​Kadının Güçlendirilmesi İlkelerine'ne Bir İmza Da Çimsa’dan Geldi

Çimsa, kadınların ekonomiye katılımına destek vermek amacıyla kurulan en önemli uluslararası girişim olan 'Birleşmiş Milletler Kadının Güçlendirilmesi İlkeleri'ni (WEPs) imzaladı.

Çimsa, kadınların ekonomiye katılımına destek vermek amacıyla Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi tarafından yayınlanan 'Kadının Güçlendirilmesi İlkeleri'ni (Women Empowerment Principles - WEPs) imzaladı. Çimsa, çimento sektöründe Kadını Güçlendirme İlkeleri’ni imzalayan bir kurum olarak kadın çalışanın az olduğu bu sektörde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığın arttırılmasına katkı sağladı.

Kadının Güçlendirilmesi İlkeleri, iş dünyası liderlerinin, toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletecek şirket politikaları oluşturmaya yönelik 7 ilkeye açıkça taahhüt vermelerini istiyor.

Bu prensipler şirketlere; işyerinde, piyasada ve toplumda kadınların güçlendirilmesi konusunda rehberlik sağlayacak basit kural ve öneriler sunuyor.

Çimsa, “İş’te Eşitlik Platformuna Yönelik Taahhütleri” ile 'Kadının Güçlendirilmesi İlkeleri'ne katkı sağlıyor. Şirket, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı Çimento Fabrikalarında İş Sağlığı ve Güvenliği Denetim Projesi Genel Değerlendirme Raporu verilerine göre de kendi sektöründe sektör dağılımının üzerinde kadın çalışanı bünyesinde barındırıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğine verdiği önemi, çalışma hayatının yanı sıra topluma katkı anlayışı doğrultusunda toplumun her alanına taşıyan Çimsa, Türkiye çimento sektöründe kadın genel müdüre sahip tek şirket unvanına sahiptir. Çimsa’nın üst yönetiminde kadın yönetici oranı yüzde elliye yaklaşırken, şirket bu veriyle sektördeki önde gelen temsilcilerini geride bırakıyor.

Üst yönetim düzeyinde cinsiyet eşitliği şirketin diğer alanlarına da yansıyor. Çimsa, 2015 yılında eşitlikçi yaklaşımı ile kadın çalışan sayısını 62’ye çıkarılarak işe alınan kadın sayısı bir önceki yıla göre yüze 86 arttırılmıştır. Eşitlikçi insan kaynakları politkaları ile 2015 yılını kapayan Çimsa, 2016 yılında istihdam edilmesi öngörülen çalışan grubunda çalışan kadın sayısının artırılması, kadın çalışanlar için minimum 50 saat eğitim olanağının sağlanması, alınacak kadın stajyer oranının 2015 alımına göre %20 artırılması ve kadın konusunda çalışan sivil toplum kuruluşları ile çalışanlar ve ailelerine yönelik ortak projeler gerçekleştirilmesini taahhüt eden Çimsa, toplumsal cinsiyet eşitliğinde çimento sektörüne öncülük ediyor.

Kadını Güçlendirme İlkeleri’ne dünya çapında 1100’den fazla işletme katılırken; Çimsa, Mart 2016 itibariyle Türkiye’den imzalayan 53 işletmenin arasında yer aldı.

İş dünyasını toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirmeye ve kadınların ekonomik hayatta güçlendirilmesini desteklemek amacıyla 8 Mart 2016 tarihinde Borsa İstanbul ev sahipliğinde bir gong töreni düzenlendi. Çimsa Genel Müdürü Nevra Özhatay da Kadını Güçlendirme İlkleri’nin yeni imzacılardan biri olarak gong törenine katılarak toplumsal cinsiyet eşitliği için gongu çaldı.

Özhatay: “Çimsa’da toplumsal cinsiyet eşitliği kurum kültürümüzün ayrılmaz bir parçasıdır.”

Nevra Özhatay, “Çimsa’da toplumsal cinsiyet eşitliği kurum kültürümüzün ayrılmaz bir parçasıdır. Çimsa olarak kadınların ekonomiye katılımına destek vermek amacıyla kurulan en önemli uluslararası girişim olan 'Kadının Güçlendirilmesi İlkeleri'ni (WEPs) bu yıl imzaladık. Kadın çalışan oranının % 4 olduğu bir sektörde, şirket politikalarında ve faaliyetlerinde şeffaflığın ve kapsayıcılığın arttırılması için çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Sonuç getirecek teknikleri, araçları ve uygulamaları öngören Kadının Güçlendirilmesi İlkeleri’ni imzalamak ajandamda önemli bir maddeydi. WEPs'i imzalayarak, bu alanda verdiğimiz desteği uluslararası platforma taşımış olduk. Aynı zamanda sektörümüzde kadın-erkek eşitliği konusunda farkındalığın artırılmasına katkı sağladık.

İş’te Eşitlik Platformu üyesi ve Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi imzacısı bir şirket olarak, bu konumumuzu taahhütlerimizle garanti altına alıyoruz. Çimsa’da biz sadece çalışma hayatında değil, toplumun her alanında cinsiyet eşitliğini benimsiyoruz. Tüm insan kaynakları süreçlerimizi cinsiyet eşitliği gözlüğüyle ele alıyoruz” dedi.

Çimento sektöründe, sektör dağılımının üzerinde kadın çalışan istihdam eden Çimsa, şirket bünyesinde cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik çalışmaları nedeniyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 2015 yılında ‘Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödülü’ ile de onurlandırılmıştı.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)