Işığın Kutsal Yerleşimi...

Mimar Siamak Hariri ve David  Pontarin liderliğindeki tasarım Güney Amerika'nın Bahai Tapınağı  2017 Architizer A + Awards  ödüllerinde Kültürel-Dini Yapılar ve Anıtlar kategorisinde ödül aldı.

Bu dini ve kültürel yapı Şili kentine uzanan And Dağlarının eteğinde tasarlandı. Tasarım; Japon bambu sepetlerinin organik şekli, parçalanmış cam taneleri, ağaç gölgesinde süzüle gün ışığı gibi emsalsiz bir çok kaynaktan esinlenmiştir. Yapının kültürel, mistik ve dini kimliğinin hissedilmesi amaçlanan yapı bu sebeple özenli ve incelikli bir çalışma ve tasarım kurgusuyla oluşturulmuştur.


Güney Amerika'daki Bahai Tapınağı, muadillerinden benzersizdir.  Yapının mimarları dünyaya ışık ve maneviyatı getirdiğine inanan Bahai Dini’nin duygusal hissiyatını tapınağın inşasında da mutlaka simgeleştirmeyi  esas almışlardır. Saydam mermer ve cam panellerin tek bir dairesel çatıya doğru bükülerek kubbe benzeri bir yapı yapılması öngörülen proje gün ışığında her bir panel filtresi arasında ince yarıklar oluşturan ve güneşi izleyen dokuz sivri yıldızdan oluşuyor.


 Tapınakta iki tür kaplama malzemesi vardır. İç kısmında  Estremoz taş ocaklarından çıkarılan diaphanöz mermer dış kısım cephede ise  cam döküm panelleri kullanılmıştır.  Cephe rengi günün değişen ışığına göre farklı renklere dönüşüyor. Geceleri ise ışıkla ruhani bir dansın kutsal gösterisini andırıyor…

Bahai tapınakları, inancında din adamı olmadığı için, bir kürsü olmaksızın klasik olarak inşa edilmiştir. Hariri, böylesine büyük bir harekete geçirici mesaj ile bugünün laik dünyasında kutsal alanı nasıl tasarlayacağınızı ortaya koymaya çalışırken, aynı anda modern toplumda kutsal olanı tanımlamaya çalıştıklarını söyledi.


Hariri Pontarini Architects


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)