürdürülebilir Yeni Terminali

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Changi Havalimanı İçin Yeni Terminal 

Kohn Pedersen Fox (KPF) ve Heatherwick Studio, Singapur'daki Changi Havalimanı için yeni tasarlanan terminalin ilk görsellerini paylaştı. Safdie Architects tarafından dünyanın en yüksek kapalı şelalesine ev sahipliği yapacak şekilde tasarlanan mevcut havalimanı, yaygın olarak 'mücevher' olarak biliniyor. Şimdi yaklaşmakta olan Terminal 5, mimarların "havaalanı deneyiminin cesur yeniden yorumu" olarak tanımladığı şeyi tanıtacak. Terminal sadece gezginlere hizmet veren bağımsız bir tesisten ziyade şehrin sosyal bir uzantısı haline geliyor.

Havalimanının geri kalanı gibi yeni terminal de yemyeşil bitki örtüsüyle çevrili olacak ve insan ölçeğinde mikro köyler koleksiyonu olarak şekillenecek. Bu yenilikçi organizasyonla bile terminal yılda 50 milyon yolcuyu daha ağırlayabilecek. Yolcuların demiryolu, otobüs ve diğer ulaşım araçlarına erişebileceği özel bir yer merkezi ile Singapur'un geri kalanına iyi bir şekilde bağlanacak.

Changi Havalimanı Terminal 5

Heatherwick Studios ve KPF'den "Şehir Olarak Havaalanı"

Singapur'daki Kohn Pedersen Fox ve Heatherwick Studio arasındaki ortaklık, 'Bir Şehir Olarak Havaalanı' adlandırılan yeni bir tipolojiye yol açacak. Changi Havalimanı'nın Terminal 5 konsepti, Singapur'un yemyeşil manzarasını ve dinamik kentsel ölçeğini sürdüren yeni bir bölge olarak duracak. Proje hem gezginler hem de Singapurlular için havaalanı deneyimini yükseltecek.

Tasarım ekibi "Covid-19 salgınından çıkarılan derslere dayanarak T5, gerektiğinde daha küçük alt terminaller olarak çalışma esnekliğiyle tasarlandı. Alan, test operasyonları veya yüksek riskli yolcuların ayrılması gibi beklenmedik durumlar sırasında kullanılmak üzere dönüştürülebilecek." dedi. 

Singapur'daki Sürdürülebilir Tasarım

Changi Havalimanı Terminal 5

Sürdürülebilir mimari Changi Havalimanı'nın KPF ve Heatherwick Studio tarafından hazırlanan yeni Terminal 5'i, Bina ve İnşaat Otoritesi'nden Green Mark Platinum Süper Düşük Enerji sertifikasını almayı hedefliyor. Sürdürülebilir tasarımda sürdürülebilir mimaride kullanılan pasif sistemlere yer verilmiş. 

Tasarım ekipleri  "Karbon ayak izini azaltmak için güneş panelleri, akıllı bina yönetim sistemleri ve termal enerji depolama ile birleştirilmiş bölgesel soğutma konuşlandırılacak. T5 aynı zamanda sabit yer gücü ve soğutma gibi yeşil çözümler ile uçaklar için sürdürülebilir havacılık yakıtlarının kullanımı da dahil olmak üzere uygun alternatif yakıtlar için hazır olacak." dedi. 


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)