Çin'de Son Teknolojiye Sahip Bir Bina: Wanda Pavilyonu

Perakendenin geleceği iş birliği, sürdürülebilirlik ve kişiselleştirme kavramlarını içinde barındırmasına bağlıdır. Çin’de tasarlanması amaçlanan Wanda Pavilyonu, perakende alanı ile üretim alanını birleştiren son teknoloji bir binadır. Wanda Pavilyonu’nda amaç, geleneksel alışveriş merkezi konseptini, satıcıların ve müşterilerin keşfedip etkileşimde bulunabileceği birçok küçük binaya bölmektir. Bu bağlamda pavilyondaki tasarımcılar, tasarımlarını anında iyileştirmek için müşterilerden gelen geri bildirimleri bir araya getirebiliyor.

Teknolojik Pavilyon Tasarımı
Wanda Pavilyon

Herkesi katılmaya davet eden pavilyon; aynı zamanda bir laboratuvar gibi çalışır. Ürünler, büyük veri, 3 boyutlu tarama ve 3 boyutlu baskı teknolojisi kullanılarak özelleştirilir ve geliştirilir. Büyük veri hala denem aşamasında, ancak bu büyük veri şekillenmeye devam ederse, tasarımcılar farklı vücut ihtiyaçlarını, koşullarını ve davranışlarını daha iyi anlayabilecekler.

Giyim Lavoratuvar Tasarımı Örnekleri

Pavilyon, Wanda'nın logosunu bir ayak izi olarak alıyor; bu ayak izini de temel, açık alan ve özel alanlar olarak güzel bir şekilde işliyor. Genel pavilyon binası, güneş açısına uyacak şekilde tasarlanmış konik bir silindire benzetiliyor. Pavilyonun kuzeye bakan perde duvarı, aşırı ısınmaya izin vermeyen iyi aydınlatılmış bir iç mekân sağlarken, güneye bakan çatısı güneş panelleri ile elektrik üretir.

Sürdürülebilir Bina Tasarımı Örnekleri
Sürdürülebilrilik diyagramı
Kesit Diyagram

Wanda Pavilion, girişimci ruha sahip kişiler için girişimciler tarafından tasarlanan çevre dostu bir binadır. Binanın boyutu normal bir alışveriş merkezinden daha küçüktür ve günlük olarak maksimum 338 kişi ile sınırlıdır. Birden fazla araştırmaya göre, 300 kişi çoğu insan için maksimum sosyal çevredir. İnsanlar, günlük olarak aynı 300 kişilik grupla çalışırlarsa daha iyi iş birliği yaparlar. Bu sayı yine Facebook tarafından doğrulanıyor. Kullanıcı başına ortalama arkadaş sayısı 338'dir. Dijital ve fiziki olarak ancak 300 kişiyi iyi tanıyabiliyoruz. Bu bağlamda, mimari neden sosyal kapasitemizi yansıtamasın?

Kamusal alan Pavilyon
Facebook ve Pavilyon
Pavilyon Tasarım Örnekleri

Daha fazla insana ve alana ihtiyacımız olduğunda, pavilyon çoğaltılabiliyor ancak yine de kişi sayısı sınırı korunuyor. Bu "bölge ağ sistemi" nin hem iş hem de eğitim için mevcut "ağ sisteminden" daha iyi olduğu yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Çin'de Pavilyon Tasarımı
Gündüz ve Gece

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)