Kamu Sağlığı Eğitimi İçin Sürdürülebilir Bir Akademi

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Lyon’un Gerland Biodistrict’te yer alan WHO Akademisi, halk sağlığı eğitimine yönelik gelişen ihtiyaçları karşılamak üzere tasarlanmış bir tesis. 11.000 m2’lik bir alana yayılan bu bina, Paris merkezli Ateliers 2/3/4/ tarafından Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) eğitim hedeflerini desteklemek amacıyla geliştirilmiş. Akademi, eğitim ve simülasyon için merkezi bir alan olarak işlevsel ve erişilebilir bir yapıda tasarlanmış.

Eğitim ve Simülasyon İçin Esnek Bir Yapı

WHO Akademisi

WHO Akademisi, yılda 16.000 sağlık profesyonelinin eğitim alabileceği şekilde yapılandırılmış. Bina, 24 modüler sınıf ve altı ana bölüme ayrılmış özel bir acil durum simülasyon merkezi içeriyor. Bu alanlar arasında toplamda 1.000 m2’lik iki büyük simülasyon odası, iki acil durum operasyon merkezi ve çevresel, iklimsel ve akustik koşulları simüle etmek için tasarlanmış iki özel alan bulunuyor.

Esnek Eğitim Alanları ve Dijital İçerik Üretimi

WHO Akademisi

Simülasyon tesislerine ek olarak, WHO Akademisi'nde eğitim materyallerine daha geniş erişim sağlamak için kütüphane, esnek eğitim odaları ve görsel-işitsel içerik üretim alanları da yer alıyor.2028 yılına kadar Akademi, WHO’nun altı resmi dilinde dijital kurslar sunarak dünya genelinde 3 milyon öğrenciye ulaşmayı hedefliyor.

Akademinin Merkezi: Agora

Akademinin merkezinde yer alan ve etkileşimi kolaylaştırmayı amaçlayan çok amaçlı alan, "agora" olarak tasarlanmış. Bu çift yükseklikteki alan, dışarıdan görülebilen ve binanın odak noktası olarak işlev gören bir mekan olarak planlanmış. Geniş basamaklı oturma alanları, oditoryum, kafeterya ve kütüphane gibi fonksiyonel alanlara geçişi kolaylaştırıyor. Ayrıca, dikey ekili boşluklar doğal ışığın iç mekanlara girmesine olanak tanırken, dış teraslar çevredeki bölgenin manzarasını sunuyor.

Biyoklimatik Tasarım ve Sürdürülebilirlik

WHO Akademisi

WHO Akademisi’nin yapısı, esnek düzenler ve uzun vadeli uyum sağlama kapasitesi için döşeme-çerçeve sistemiyle tasarlanmış. Cephe, termal performansı artırmak ve enerji verimliliğini sağlamak için biyoklimatik bir çift yapı ile tasarlanmış. Sokak cephesinde ise kademeli teraslar ve yansıtıcı cam kullanılarak sade ancak dikkat çekici bir dış görünüm elde edilmiş.

Doğal Malzemeler ve Akustik Performans

Akademide kullanılan malzemeler, pratiklik ve minimalizme odaklanarak seçilmiş. Beton çerçeve, birçok alanda açık bırakılarak ek kaplamalara olan ihtiyacı azaltmış ve kaynak verimliliği odaklı projeyle uyumlu hale gelmiş. Agora içinde asılı bulunan rattan özellik, hem alanın doğal geçmişine bir referans yapmakta hem de akustik performansı artırıyor. Ayrıca, doğal malzemeler ve geniş cam paneller kullanılarak dayanıklılık ve çevresel hassasiyet arasında bir denge sağlanmış.

Gerland Biodistrict ile Uyumlu Tasarım

WHO Akademisi

WHO Akademisi, Gerland Biodistrict’in bir parçası olarak, yerel bağlamla uyumlu bir şekilde tasarlanmış, aynı zamanda uluslararası bir amacı da yerine getiriyor. Sadece bir eğitim tesisi değil, WHO’nun şeffaflık ve toplumsal katılım misyonuna uygun olarak halkla etkileşimi sağlayan bir alan olarak da işlev görmesi planlanmış.

Akademi, biyoklimatik tasarım ilkeleri ve çevresel faydalar sağlayan peyzaj düzenlemeleriyle sürdürülebilirlik hedeflerini benimsemiş. Ayrıca, uyarlanabilir yapısal sistemler kullanarak, hem mevcut işlevsel ihtiyaçları karşılamakta hem de gelecekteki değişikliklere uyum sağlamakta önemli bir rol oynuyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)