İzmir'de Bitki Atıkları Ekonomiye Kazandırılacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'ye örnek olacak bir çevre projesine daha imza atıyor. Büyükşehir Belediyesi, Bornova’da, park, bahçe, pazar yerleri ve hallerden çıkan bitkisel atıkların organik gübreye dönüştürüleceği katı organik gübre tesisi kuracak.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in atıkların hammadde olarak değerlendirilip ekonomiye kazandırılması politikası doğrultusunda bir çevre projesi daha başlıyor. Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Sahası ile Ödemiş ve Bergama'da kurulan entegre katı atık yönetim tesislerinde evsel katı atıkları ayrıştırarak organik gübreye ve elektrik enerjisine dönüştüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova’da, kent genelindeki park, bahçe, pazar yeri ve hallerden çıkan bitkisel atıkları organik gübreye dönüştürecek katı organik gübre tesisi kuracak.

Organik Gıda Atıkları

Katı atık organik gübre tesisi, biyoreaktör sistemleri ile 24 saat organik gübre üretecek bir tesis olacak. Hallerden, park, site, apartman ve bahçelerden çıkan bitkisel atıklar, bu tesiste organik gübreye dönüşecek. Böylelikle atıkların yarattığı çevre kirliliği ile haşere üreme problemlerinin de önüne geçilmiş olacak. Tesisten çıkan organik gübreler, kent genelinde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin peyzaj uygulamalarında ve tarımda kullanılacak. Doğayı kirleten kimyasal gübrelerin yerini organik gübre alacak ve ürün verimi artacak. Tesis, Tunç Soyer'in İzmir Tarımı vizyonu doğrultusunda tarımsal üretimin güçlendirilmesi hedefinde de önemli bir rol oynayacak.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer

GÜNDE 64 TON GÜBRE ÜRETİLECEK

Mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait 7 bin 535 metrekarelik alanda kurulacak tesiste, ürün kabul alanı, ayrıştırma, parçalama, öğütme ve karıştırmanın yapılacağı ön işlem ünitesi; biyolojik bozunmayı sağlayan biyoreaktör sistemleri; eleme-soğutma ve nihai ürün stok alanı yer alacak. Bitkisel atıklar tamamen kapalı reaktör sistemlerinde işlenecek ve 24 saat içinde paketli organik gübreye dönüşecek. Herhangi bir koku sorunu olmayacak ve çevre kirliliği oluşmayacak. Günde 64 ton organik gübrenin elde edileceği tesis için İzmir Büyükşehir Belediyesi eylül ayında ihaleye çıkacak. İhaleyi kazanan firma, kira karşılığı tesisi 10 yıl süre ile işletecek.

TARIMDA ORGANİK GÜBRE KULLANMANIN FAYDALARI

Organik gübre kullanımı, toprağın yapısını iyileştiriyor, toprağın havalanmasını sağlıyor. Bitkilerin ihtiyacı olan besini almasını sağlarken topraktaki toksinleri nötralize ediyor. Toprağın pH dengesini düzenliyor, büyümeyi hızlandırıyor, bitkileri güçlendiriyor ve kimyasal gübre gereksinimini azaltıyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)