Hareketliliği ve Sürdürülebilirliği Teşvik Eden Kent Uygulamaları

Çeşitli şehirler, sürdürülebilir hareketliliği teşvik etmek, trafik sıkışıklığını hafifletmek ve sosyal eşitsizliği azaltmak amacıyla toplu taşıma için değişken ücretlerle denemeler yapıyor. Geçtiğimiz şubat ayında Salt Lake City, bölgedeki karbon emisyonlarını azaltmak için ücret toplamayı bir ay boyunca duraklattı. Mart ayının sonunda İtalya'nın Cenova şehri, 2021'in sonunda başlayan başarılı bir deneyin ardından ücretsiz ulaşıma sahip ilk İtalyan şehri olma iddialı bir plan tasardı. Daha sonra bazı toplu taşıma ağlarına ücretsiz erişimi genişletti. Bunun yanı sıra, küçük Lüksemburg Dükalığı, 2020'de dünyanın ücretsiz toplu taşımaya sahip ilk ülkesi oldu.

Salt Lake City, 2002 Kış Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmasının 20. yıl dönümünü kutlamak ve karbon emisyonlarını azaltmak amacıyla “Ücretsiz Şubat”ı uygulamaya koydu. Deney, yolcu sayısında keskin bir artışla sonuçlandı. Richmond veya Kansas City gibi diğer ABD şehirleri, sosyal eşitsizliği gidermek amacıyla ücretsiz geçişi benimsemiştir.

Cenova'daki dört aylık deney, şehir planlamacılarına ve yetkililere, kentsel hareketlilik stratejisini yeniden tasarlamadan önce, ücretten muafiyetin hareketlilik alışkanlıklarını nasıl değiştirebileceğini anlamalarına yardımcı olmayı amaçlıyordu. Mart ayında şehir, metro kullanımında yüzde 18'lik bir artış olduğunu ve bu da 36.000 daha fazla yolcuya eşit olduğunu bildirdi. Anketler ayrıca, taşıtların %25'inin seyahat alışkanlıklarını değiştirdiğini ve bunların %26'sının özel araçlarını kullanarak seyahat ettiğini vurguladı . Artık şehir, daha sürdürülebilir hareketliliği teşvik etmek için her zaman dikey asansörlere ve günün belirli saatlerinde metroya ücretsiz erişimi genişletti.

2020'de Lüksemburg, tüm toplu taşıma araçlarını ücretsiz hale getiren dünyanın ilk ülkesi oldu. Ülke, halen ödenmesi gereken birinci sınıf biletler dışında hem bölge sakinleri hem de turistler için ücretsiz olan birbirine bağlı geniş bir otobüs, tren ve tramvay ağına sahiptir. 2018'de Estonya, her ilçenin ücretsiz toplu taşıma uygulamasına izin veren bir yasa çıkarırken, ilçelere de programdan çıkma seçeneği bırakıldı. Başkent Tallinn, 2013'ten beri ücretsiz toplu taşımaya sahipti. Ancak 2021'de yapılan bir denetim, planın araba yolculuklarını azaltma hedeflerini karşılamadığını ortaya çıkardı ve bu tür girişimlerin uygulanabilirliğini sorguladı.





Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)