Doğadan Hayata Köprü Buluşmaları’nın Dokuzuncusu Gerçekleşti
Kastamonu Entegre, Doğadan Hayata Köprü Buluşmaları’nın dokuzuncu oturumunda “Değişen Çalışma Biçimleri ve Hibrit Çalışma” başlıklı söyleşiye ev sahipliği yaptı. Udesign Mimarlik-Architecture’ın kurucusu mimar Umut Uzuner ile Jeyan Ülkü Architects’in kurucusu iç mimar Jeyan Ülkü’nün konuşmacı olarak yer aldığı oturumda değişen çalışma alışkanlıkları ile bu değişimlerin ofis ve mobilya tasarımlarına yansımaları konuları tartışıldı.
Ahşap bazlı panel sektörünün global markası Kastamonu Entegre, KEAS Konsept Stüdyo’da Yapı Kataloğu moderatörlüğünde düzenlediği Doğadan Hayata Köprü Buluşmaları’nın dokuzuncu oturumunda Udesign Mimarlik-Architecture’ın kurucusu mimar Umut Uzuner ve Jeyan Ülkü Architects’in kurucusu iç mimar Jeyan Ülkü’yü konuk etti. Mimarlık ve tasarım sektöründen dinleyiciler ve mimarlık öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşen söyleşide “Değişen Çalışma Biçimleri ve Hibrit Çalışma” konusu ele alındı.
“Ofislerde kişiye özel oda bir yana, kişiye özel masa bile kalkıyor”
Pandeminin, çalışma biçimlerinin değişiminde bir dönüm noktası olduğunun altını çizerek konuşmasına başlayan Jeyan Ülkü Architects’in kurucusu iç mimar Jeyan Ülkü, “Pandemi öncesi ya tam uzaktan çalışma ya da tam ofisten çalışma düzeni vardı. Pandemiyle birlikte sadece uzaktan çalışmaya geçildi. Pandemiden sonra ise hibrit geldi.” dedi. Hibrit çalışma modelinin çalışanlar üzerinde olduğu kadar ofislerde de büyük değişiklikler gerektirdiğine dikkat çeken Ülkü, pandemi sonrası hibrit çalışma modeline uygun daha işlevsel ve çok fonksiyonlu alan tasarımlarına yönelindiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Pandemi sonrası hibrit modelle ofislere dönmeye başlayan insanlar ofislerinde de evlerindeki rahatlıklarını yaşayabilmek istediler. Şirketler, personellerinin huzur ve motivasyonunu yükseltmek için bu beklentiyi karşılayacak ofis tasarımları talep etmeye başladı. Bunun yansımalarından biri olarak, ofislerde kişiye özel odalar bir yana, kişiye özel masalar bile kalkmaya başladı. Çok fonksiyonlu alan tasarımları, çalışanların dinlenebileceği, ‘evindeymiş gibi huzurlu hissedebileceği’ renkli alanların tasarlanmasını mümkün kıldı.”
“Ruha hitap etmeyen mekânların bir geleceği yok”
Pandemiyle birlikte insanların aslında her yerden çalışabildiklerinin görüldüğüne dikkat çeken Udesign Mimarlik-Architecture’ın kurucusu mimar Umut Uzuner ise pandemi sonrası ofislere dönüldüğünde, çalışma alanları ne kadar keyifli biçimde tasarlanırsa çalışanların performans ve motivasyonlarının o kadar artacağının fark edildiğini belirtti. “Sosyal alan artık her ofisin kaçınılmaz gerçeği” diyen Uzuner, ofislerde bu sosyal alanları oluşturabilmek için çok fonksiyonlu alanlar tasarlamaya başladıklarını ifade ederek, yeni tasarım modellerinin öne çıkan özelliklerinden şu ifadelerde bahsetti: “Alanları verimli kullanmaya çalışırken bir yandan da ferahlık, nefes alma noktalarının olduğu noktalar oluşturmaya çalışıyoruz. Bunu tasarımlarla yaptığımız kadar, renklerle de yapıyoruz. Artık insanlar daha renkli çalışma alanları, daha sıcak malzemeler istiyor. Konfor önemli ama bir yandan da ruha hitap etmek gerekiyor. Diyebilirim ki, ruha hitap etmeyen mekânların bir geleceği yok.”
2023 yılından bu yana mimarları, iç mimarları ve sektör profesyonellerini farklı temalarla KEAS Konsept Stüdyo’da bir araya getiren Doğadan Hayata Köprü Buluşmaları, yeni konu ve konukları katılımcılarla buluşturmaya devam edecek.