Dünyanın En Temiz Atık-Enerji Dönüşüm Santrali Tamamlandı

BIG, Kopenhag, Danimarka’da yer alan “dünyanın en temiz atık-enerji dönüştürme santralini” tamamladı. Santralin çatısında tüm sene açık olan yapay bir kayak alanı var. Amager Bakke olarak da bilinen ve endüstriyel bir limanda yer alan CopenHill, yılda 440.000 ton atığı temiz enerjiye dönüştürebilen  bir enerji santrali.

CopenHill, BIG tarafından kamuya açık altyapı tesisi olarak tasarlandı. Etrafı ağaçlarla çevrili yürüyüş parkurları ve yapının çatısında yer alan yapay kayak alanı da tasarıma dahil edildi. Yapının dış cephesindeyse “dünyanın en uzun yapay tırmanma duvarı” yer alıyor.

Fotoğraf: Laurian Ghinitoiu

BIG’in kurucusu Bjarke Ingels konuyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Copenhill, dünyanın atığı enerjiye dönüştüren en temiz enerji santrali ve bu özelliğini yapının mimarisine açıkça yansıttık. Copenhill bir enerji santrali olarak o kadar temiz ki binayı şehrin sosyal yaşantısı için alt yapıya çevirebildik; binanın dış cephesine tırmanabilir, çatısında yürüyüş ve kayak yapabilirsiniz. Copenhill, hedonist sürdürülebilirliğin açık bir örneği- sürdürülebilir bir kentin sadece çevre için değil, vatandaşların günlük yaşamı için de daha iyi bir seçenek olduğunu gösterdik.”

41.0000 metrekarelik CopenHill "kayak tesisi" tasarımı 2011 yılında uluslararası bir yarışmada birinci oldu, iki sene sonrada binanın temelleri atıldı. Binanın 2025 yılına kadar Kopenhag'ın dünyanın ilk karbon-nötr şehri olma hedefine ulaşmasına yardımcı olacağı umut ediliyor.

Copenhill, kamayı andıran biçimi, eğimli yeşil çatısı ve devasa tuğlalar gibi istiflenmiş 1,2 metre yüksekliğinde ve 3,3 metre genişliğinde alüminyum tuğlalardan oluşan bloklu cephesi ile öne çıkıyor.

Fotograf: Aldo Amoretti

Binanın iç kısmıysa, senede 150.000 eve elektrik  temin edip,  bölgesel ısıtma sağlayacak temiz enerji üretimini sağlamak için 440.000 ton atık yakma kapasitesine sahip "atık arıtma tesisler ve enerji üretiminde en son teknolojilerle” donatılmış.

Binanın eğimli çatı katını dolayısıyla 9.000 metre karelik kayak alanını oluşturan bu makinelerin tamamı boy sırasına göre dizilmiş. Copenhill’in kayak alanı 400 metre ve 90 metre yüksekliğindeki binanın tepesinden tabanına kadar 180 derece dönerek uzanıyor.

Binada kayak yapmayı arzu etmeyenler için farklı alternatifler var- çatı katındaki bar, cross-fit alanı, 85 metre uzunluğunda tırmanış duvarı ve yemyeşil bahçesiyle 490 metre uzunluğunda yürüyüş ve koşu parkuru.

Fotoğraf: Søren Aagaard

Bahçe proje ortaklarından SLA Mimarlık tarafından tasarlanmış. Bahçenin bir taraftan sıcağı çekip, zararlı hava partiküllerini temizlerken bir taraftan da  kuşlar, arılar ve çiçekler için “canlı yeşil bir alan” olması umut ediliyor.

Copenhill’in on katı idari birimlere ayrılmış; ayrıca, akademik çalışmalar, atölyeler ve sürdürülebilirlik konusunda yapılacak konferanslar  için 600 metrekarelik eğitim merkezi mevcut.

Ingels sözlerini şöyle bitiriyor: “Benim açımdan CopenHill, mimarinin dünyayı değiştirebileceğine dair mükemmel bir örnek. Yaşamak istediğimiz geleceğe şekil verebileceğimizin kanıtı.”

 “Son on senemizi verip yarattığımız bu insan yapımı dağın tepesinde dururken, bu zirve noktasının gelecek nesillerin zihinlerinde ne tür fikirler uyandırabileceğini düşünmek beni heyecanlandırıyor.”

Binanın orijinal tasarımda bacaya yerleştirilecek bir sanat eseri de vardı ve bu eser, atmosfere her 250 kg karbondioksit salındığında, bir buhar çemberi oluşturacaktı. Stüdyo, bu sanat enstalasyonunun finansman sağlandığında CopenHill'e ekleneceğini söylüyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)