Konutta Yerele Dair Sürdürülebilirlik Arayışı

Çevre dostu konutlar Tanzanya kentsel mimarisini yeniden tanımlıyor

Uluslararası Tanganyika Okulu Öğretmen Evi, Mimari Öncülük Danışmanları (APC) tarafından yürütülen çağdaş bir konut projesi. Projede kullanılan özel tasarım çözümleri sayesinde konut; içinde bulunduğu canlı ve tropik ortama uyum sağlıyor. Hızla büyüyen kıyı kenti Dar es Salaam, Tanzanya'da yer alan 12 daireli binalar bölgede sürdürülebilir kentsel mimari için bir model niteliği taşıyor.

Afrika'daki sürdürülebilirlik çabaları genellikle kırsal bölgelere odaklanır. Ancak kentsel alanlar sürekli büyüyorlar. Bu da büyüyen bu şehirlerde sürdürülebilir olmayan altyapıların oluşmasına sebep oluyor. Projede bunu akılda bulunduran mimarlar konutta yaşayacak kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak için ekolojik çözümler üretmeye çalıştılar.

Konut projesi, tanzanya

Apartman binası bölgeye, etrafındaki yeşilliği ve Hint Okyanusu manzaralarını en iyi kullanacak şekilde yerleştirilmiş. Gür bitki örtüsü içinde incir ve tamarind ağaçları da bulunuyor ve projenin yapımı süresince bu ağaçların hepsi korunmuş.

Tropikal alanlarda başarılı çevre dostu tasarımlar üretmek için iklimin etkilerini azaltacak yenilikçi tasarımlar üretilmesi gerekiyor. Bu konut projesi içinde farklı tavan yükseklikleri kullanılarak iç mekânlara hava akımı sağlanıyor ve cephe de yapıyı bir zar ile kaplıyor. İki tasarım stratejisi de güzel bir görüntü sağlamanın yanı sıra sıcak havayı engelliyor, hava akımını arttırıyor ve nem oranını düşürüyor.

Konut projesi

Projede tasarımı geliştirmek ve rahat alanlar yaratmak için özenle seçilen yerel materyaller kullanılmış. Ayaklı beton yapı ve ince bir doku ile kaplı olan zarif tik ağacından yapılmış güneş kırıcı, projenin zeminin üzerinde süzülmesini sağlıyor. Duvarlar için hafif malzemeler seçilmiş; bunlardan biri yapının yerinde kurulan yalıtımlı yapı panelleri (SIPs) ve bir diğeri ise prefabrik magnezyum-oksit lif levhalar. Bu malzemeler termal kütleyi azaltarak ısı artışını engelliyor.

Tasarımcılar, ekvator ikliminin ısı özelliklerine karşı aldıkları önlemler dışında, kaynak kullanımını azaltmak için su yönetim sistemleri kullanmışlar. Bu sistemler yağmurlu dönemde yağmur suyunu toplayarak bu suyu gri su olarak kullanıyor.

Bölgenin ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılan stratejileri sofistike mimari detaylar ile birleştiren mimarlar, zanaat ile uluslararası çağdaş tasarım arasında bir köprü oluşturarak bu eşsiz Doğu Afrika tropik modern estetiğini yakalamış.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)