“Doğa Dostu Ev ve Araçlara Düşük Prim Uygulanabilir”

EY Orta ve Güneydoğu Avrupa İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Hizmetleri Lideri Zeynep Okuyan, iklim değişikliği sebebiyle son yıllarda prim artışı yaşandığını vurgulayarak “Doğa dostu ev ve araçlara düşük prim uygulanabilir” dedi.

EY Orta ve Güneydoğu Avrupa İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Hizmetleri Lideri Zeynep Okuyan, tüm dünyada görülen doğal afetlerin yaşanma sıklığı ve şiddetinin artma eğiliminde olduğunu belirtti. Türkiye’nin de taraf olduğu BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında yapılan çalışmalardan bahseden Okuyan, “Buna göre, Türkiye’yi bulunduğu coğrafi konum itibarıyla yakın gelecekte daha sıcak, kurak ve yağışların azaldığı bir iklim yapısı bekliyor. Bu anlamda Türkiye için doğal afetlerle bağlantılı en önemli iklim değişikliği riski, su kaynaklarında azalma olarak belirlendi. Buna paralel olarak deniz seviyelerinde ani yükselmeler yaşanması, erozyon riski, kara ve deniz sıcaklıklarında artış ve hava ile bağlantılı doğal afetler hayatı etkileyecek hale geliyor. Doğal afet risklerinin kaçınılmaz bir sonucu olarak altyapı yetersizlikleri ve tarım gibi doğal kaynaklara bağlı sektörlerde yaşanacak problemler de başlıca riskler arasında değerlendirilebilir” dedi.

“KÂRLILIĞI TEHDİT EDİYOR”

Okuyan, “İklim değişikliği sebebiyle yaşanan kayıplar, sigorta sektörünün faaliyetleri itibarıyla sektörü etkiliyor ve sigortalıların kayıplarının tazmin edilmesi anlamında dolaylı kayıplar yaşatıyor. Bu da iklim değişikliğinin, sigorta sektörünün kârlılığını tehdit eden ciddi bir risk haline geldiğini gösteriyor” diye konuştu.

İklim değişikliğinden en çok etkilenecek sektörlerin çiftçilik, hayvancılık, arıcılık, balıkçılık ve ticaret faaliyetleri ve bu faaliyetlerle uğraşan köylüler, kentlerde yaşayanlar ve sanayiciler olacağını kaydeden Okuyan, “Bu doğrultuda sigorta şirketleri gerekli önlemleri almazsa bu alanlarda faaliyet gösteren sigortalıların yaşayacağı kayıplarla paralel olarak sektör de büyük ölçüde etkilenecek” dedi.

Okuyan, “Son 5 yılda artan doğal afetler sebebiyle sigorta şirketleri birçok sigortalının finansal kayıplarını tazmin etmek zorunda kaldı ve bu da faaliyetlerine ek maliyet olarak yansıdı. Son yıllarda sigorta primlerindeki artışın bir parçası da bu oluşan ek maliyetlerin tüketiciye yansımasından kaynaklanıyor” dedi.

Okuyan, sigorta sektörünün iklim değişikliğiyle gelen riskleri ciddiyetle ele alarak olası maliyetleri öngörüp gerekli adımları zamanında atmasının, olası kayıpları engellemek açısından önem taşıdığını belirtti.

“DOĞA DOSTU EV VE ARAÇLARA DÜŞÜK PRİM UYGULANABİLİR”

Sigorta sektörünün sektörel bir dönüşüme giderek sigortalıların iklim değişikliği konusunda farkındalıklarını artıracak ve sürece uyum sağlamalarına yardımcı olacak uygulamalar geliştirmesinin önemini vurgulayan Okuyan, sözlerini şöyle tamamladı: “Tüm sektör işbirliği içerisinde çalışmalı, risk analizi uzmanlığı sayesinde hem sektöre hem de topluma yarar sağlayacak çalışmalar yapıp sonuç olarak ileriye yönelik risk modelleri ve risk haritaları oluşturmalı. Tüm bunlara ek olarak, düşük motorlu hibrit araçlar ve doğa dostu evler için ödenecek sigorta primlerinde indirimler yapılarak düşük emisyonlu faaliyetlerin teşvik edilmesi, sigorta sektörünün iklim değişikliği ile mücadele yolları arasında değerlendirilebilir.”



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)