İstanbul’un Yüzyılı sergisi İlhan Tekeli’nin Kentsel Dönüşüm Konferansı ile Koleksiyon Büyükdere Kampüsünde açıldı

Geniş ve ilgili bir kitlenin katıldığı konferansın açılışında Bienal Danışma Kurulu üyesi Faruk Malhan “Bienalin “Musibet” olarak atanan temasına rağmen biz burada “Nasihat” konuşacağız” diyerek başladığı konuşmasında, önümüzdeki on yılda resmi açıklamalarla 400 milyon dolarlık bir bütçeyi oluşturan bu değişim sürecinin önemine vurgu yapan Faruk Malhan, bu kapsamlı projeye Koleksiyon olarak özenle hazırladıklarını iletti.

Profesör İlhan Tekeli ise seçkin davetli grubuna verdiği konferansında, hem bilim dünyasına hitap etti, hem de ekonomi, finans, siyasi, sosyal, kültürel aktörlere çıkan görevleri modelleyerek anlattı. Tekeli, Kentsel Dönüşüm sürecine olumlu baktığını ve “vaktin gelmiş olduğunu”, bu konuda genel kanının da olgunlaştığını ifade etti.


20. yüzyılın ikinci yarısında sergilediği büyüme hızı, yapısal değişimi, uyum yeteneği sayesinde küresel kentler liginin üst sıralarına tırmanan İstanbul, kent araştırmaları alanında da ilgi odağı haline geldiğinin işlendiği konferansta, yerleşik kavramlar, kuramsal çerçevelerle, neden-sonuç ilşkilendirmeleri ve Tekeli’ nin yarım asırlık damıtılmış birikiminden modellenerek anlatıldı.

Küresel kentler konusundaki yeni kuramın yerel kalmayacağı, küresel fırsat, güç, zafiyet ve tehditlerin yerel bağlam içinde çalışılması gerektiği, bunun yeni bakış açıları, kavramlar ve dönemlemeler gerektirdiği ifade edildi.

Profesör İlhan Tekeli kentsel dönüşüm konusunda yaşanan olayları değerlendirirken iyimser bir noktadan bakılmasını, kentsel dönüşümü yaşayanların dışında siyasal kamuoyunda, kentsel dönüşümün gerçekleştirilmesi gerektiği konusunda yaygın bir oydaşmanın bulunmasını, farklı siyasal partileri temsil eden belediyelerin farklı süreçler öneriyor olsa da kentsel dönüşümün gerekliliği konusunda hemfikir bulunmalarını açıkladı. Bu konudaki yaygın oydaşmanın varlığı kamuoyunda olumlu beklentilerle ilişkili olduğunu açıklayan Tekeli, “kentsel dönüşmenin vakti gelmiş” dedi, iyimser bir noktadan bakabilmeyi, kentsel dönüşümün nasıl yapılması gerektiği konusunun tartışılmaya başlamasına bağladı.

Ulusal ekonomilerin büyük kent performansları üzerinden yarışmalarını, sanayi toplumunun tek merkezin egemenliğindeki metropoliten kentlerden, büyük bir alana yayılan, her parçası küreselle ilişkilenmiş, çok merkezli kentsel bölge haline dönüşmelerini, bilgi toplumuna geçerken nüfus büyümesinin durma aşamalarını da değinen Tekeli, yeni gelişmelerin kentsel bölge modeline yöneleceğini, Türkiye ekonomisinde genelde 135 sektörle bağlantısı olan gayrimenkul ekonomisine geçiş yapacağını, konutların yatırım aracına dönüşebileceğini, meskûn olmadan metruk olan konutlarla karşılaşabileceğimizi anlattı.

Prof. Dr. İlhan Tekeli’ nin Anadolu kent historiografisi çerçevesinde, İstanbul Şehir Üniversitesi, Şehir Araştırmaları Merkezi’nde hazırlanan ‘İstanbul’un Yüzyılı Sergisi’ nde, Mütareke ile II. Dünya Savaşı arası, başkentlik işlevini yitirmiş, durgun ve hüzünlü kentin büyük bir maketinin yanı sıra, konut, nüfus, kent içi ulaşım ve işyeri temalarında İstanbul’un 20. yüzyıl boyunca sergilediği dönüşümler izlenebilecek.

Sergi, 17 Ekim - 12 Aralık 2012 tarihleri arasında hafta içi her gün 08:00-18:00 ve Cumartesi günleri 10:00-19:00 saatleri arasında Koleksiyon Mobilya İstanbul Büyükdere’ deki merkezinde ziyarete açık olacak.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)