EKOYAPI DERGİSİ YAYIN HAYATININ 5. YILINDA​ Uluslararası “Yeşil Binalar & Ötesi” Konferansına Ev Sahipliği Yaptı

Ekoyapı Dergisi yayın hayatının beşinci yılında, Mimarlık ve yapı sektörünün profesyonellerini bir araya getirdi. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde gerçekleşen “Yeşil Binalar ve Ötesi Konferansı” Ekoyapı Dergisi tarafından Vitra ana sponsorluğunda hayata geçirildi, Yeşil binalar konusunda farkındalığı artırmak amacını taşıyan etkinlikte, sürdürülebilir mimari ve kentsel tasarımın dünyadaki en önemli örneklerine imza atan mimar ve planlamacılar; yeşil bina, kent ve mimarlıkta sürdürülebilirlik, yeşil altyapı planlamaları ve ekolojik yaşam alanları konularını masaya yatırdı.

Ekoyapı Dergisi yayın hayatının beşinci yılında, Mimarlık ve yapı sektörünün profesyonellerini 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde “Yeşil Binalar ve Ötesi Konferansı”nda bir araya getirdi.

Ekoyapı Dergisi tarafından VitrA ana sponsorluğunda, ‘yeşil binalar konusunda farkındalığı artırmak’ amacıyla düzenlenen etkinlikte, sürdürülebilir mimari ve kentsel tasarımın dünyadaki en önemli örneklerine imza atan mimar ve planlamacılar, yeşil bina, kent ve mimarlıkta sürdürülebilirlik, yeşil altyapı planlamaları ve ekolojik yaşam alanları konularını tartıştı.

Ekoyapı Dergisi’nin bir sosyal sorumluluk projesi olarak ilkini 2013 yılında gerçekleştirdiğimiz Yeşil Rapido Sponsorlu Yeşil Bina Eğitimi etkinlikleri ile bugüne kadar beş eğitim organizasyonu hayata geçirdik. Bu yıl, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde altıncısını düzenlediğimiz Yeşil Rapido’da, eğitimin boyutunu bir üst noktaya taşıyarak dünyaca ünlü konukları ağırladığımız ‘Yeşil Binalar & Ötesi’ konferansını gerçekleştirdik.

Yapı sektörünün yeşil dönüşümüne destek vermek amacıyla gerçekleştirdiğimiz Yeşil Rapido eğitimlerine; mimar, mühendis, peyzaj mimarı, iç mimar, şehir plancısı gibi mesleki disiplinlerden profesyoneller katılabiliyor. Başvuruların mesleki kriterlere göre değerlendirilerek seçim yapıldığı organizasyonda, yeşil bina projelerinde görev alan ya da alacak olan kişilere öncelik tanınıyor.

Yapı sektörünün yeşil dönüşümüne destek vermek amacıyla gerçekleştirdiğimiz Yeşil Rapido eğitimlerine; mimar, mühendis, peyzaj mimarı, iç mimar, şehir plancısı gibi mesleki disiplinlerden profesyoneller katılabiliyor.

Yeşil Rapido kapsamında; sürdürülebilir mimari konusunda farkındalığı artırmak, yeşil yapı üretiminde ihtiyaç duyulan ve sertifikalama sürecine katkı sağlayan malzeme ve uygulamaları tanıtmak amacıyla çıktığımız yolda oldukça mesafe katederek Dünya Çevre Günü’nde Dünya’dan ve ülkemizden önemli isimlerin söylemlerinin yer aldığı, yapı sektörünün geleceğine ışık tutacak fikir ve önerilerin paylaşıldığı, yaşanabilir yerleşimler konusunda ufuk açacak tezlerin ilk kez tartışıldığı bir organizasyona imza attık.

Konferans programı; Ekobina kurucusu Zümrüt Çağlayan Arslan, Altensis kurucu ortağı Berkay Somalı ve Erke Tasarım kurucu ortağı Cemil Yaman’ın yeşil bina eğitimleriyle başladı.

Zümrüt Çağlayan Arslan eğitim sunumunda; “Yeşil bina tanımı, önemi, bütüncül bina yaklaşımı ve entegre tasarım, süreçler, etki kategorileri, değerlendirme sistemleri ile lokasyon seçiminin önemi ve kentle ilişkiler” konularını aktarırken; “Yeşil binalarda şantiye iyi uygulamaları ve arazinin kullanımında öncelikler, su ve enerjinin etkin kullanımında ilkeler, standartlar ve stratejiler” konularını Berkay Somalı anlattı. Cemil Yaman ise; “Yeşil binalarda iç hava kalitesini etkileyen unsurlar, malzeme seçiminin çevresel açıdan önemi ve atık yönetimi ile Yeşil bina tasarımına yön veren yenilikçi yaklaşımlar, Türkiye’de öncelik verilmesi gereken alanlar” konularını dinleyicilere aktardı.

Sabah gerçekleşen yoğun eğitim programının ardından öğleden sonra değerli mimarların sunumlarının gerçekleştiği konferansta, Studio Libeskind Başkanı Mimar Yama Karim sürdürülebilir kentsel tasarım pratikleri hakkında deneyimlerini aktardı. “Ortak Şehir: Mimari ve Sosyal Alanlar” başlığını taşıyan sunumunda; sürdürülebilirliğin çok farklı bakış açıları, özellikleri ve boyutları olduğundan bahsederek; fonksiyondan, teknikten ve yapıdan ziyade, şehir bakış açısıyla kamuyu bir araya getirmek ve bunu bir şehir peyzajı dahilinde oluşturmak gerekliliğinin altını çizdi.

Fonksiyondan, teknikten ve yapıdan ziyade, şehir bakış açısıyla kamuyu bir araya getirmek ve bunu bir şehir peyzajı dahilinde oluşturmak gerekmekte...

Halka açık alanlara, mimariye ve gelecek vadeden, sürdürülebilir şehir planlama yöntemlerine yoğunlaşan Yama Karim konferasında; “Dünya Ticaret Merkezi’nin master planından, Milano’nun tarihi fuar alanlarının yeniden düzenlemesi ve Singapur’un tarihi limanlarının planlanmasına kadar önemli projelerinden kesitler sundu...

RIBA Ödülü başta olmak üzere çok sayıda ödüle layık görülen Behnisch Architekten kurucusu Mimar Stefan Behnisch ise “Mimari Tasarımın Gelişimini Belirleyen Yönler ve Kriterler” başlığı altında gerçekleştirdiği sunumunda; daha yenilenebilir çevresel bir yapılanma için sürdürülebilirliğin kültürel, iklimsel, siyasi ve topografik bağlamlara oturması gerektiğini savundu.

Behnisch sunumunda; “Geçtiğimiz yüzyılın politik, sanatsal, sosyal ve mimari ideolojileri bize çevremizi kontrol edebileceğimizi düşündürüyordu, durumu, çevresi ve kültüründen etkilenmeden heryerde aynı görüntüye ve teknik çözümlere sahip binalar yapabileceğimizi düşünüyorduk. Bunu yapabilmek için de mimari konuda geri kaldığımız yönleri ucuz enerji kullanımını arttırarak kapatıyorduk. Kendi yarattığımız bu problemleri çözebilmemiz için nasıl alternatifler üretebiliriz? Etkisini azaltıp inşaat sektöründe yarattığı sorunları nasıl yok edebiliriz?” sorularına cevap aradı.

Ekolojik yaşam alanı oluşturma ve restorasyonu ile yeşil altyapı planlaması, saha tasarımı ve yönetimi üzerine 30 yıllık bir deneyime sahip olan dünyaca ünlü Ekolojist Gary Grant ise “Yeşil Çatılar & Yaşayan Duvarlar” başlığı altında güncel uygulamaları paylaştı.

Sunumunda; “Yeşil çatılar yaparak aslında doğayı tekrar şehre getiriyoruz ve aynı zamanda da normalde olması gerektiği gibi suyu yerin altında sarnıçlarda saklıyor ve bunu kullanıyoruz. Bundan 2000 yıl önceye gidip sarnıçlara bakarsanız görebilirsiniz, bizim bu süreçleri yeniden keşfetmemiz lazım” diyerek, doğal yaşamın nasıl korunacağı ve şehirlerin iklim değişimlerine karşı nasıl daha dayanıklı hale getirileceğine dair düşüncelerini aktardı.

Değerli mimarlarımızın sürdürülebilir yapı ve yerleşimler hakkındaki birikimlerini, proje ve uygulamalarını paylaştıkları sunumları ardından konferansımız “Yeşil Olmayan Bir Kentte Binalar Yeşil Olabilir mi? Yeşil Kalabilir mi?” başlıklı panelle devam etti. Yeşil Bina Danışmanı ERKE Tasarım kurucu Cemil Yaman’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde; Yama Karim, Stefan Behnisch, Gary Grant, GAD Mimarlık yönetici mimarı Mustafa Kemal Kayış, Bahadır Kul, Bünyamin Derman ve panel sponsoru Forbo Flooring’in Sürdürülebilirlik Şefi Tim Cole bir araya gelerek “yeşil bir bina yeşil bir şehir kurmak için bir başlangıç, bir çözüm olabilir mi?” sorusunun cevabı arandı...

Ülkemizde ‘yeşil binalar konusunda farkındalığı artırmak’ hedefiyle yola çıktığımız ve sürdürülebilir mimari ve kentsel tasarımın tüm detaylarıyla konuşulduğu “Yeşil Binalar ve Ötesi Konferansı”nda bizimle birikimlerini paylaşan değerli mimarlarımızın sunumlarını ve panel konuşmalarını ilerleyen sayfalarda sizler için derledik.

Ekoyapı Dergisi ailesi olarak, bu organizasyonu hayata geçirmemizde bize destek olan değerli sposnorlarımız; VitrA, Dörken Sistem, Trakya Cam, Forbo Flooring, Nurus, Kilsan, AKG Gazbeton, Sapa Group, EAE Aydınlatma, Efendioğlu Mermer ve ETY İnşaat’a nezdinizde teşekür eder, iyi okumalar dileriz.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)