Gelecekte Hangi Yapı Malzemesi Yok Olacak?

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Dünya çapında bir sürü ülke sivil inşaat sektöründe asbest kullanımını zaten yasakladı. Çıkarması ucuz ve doğada bol bulunan bu fiber su depoları, yalıtım, bölmeler, fayanslar ve dekoratif malzemelerin üretiminde kullanılan doğal bir elyaftır. Özellikleri arasında büyük esneklik ve yüksek kimyasal, termal ve elektriksel direnç bulunur ve bu da onu görünüşte ideal bir malzeme haline getirir. Bununla birlikte asbeste maruz kalmak çeşitli kanser türlerine neden olur ve ayrıca asbestozla ilişkilendiren bilimsel kanıtlar var. Mineral lifleri pulmoner alveollere yerleşerek solunum kapasitesini tehlikeye atar. Asbest vakası bazı inşaat malzemelerinin – aniden olsun ya da olmasın – olumsuz etkileri nedeniyle nasıl zararlı bir anı haline gelebileceğini gösterir. Sağlık üzerindeki etkilerine ilaveten uzmanların kullanımlarını azaltmaya veya üretim yöntemlerini "daha yeşil" hale getirmeye çağırdığı için enerji tüketimi yüksek veya nadir ham maddelerden yapılmış malzemelerin kullanımı şu anda baskı altındadır. Ceza mı nedir? Yakın gelecekte ortadan kaybolan, yasaklı yapı malzemeleri listesinde bir başkası yer alır. Bu makalede ise bu materyallerden bazılarını ve risklerinin neler olduğunu incelenir.

Sağlık riskleri nedeniyle

Gelecekte Hangi Yapı Malzemesi Yok Olacak

Daha önce bahsedilen ve kötü anılan asbestin yanı sıra zehirlenmeye ve hastalıklara neden olabilecek ve bazı ülkelerin kullanımlarıyla ilgili daha katı yasalar çıkarmış olduğu başka malzemeler de var. Diğerlerinin yanı sıra şunları içerir:

Kurşun bazlı boya: Pigment formunda kurşun kurumasını hızlandırmak, dayanıklılığını ve neme ve korozyona karşı direncini artırmak için boyaya eklenen bir elementtir. Bazı ülkelerde izin verilmesine rağmen, çocuklarda gelişimsel gecikmelerin yanı sıra sinir sistemi ve böbreklerde ciddi hasara neden olabilir.

Formaldehit: Güçlü, karakteristik bir kokuya sahip ve oldukça yanıcı olan renksiz bir gaz, MDF ve yonga levhadaki reçinelerde ve diğer birçok endüstride bulunur. Formaldehit ciltte, gözlerde, burunda ve boğazda tahrişe neden olabilir ve yüksek düzeyde maruz kalınca bazı kanser türlerine neden olabilir.

PVC: Su borularında yaygın olarak kullanılır, yandığında oldukça toksik kimyasallar salabilir.

Geleneksel yalıtım malzemeleri: Örneğin fiberglass ve mineral yün ciltte ve solunum sisteminde tahriş ve hatta formaldehit ve fenolün iç mekan hava kirliliği gibi bazı sağlık riskleri oluşturabilir. Ayrıca cam elyafının solunması nedeniyle akciğer kanseri riskinin artmasıyla ilişkilendiren çalışmalar var.

Çevresel riskler nedeniyle

Gelecekte Hangi Yapı Malzemesi Yok Olacak

Kimyasal bazlı yapıştırıcılar ve sızdırmazlık maddeleri: İç mekan hava kalitesi ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilere ilaveten, kimyasal bazlı yapıştırıcılar ve sızdırmazlık maddeleri üretim süreçleri sırasında havayı kirletir ve hatta su kirliliği gibi önemli çevresel etkilere de sahip olabilir. Genellikle petrol bazlı oldukları için bu doğal kaynakların tükenmesine ve çevresel bozulmaya da katkıda bulunabilir.

Asfalt zona: Ayrıca petrol bazlı –yenilenemeyen bir kaynak- asfalt zona, düşük maliyeti ve yeterli performansı nedeniyle belirli bölgelerde yaygın olarak kullanılır. Bununla birlikte güneş enerjisinin yüksek emilimi nedeniyle kentsel ısı adaların oluşumuna ilaveten yukarıda belirtilenler gibi çeşitli olumsuz çevresel etkiler taşırlar.

Fiberglas takviyeli plastikler: Çatı kiremitlerinde, dekoratif panellerde, ısı ve elektrik yalıtım sistemlerinde kullanılan bu malzemelerin üretimi, çok zehirli duman ve toz salan birçok kimyasalın kullanılmasını içerir. Ayrıca üretmek için çok fazla enerjiye ihtiyaç duyarlar - sera gazı emisyonlarına ve iklim değişikliğine katkıda bulunurlar -  ve biyolojik olarak parçalanamazlar. 

Geri dönüştürülemeyen metaller: Çelik üretimi enerji yoğundur ve sera gazı emisyonlarına ve iklim değişikliğine önemli ölçüde katkıda bulunur. Çelik artık yaygın olarak geri dönüştürülürken, krom, nikel ve molibden gibi yüksek düzeyde alaşım elementleri içeren çelik gibi geri dönüştürülmesi zor olabilecek bazı metaller var. Ayrıca yapıştırıcılar, boyalar veya diğer malzemelerin kaplamaları gibi diğer malzemelerle birleştiğinde bu işlemi daha zor ve hatta bazen uygulanamaz hale getirebilir. Bu nedenle geri dönüştürülecek çeliğin sınıflandırılmasına ve doğru varış noktasına dikkat etmek ve ayrıca işlemi daha zor ve maliyetli hale getirebilecek malzemelerin kullanılmasından kaçınmak önemlidir.

Beton: ArchDaily malzemeler bölümünde beton üretiminin çevresel etkilerinden (enerji maliyetleri, gaz emisyonları, yüksek su ve ham madde tüketimi vb.) çokça bahsedildi. Geri dönüştürülebilirlik konusundaki zorlukları ve her şeyden önce insanlığın bu inşaat malzemesine ne kadar bağımlı kaldığı bir sorundur. Tamamen betonsuz bir dünya düşünmek neredeyse imkansız olsa da beton üretimini daha sürdürülebilir hale getirmek için yöntemler düşünmek zorundayız. Bu onu daha dayanıklı hale getirmeyi veya ekolojik ayak izini iyileştirmek için bazı bileşenlerini değiştirmeyi içerebilir.

Gelecekte Hangi Yapı Malzemesi Yok Olacak

İnşaat sektörünün çevre ve hatta insan sağlığı üzerinde çok yüksek bir etkisi olmasına rağmen mimarlar insanlar için çevreye karşı daha sorumlu ve daha güvenli malzemeler belirlemeye çalışırken, yapılı çevreyi olumlu bir değişim ajanı olacak şekilde şekillendirmede çok önemli bir rol oynar. Ayrıca tasarımcılar daha sürdürülebilir yöntem ve materyalleri savunabilir, toplumu genel olarak tehlikeleri ve doğal veya düşük etkili malzemelerin çevreye ve sağlığımıza yararları konusunda eğitebilir ve değişim bilgiyle başlar.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)