İSMEP Kapsamında Yapılan Büyük Sağlık Yatırımları

İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) tarafından yıkılıp İSMEP kapsamında depreme karşı yeniden inşa edilen hastaneler; Ümraniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi.

İPKB’nin yıkıp depreme dayanıklı yeniden yaptığı Ümraniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi açılıyor

İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) tarafından yıkılıp İSMEP kapsamında depreme karşı yeniden inşa edilen ve Anadolu yakası için büyük önemi bulunan Ümraniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi önümüzdeki aylarda açılacak. Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bahçesine mevcut hastanenin işleyişini kesintiye uğratmadan yapılan Ümraniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, 205’i çocuk hastalıkları, 125’i kadın doğum hastalıkları olmak üzere 330 yatak kapasitesi ile hizmet verecek.

Hastane, Avrupa Birliği normlarına ve Sağlık Bakanlığı standartlarını karşılayacak şekilde en son teknoloji kullanılarak inşa edildi. Hasta odaları ise, yarısı tek, yarısı çift kişilik olarak yaklaşık 35 m2 olarak yapıldı; ancak acil durumlarda bütün odalar çift kişinin kullanılabileceği büyüklükte ve altyapıda tasarlandı. Kapasite acil durumlarda 465 yatağa kadar çıkabilmekte. Toplam inşaat alanı 100 bin metrekare olan hastanede, 3 katlı her iki hastaneye de hizmet verebilecek 700 araç kapasiteli yer altı otoparkı yapılmıştır. Hastane dikdörtgen ve oval formlu iki ana kütle olarak tasarlanmıştır. Binanın oval kütlesine ait cephede kullanılan renkli kompozit paneller ile hem güneş kontrolü yapılmış hem de çocuk hastanesi vurgusu kuvvetlendirilmiştir. Gerek oval kitle, gerekse dikdörtgen kitle içerisinde yeşil iç bahçeler oluşturulmuştur, çatılarda da doğaya dost yeşil çatı sistemleri kullanılmıştır. Projede aynı zamanda Sürdürülebilir Mimari Tasarım Kriterlerinin Uygulama Yöntemlerine Uygun olarak “Yeşil Bina” konseptinde tasarlanarak enerji verimliliği sağlanmıştır. Hastanenin iç ve dış yapısı bu konsepte paralel olarak bakımı kolay ve modern yapı malzemeleri ile tasarlanmıştır.

Hastanelerin yeniden yapımları devam ederken mevcut işleyişlerine devam etmelerinin hayati önem taşımaktadır Proje kapsamında hastanelerin faaliyetlerinin kesintiye uğratılmamasına önem verilmektedir.

Kartal, Okmeydanı ve Göztepe Eğitim & Araştırma Hastanelerinin İlave Özellikleri
1- Okmeydanı, Göztepe ve Kartal Hastaneleri, depremin hemen ardından kesintisiz servis verebilecek şekilde Sismik Yalıtımlı (izolatör) olarak yapılacaktır.
2- Yeni hastane, mevcut hastanenin işleyişi kesintiye uğramadan yapılacaktır. Bunu sağlamak üzere İnşaat faaliyetleri bir kaç fazda tamamlanacaktır.
4- Hem çevreci hem depreme dayanıklı Yeşil Bina (Leed Gold) Sertifikalı kamu hastaneleri olacaktır.
5- Hastaneler gün ışığından en yüksek derecede yararlanan ve ısı kayıplarının önüne geçen üstün cephesiyle maksimum enerji verimliliğine sahip iken; bünyesinde kurulacak trijenerasyon merkezi ile doğalgazdan hem kendi elektriğinin önemli bir kısmını üretecek hem de ısıtma ve soğutma ihtiyacını karşılayacaktır. (Trijenerasyon, tek bir enerji kaynağı kullanılarak elektrik, ısı ve soğuk üretiminin eş zamanlı yapılmasıdır.)
6- Hastanelerdeki su tesisatlarının tamamı tam hijyenik olarak tasarlanmıştır. (Lejyonella gibi tehlikeli bakterileri önleyen sistem)
7- Sahip oldukları yeşil çatı ve alanlar ile yağmur suyundan maksimum derecede istifade edecek hastaneler ayrıca yağmur sularını bahçe ve peyzaj için depolayacaktır.
Sismik izolatör sistemi ile deprem anında bile kesintisiz hizmet

Kartal, Okmeydanı ve Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastaneleri, olası bir depremin hemen ardından kesintisiz hizmet verebilecek şekilde sismik yalıtımlı ve akıllı bina teknolojiyle inşa ediliyor. Binanın altına konulan sismik izolatörlerle depremlerin neden olduğu kuvvetli yer hareketlerinin yapılar üzerine getirdiği ek yüklerin etkileri azaltılmış ve olası doğal afetlerde hastane içerisinde ve çevresinde bulunan canlıların yaşamları garanti altına alınmış olacaktır. Japonya başta olmak üzere deprem tehlikesi ile karşı karşıya olan gelişmiş birçok ülkede uygulanan bu teknik aynı zamanda “Depremden Bağımsız Bina” teknolojisi olarak da adlandırılıyor.

Okmeydanı’na dev hastane kampüsü

İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) tarafından yıkılıp depreme karşı yeniden yapımına devam edilen Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, hizmete girdiği zaman yıllık 1 milyon 500 bin ayakta ve 50 bin yatan hastaya hizmet verecek şekilde tasarlanıyor.

250.000 m² kapalı alana, 128.000 m² medikal alana ve hava ambulans alanına sahip olacak hastane, 210 adet poliklinik ve 28 adet ameliyathane ile aktif olarak hizmet verecektir. Yapımına iki fazda devam edilecek hastanenin ilk fazının 3 yıl içinde tamamlanarak hizmete alınması planlanıyor.

Modern mimari tasarım ve teknik özelliklerinin yanı sıra hastanenin göze çarpan en önemli özellikleri, elektriğini üreten, kendini ısıtan ve karbon salınımı konusunda çevreci ve akıllı bina olarak adlandırılan tasarım sürecine dahil olarak dizayn edilmesi ve bu alanda öncü yapılardan biri olarak faaliyete geçecek olmasıdır.

876 yataklı onkoloji (kanser) alanında uzmanlaşmış genel hizmet hastanesi olarak planlanan yeni hastanenin tüm odaları Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan nitelikli hasta yatağı tanımına uygun olarak, içinde tuvaleti, banyosu, en fazla iki hasta yatağı, televizyonu, telefonu, yemek masası, etajeri ve yatılabilen refakatçi koltuğu bulunduracak şekilde tasarlanmış olup, gerek odaların içerisinde gerekse de poliklinik, acil ve ameliyathanelerde hastaların konfor seviyesini en üst düzeyde tutacak imalatlara yer verilecektir. Servisteki hasta odalarının yarısı tek, yarısı çift kişilik olarak planlanırken hem tek hem de çift kişilik tüm hasta odaları yaklaşık 35 metrekare olacak. Tek kişilik odalar acil durumlarda çift kişilik olarak da kullanılabilecek ve hastane kapasitesi 1099 yatağa kadar yükseltilebilecek.

Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi depreme karşı yeniden yapılıyor

İstanbul’un sağlık konusunda cazip bir merkez haline gelmesinde önemli rol oynayan İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB), Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni İSMEP kapsamında yıkıp, yerine 920 yataklı genel hizmet hastanesi yapıyor.

Hastanenin tek aşamada yapılabilmesi için mevcut hastanenin acil ve poliklinik binalarının taşınabileceği geçici bina İSMEP kapsamında yapılmıştı. Bu sayede mevcut hastanenin işleyişini kesintiye uğratmadan yapılacak. Hastanenin 3 yılda tamamlanması öngörülüyor. Yataklı servisteki hasta odaları ise yarısı tek, yarısı çift kişilik olarak planlanıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan “Nitelikli Hasta Yatağı” tanımına uygun olarak yapılacak tüm odalarda içinde tuvaleti, banyosu, en fazla iki hasta yatağı, televizyonu, telefonu, yemek masası, etajeri ve yatılabilen refakatçi koltuğu bulunacak. Hem tek hem de çift kişilik tüm hasta odaları yaklaşık 35 metrekare olacak. Tek kişilik odalar acil durumlarda çift kişilik olarak da kullanılabilecek ve hastane kapasitesi 1003 yatağa kadar yükseltilebilecek. Hastanede yıllık 1 milyon 500 bin ayaktan ve 50 bin yatan hastaya hizmet verilecek.

Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kapalı yeraltı otoparkları planlanmak suretiyle geniş yeşil alanlar bırakılacak, bu alanlar afet ve acil durumlarda toplanma merkezi işlevi görecek.
Mevcut Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin toplam kapalı alanı 45 bin metrekare iken yeni yapılacak hastanenin toplam kapalı alanı 290.000 metrekare olarak planlanıyor. Acil durumlarda ihtiyaca cevap verebilmek amacıyla mevcutta 5.100 metrekare olan acil servis alanı 14.000 metrekare olarak planlanıyor. Toplam ameliyathane sayısı mevcut hastanede 26 iken yeni hastanede 40 olacak.

Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi büyüyor

İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB), İSMEP kapsamında; Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni yıkıp depreme karşı yeniden yapıyor. 249 bin metrekare kapalı alana sahip yeni hastanede 128 yoğun bakım ünitesi yer alacak. Hastane, ihtiyaç duyulması halinde 1150 yatağa kadar kullanıma müsait altyapıya sahip olacak.

Mevcut hastanenin hizmetini aksatmadan yapımına devam edilen Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, çocuk hastalıkları alanında uzmanlaşmış olacak. Hastane 840 hasta, 128 yoğun bakım yatağı olmak üzere 968 yataklı olarak planlandı. 240 poliklinik odalı hastanede, 28 adet ameliyat salonu yer alacak. İhtiyaç duyulması halinde tek kişilik odaların çift kişilik odaya dönüştürülme imkânı olacak hastanenin yatak kapasitesi 1150’e kadar yükseltilebilecek. Hasta odaları yaklaşık 35 metrekare ve yarısı tek, yarısı çift kişilik olarak planlanıyor. Hastane yıllık 1 milyon 500 bin ayakta, 50 bin yatan hasta kapasitesiyle hizmet verecek.


Yorumlar

hamdi ercan 13 Haziran 2015

bu hastahanede trijenerasyon uygulaması varmı bu trijenerasyonla ilgili kaba büyüklükleri öğrenebilirmiyim elektrik yükü toplam ıstma yükü toplam soğutma yükü kaç mw seçilen santral kaç mw selam

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)