Konut Fiyatı Maliyetin Altında Kaldı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayında inşaat maliyet endeksinde yıllık %23,94 artış yaşandığını açıkladı. Ancak bu artış, mart 2025 itibariyle %38,10 seviyelerine ulaşan enflasyon oranının altında kaldı. Denge Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Arslan, "İnşaat maliyetleri enflasyon oranının altında kalırken, konut fiyatları da inşaat maliyetlerinin bile gerisinde seyrediyor." dedi.

İnşaat maliyet endeksi artışı ve enflasyon ilişkisi
TÜİK’in Şubat 2025 verilerine göre inşaat maliyet endeksi aylık bazda %1,24 artarken, yıllık artış %23,94 oldu. Arslan, inşaat maliyetlerinin, enflasyon ve konut fiyatlarıyla karşılaştırılması gerektiğini belirtti. Arslan, ayrıca, 2023 yılının altıncı ayından itibaren inşaat maliyet endeksi, konut fiyat endeksi ve tüketici fiyat endeksi verilerini kıyaslayarak, inşaat maliyetlerinin enflasyon oranının altında, konut fiyatlarının ise inşaat maliyetlerinin bile gerisinde kaldığını ifade etti.
İşçilik maliyetleri artmaya devam ediyor
İnşaat maliyet endeksi %23,94 artarken, malzeme endeksi %19,49, işçilik endeksi ise %32,38 oranında artış gösterdi. Ahmet Arslan, "İnşaat maliyet endeksinin alt kırılımlarına baktığımızda, malzeme endeksinin aşağı yönde, işçilik endeksinin ise yukarı yönde baskıladığı görülmektedir." şeklinde açıklama yaptı.
ABD gümrük vergilerinin inşaat maliyetlerine etkisi
ABD Başkanı Donald Trump'ın uyguladığı gümrük vergilerinin inşaat sektörüne etkileri konusunda da görüş belirten Arslan, "İnşaat malzemelerinde arz fazlası sonucu malzeme fiyatları aşağı yönlü baskı yaparak inşaat maliyetlerini olumlu yönde etkilerken, yerli sanayi kuruluşlarımız bu süreçte zarar görebilir." dedi. Arslan, devlet yöneticilerinin ve sektör liderlerinin bu gelişmeleri dikkatle takip etmeleri gerektiğini vurguladı.
İnşaat maliyet endeksi, malzeme ve işçilik fiyatlarındaki artışlarla birlikte inşaat sektöründeki maliyetleri etkileyen önemli bir gösterge olmaya devam ediyor. Bununla birlikte, konut fiyatlarının hala inşaat maliyetlerinin gerisinde kalması, sektördeki fiyat dengelerini etkilemeye devam edebilir.