Dirençli Binalar Zorunlu Bir Yatırım

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği’nin (ÇEDBİK) düzenlediği 'Uluslararası Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi', Türkiye'nin deprem gerçeğiyle yüzleştiği önemli bir platform oldu. Kahramanmaraş depremlerinin ardından, uzmanlar dirençli binaların artık bir tercih değil, zorunluluk olduğunu vurguladı. ÇEDBİK Başkanı Mehmet Sami Kılıç, kentsel dirençliliğin sadece depreme karşı değil, ekonomik, ekolojik ve sosyolojik açıdan sürdürülebilir kentleri ifade ettiğini belirtti.

‘Uluslararası Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi’23

Zirvedeki açılış panelinde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Gürkan Akgün, İstanbul'un depreme karşı dirençli hale gelmesi için bütüncül bir planlama anlayışının şart olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Sinan Mert Şener ise afet dirençli şehirler yaratmak için toplumun bilinçlendirilmesi, kamunun planlama ve finansal destek sağlaması, sivil toplum kuruluşlarının proje geliştirmesi, akademik kurumların eğitim desteği vermesi ve planlı yerleşke ve bölgelerin geliştirilmesi gibi 5 aşamaya dikkat çekti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Tesisat Dairesi Başkanı Murat Bayram, inşaat sektörünün çevreyle uyumlu binalar inşa etme konusundaki bilincinin artması gerektiğini söyledi. Zirvenin kapanış panelinde ise Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'nin depremlerle iç içe bir coğrafyada olduğunu hatırlatarak, olası bir Marmara depreminin ekonomiyi olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti.

Bu zirve, Türkiye'nin geleceği için dirençli binaların inşası ve sürdürülebilir kentlerin planlanması konusundaki acil ihtiyaca ışık tuttu. Dirençli şehirlerin oluşturulması, toplumsal bir sorumluluk ve bilinçli bir çaba gerektiriyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)