İnşaat Sektöründe Geri Dönüştürülebilen Beton

İnşaat sektöründeki döngüsellik hakkında çok şey söylendi. Doğadan ilham alan döngüsel ekonomi, atıkların yeni ürünlerin üretimi için kaynaklara dönüşebileceği, kendi kendini yöneten ve doğal olarak kendini düzenleyen, sürekli bir üretim, emilim ve geri dönüşüm sürecinde çalışır. Bu çok ilginç bir kavramdır, ancak ister yıkım/sökme işleminde, isterse malzeme ve atıkların doğru şekilde bertaraf edilmesinde olsun, günlük yaşamda bazı pratik zorluklarla karşılaşmaktadır. Döngüsel ekonomideki bu zorluklar, çoğunlukla inşaat malzemelerini geri dönüştürmek veya yeni kullanımlar sağlamak için mevcut teknolojilerin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Dünya’da üretilen tüm atıkların yaklaşık %40'ı sivil inşaatlardan gelir ve bunun büyük bir kısmı geri dönüştürülebilir. Somut üretimdeki büyük karbon ayak izi, her yerde bulunabilmesi, yoğun kullanımı, geri dönüştürülmesi veya yeniden kullanılmasının zorluğu nedeniyle özellikle önemli bir malzemedir.

Sürdürülebilir Beton

Sürdürülebilir Beton

Yakın zamana kadar, daha küçük beton parçalarından oluşan agrega malzemesi üreten yıkılmış beton yapıları kırabiliyorduk. Bu da genellikle aşağı döngü gibi sınırlı işlemler için kullanılır (orijinal malzemeden daha sınırlı kullanım alanına sahip malzemelerde). Bu basit kırma işlemi sayesinde betonu parçalar, yollar gibi yapılar veya diğer benzer kullanımlar için temel malzeme olarak kullanabiliyoruz. İkincil agregaların kalitesinin düşük olması nedeniyle, birincil malzeme için değişim oranları %30 civarında sınırlıdır; bu, içerdiği aşırı miktarda çimento ve kimyasal katkılar nedeniyle istenen beton kalitesini sağlamak için çok yetersiz bir seviye.

Geri dönüştürülebilen Beton

Patentli reCO2ver süreci sayesinde Sika, yıkılan beton bileşenlerini ayırmak ve yeniden kullanmak ve geri dönüştürülmüş agregaların kalitesini artırmak için oldukça verimli bir süreç geliştirdi. Süreç, beton yıkım atıklarının kimyasal-mekanik olarak işlenmesinin sinerjisinden oluşur.

Teknoloji, yumuşatılan ve sürtünme ile uzaklaştırılan çimentolu matrisin (karbondioksit su veya sulu bir çözelti içinde çözündüğünde) yüzey karbonatlaşmasını içerir. Bu işlem sayesinde, çimentosuz agregalar elde edilene kadar daha da fazla karbonatlaşma yeteneğine sahip yeni açığa çıkan yüzeyler elde edilir.

Beton Nasıl Geri Dönüştürülür?

Verimli İnşaat Süreci

Beton / harç yıkım atıkları, geleneksel hammaddelere benzer bir kalite seviyesinde geri dönüşüm için “ikincil agregalara” ayrılabilir. Bunu çeşitli uygulamalarda ikincil hammadde olarak kullanılabilen bir toz gibi düşünebilirsiniz. Yani, eski beton, bir ton kırma beton yıkım atığı başına yaklaşık 50 kg CO2'yi de tutan basit bir işlemle- çakıl, kum ve kireçtaşı - ayrı ayrı parçalara ayrılır. Karşılaştırmalı testler, yeni geri dönüştürülmüş içerikli betonla inşa edilen yapıların tamamen yeni bir yapıya benzer şekilde performans gösterdiğini göstermiştir. Bu sayede atmosferdeki CO2'yi tutmak için beton atığının kullanılmasının yanı sıra, bu çözüm ile su kullanımında yaklaşık %40 ve çimentoda %25'e varan azalma sağlanır.

Sika CEO'su Thomas Hasler, “Yalnızca en büyük beş AB ülkesinde her yıl yaklaşık 300 milyon ton eski beton üretiliyor. Bu malzemelerin tamamen geri dönüştürülmesiyle 15 milyon tona kadar CO2 emisyonu yakalanabilir. Yeni sürecimizin hem müşterilerimize hem de çevreye fayda sağlama potansiyeline sahip olduğuna inanıyoruz."

Şirket, doğal kaynakları koruyarak ve betonu geri dönüştürmek için uygulanabilir bir teknoloji elde ederek, bu malzemeyi bir kirleticiden dünya için önemli bir değişim aracına dönüştürebilir.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)