Değişime Öncü Ol! PANELDER Öğrenci Yarışması
PANELDER, Değişime Öncü Ol! ana sloganı ile geleceğin mimar ve mühendislerini yapılı çevreyi yeniden düşünmeye, doğaya etkimizi sorgulamaya davet ediyor.
2014 yılında faaliyetlerine başlayan PANELDER’in kuruluş amacı; ürünleri ve uygulama yöntemlerini, teknolojik gelişime bağlı olarak uluslararası ve ulusal düzeyde geliştirmek, ilgili uluslararası ve ulusal standartların yazımı ve gelişiminde katılımcı olmak, üniversite-sanayi işbirliği kapsamında üniversiteler ile işbirliği yaparak bilimsel bilgi üretmek ve sektörde eğitim vermektir.
PANELDER bu yıl ilk kez düzenlediği fikir yarışmasında, “Değişime Öncü Ol!” ana sloganı ile daha sağlıklı ve daha sürdürülebilir bir gelecek için genç tasarımcıların yenilikçi fikirlerini destekliyor. Yaşanabilir, sağlıklı bir dünya için yapı sektörü dahil olmak üzere her alanda değişimin şart olduğu Antroposen Çağı’nda geleceğin tasarımcıları olan Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği bölümü öğrencilerini, işbirliği ile hazırlayacakları projelerle Geleceğin Endüstri Yapılarını hayal etmeye ve geliştirmeye davet ediyor.
Yapı Medya İletişim işbirliği ile düzenlenen yarışmanın bu yılki konusu olan “Geleceğin Endüstri Yapıları” kapsamında katılımcılardan PANELDER’in Ar-Ge ve yönetim merkezi olarak kullanacağı, prototip panel üretiminin de gerçekleştirileceği 5.000 metrekare alana sahip bir bina tasarlamaları; tasarımları aracılığıyla endüstri yapılarının alışılageldik imgesinden ve izleniminden sıyrılarak yeni mimari ve yapısal sistem olanaklarını sorgulamaları bekleniyor.
Yarışmanın Amacı
PANELDER, Değişime Öncü Ol! ana sloganı ile geleceğin mimar ve mühendislerini yapılı çevreyi yeniden düşünmeye, doğaya etkimizi sorgulamaya davet etmektedir. Dünya Yeşil Bina Konseyi’nin 2021 yılında hazırladığı rapora göre yapılı çevre ve inşaat faaliyetleri toplamda küresel nihai karbon salımlarının %39'unu oluşturmaktadır. Yaşanabilir, sağlıklı bir dünya için yapı sektörü dahil olmak üzere her alanda değişimin şart olduğu Antroposen Çağı’nda geleceğimizi tasarlarken karbon ayak izi düşük, enerji etkin çözümler üretmemiz gerektiğinin bilinciyle düzenlenen fikir yarışması kapsamında bina kabuğunun en önemli bileşenlerinden olan çatı ve cephe malzemeleri konularında farkındalığın artırılması amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda genç tasarımcıların ve mühendislerin PANELDER’in ana uzmanlık konusu olan çatı sistemi le cephe sisteminde kullanılan sandviç panellerin çevreye olumlu etkilerini, mimari ve görsel niteliklerini, tasarım ve uygulama avantajlarını ortaya koyarak daha sağlıklı ve daha sürdürülebilir bir gelecek için çevre dostu yenilikçi fikirlerinin desteklenmesi hedeflenmektedir.
Yarışmanın Konusu
Yarışmanın bu yılki konusu olan “Geleceğin Endüstri Yapıları” kapsamında katılımcılardan PANELDER’in Ar-Ge ve yönetim merkezi olarak kullanacağı, prototip panel üretiminin de gerçekleştirileceği 5.000 metrekare alana sahip bir bina tasarlamaları; tasarımları aracılığıyla endüstri yapılarının alışılageldik imgesinden ve izleniminden sıyrılarak yeni mimari ve yapısal sistem olanaklarını sorgulamaları beklenmektedir.
PANELDER’in ana üretim ürünü olan çatı ve cephe panellerini kullanarak veya üretimi ile uygulaması yapılabilecek panel tasarımları önerilerek gerçekleştirilecek projelerin çevreye duyarlı, enerji verimliliğini ön planda tutan, ekolojik ilkeleri irdeleyen bir yaklaşımla ele alınması ve güncel teknolojiye uygun olması istenmektedir. Bu doğrultuda katılımcılar tasarımlarında PANELDER bünyesindeki firmaların mevcut çatı ve cephe panellerinden faydalanabilecekleri gibi yeni form, renk, doku ve yüzey özelliğine sahip paneller de önerebileceklerdir.
Katılımcılar projelerini, TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı ile tanımlanmış 4. Bölge’de yer alan 100x100 metre ölçülerinde, bir kenarından ana yola bağlantısı olan, çevresi boş eğimsiz bir arazi sınırı içinde gerçekleştireceklerdir.
Jüri Üyeleri
- Dr. A. Berrin Çakmaklı - ODTÜ Mimarlık Bölümü
- Prof. Dr. A. Nil Türkeri - İTÜ Mimarlık Bölümü, ITU LEE Cephe Tasarımı ve Teknolojisi Yüksek Lisans Program
- Mehmet Emin Çakırkaya - Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığı
- Prof. Dr. Özlem Eren - Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölümü
- Prof. Dr. Sinan T. Erdoğan - ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü
Danışmanlar Güliz Özçelebi - İnşaat Mühendisi, Teknik Komisyon Başkanı, PANELDER
Yusuf Güven - Genel Sekreter, PANELDER
Yarışma Takvimi
Yarışmanın ilanı: 2 Mart 2022, Çarşamba
Soru sormak için son gün: 22 Nisan 2022, Cum
Soruların cevaplarının ilanı: 3 Mayıs 2022, Salı
Proje son teslim tarihi: 20 Mayıs 2022, Cuma
Jüri değerlendirme toplantısı: 1-2 Haziran 202
Sonuçların ilanı: 8 Haziran 2022, Çarşamba
Ödüller
1. Ödül: 25.000 TL
2. Ödül: 15.000 TL
3. Ödül: 10.000 TL
Mansiyon: 3.000 TL (3 adet eşdeğer)
Şartname ve ayrıntılı bilgi için tıklayın