İnşaat Negatif Tarafta Devam Ediyor

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay düzenli olarak açıkladığı “Hazır Beton Endeksi” 2024 Temmuz Ayı Raporu’nu yayınladı. Rapora göre, Faaliyet Endeksi, Haziran ayında 2019 yılındaki tarihi dip seviyesine geriledikten sonra Temmuzda kısmi bir yükseliş göstermiş, ancak hala negatif bölgede kalmıştır. Beklenti ve Güven endeksleri ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla düşüş göstermiştir; özellikle Beklenti Endeksi'ndeki daralma dikkat çekicidir.

Hazır Beton Endeksi, inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve gelecekteki gelişmeleri gösteren önemli bir göstergedir. İnşaat sektörünün temel girdilerinden biri olan hazır betonun durumunu ortaya koyan bu Endeks, sektördeki büyüme hızını takip etmede kullanılan öncü bir veridir.

2024 Temmuz Ayı Raporu’na göre, Faaliyet Endeksi'nin Hazirandaki tarihi düşük seviyesinden Temmuzda kısmi bir yükseliş göstermesine rağmen, negatif bölgede kalmaya devam etmiştir. Güven ve Beklenti Endeksleri ise hazirandaki seviyelerinin altında kalmış, özellikle Beklenti Endeksi'ndeki bozulma belirgin olmuştur. Bu gerilemeler, Faaliyet Endeksi'ndeki sınırlı artışın etkisini ortadan kaldırmış ve Hazır Beton Endeksi'nin düşmesine neden olmuştur.

Temmuz ayında tüm endeksler geçen yılın aynı dönemine göre azalmış, en fazla daralma Faaliyet Endeksi'nde gözlemlenmiştir. Beklenti ve Güven endeksleri de geçen yıla kıyasla gerilemiştir, ancak Faaliyet Endeksi'ndeki kadar yüksek bir düşüş göstermemiştir. Bu genel düşüş, birleşik Beton Endeksi'ni de aşağı çekmiştir.

Yavuz Işık

Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Haziran ayında tarihi dip seviyesine gerileyen Faaliyet Endeksi, Temmuzda kısmi bir yükseliş göstermiştir, ancak hala negatif tarafta kalmaktadır. Temmuz ayında tüm endeksler geçen yılın aynı ayına göre azalırken, en fazla daralma Faaliyet Endeksi'nde yaşanmıştır.” dedi.

İnşaat sektörüne yönelik değerlendirmelerini paylaşan THBB Başkanı Yavuz Işık, “Temmuz ayında diğer ekonomik göstergelerde olduğu gibi inşaat sektöründe de bir yavaşlama gözlemlenmektedir. İSO Satın Aalma Yöneticileri Endeksi (PMI) Temmuzda 47,2'ye gerilemiş, kapasite kullanım oranı ise yüzde 75,9'a düşmüştür. Yeni alınan siparişlerde, Kasım 2023 ile aynı seviyede, son 20 ayın en sert düşüşü yaşanmıştır. Konut satışları, müteahhit firmaların indirim ve kampanyaları sayesinde 120 binin üzerine çıkmış olsa da, ipotekli satışlardaki azalma devam etmektedir. Merkez Bankası’nın en son açıkladığı üçüncü enflasyon raporunda, iç talebin henüz yeterince daralmadığı belirtilmiş olup, iç talebi yavaşlatacak ilave adımların inşaat sektöründe de yavaşlamanın derinleşmesine yol açması beklenmektedir.” şeklinde konuştu.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)